- Vil ikke skylde Hells Angels eller staten penger

Olaf Thommessen advarer mot et ras av konkurser i juni. Nå ber han regjeringen bruke krisen til å legge om systemet for innbetaling av moms.

MOMS: Olaf Thommessen i SMB ber regjeringen se på den tekniske innretningen av momsinnbetalingen til staten, slik at bedriftene får lavere risiko. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MOMS: Olaf Thommessen i SMB ber regjeringen se på den tekniske innretningen av momsinnbetalingen til staten, slik at bedriftene får lavere risiko. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norske bedrifter som allerede befinner seg på kanten av stupet kan bli dyttet ned i avgrunnen allerede neste måned.

Bedriftene fikk utsatt momsinnbetalingen til staten da coronakrisen traff med full styrke, men det har bare utsatt problemet. For i juni forfaller både den utsatte momsen nærmest samtidig som en ny momsinnbetaling til staten.

På toppen av det hele skal bedriftene den samme uka betale ut feriepenger til sine ansatte, som Børsen skrev om i helga.

- Bekmørk måned

- Vi frykter en bekmørk måned, et ras av konkurser, sier Olaf Thommessen, som leder SMB.

SMB organiserer 5000 små- og mellomstore bedrifter.

Thommessen har så vidt fått satt seg inn i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som kom i tirsdag. Han savner spesielt det 70 prosent av hans medlemmer har bedt om: Skattelettelser.

- Vi hadde håpet det kom mer, spesielt arbeidsgiveravgiften og momsen. Ikke at de utsetter avgiftene som skal betales inn, men at de avvikles, sier Thommessen, som altså ber om at staten tar på seg spanderbuksene og sløyfer skatteinnbetalingene fra bedriftene.

Regjeringen har varslet ytterligere tiltak overfor bedriftene i den neste krisepakken som er ventet å bli presentert 29. mai. Men høyreregjeringen leverer ikke på skattefronten, ifølge Thommessen.

- Det blir for billig av meg å kritisere at det er en høyreregjering som ikke kommer med skattelettelser, vi er i en situasjon vi ikke har vært i før. Men det bør være mulig å få til lettelser det er politisk flertall for, i for eksempel formuesskatten, sier Thommessen.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

Arbeidsgiveravgiften

Regjeringen forlenger reduksjonen i arbeidsgiveravgiften ut juni. Men arbeidsgiverorganisasjonen Virke den burde vært forlenget enda lenger.

- Tiltaket med reduksjon i arbeidsgiveravgift i mai og juni er bra, men regjeringen burde ha utvidet denne til juli og august, slik Virke foreslo. Denne reduksjonen treffer alle arbeidsgivere og gjør at det blir rimeligere å ha folk i jobb og holde sysselsettingen oppe, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Virke har tatt til orde for aktiv permittering som holder folk i jobb mens de mottar dagpenger, at lønnskostnader skal være del av kompensasjonsordningen, og kompensasjonsordningen forlenges.

Radikal momsendring

Situasjonen for de små- og mellomstore bedriftene kan bli katastrofal når tre store fakturaer forfaller samtidig i neste måned. Betales ikke feriepengene til de ansatte er bedriften i realiteten konkurs.

Det er enda verre å skylde staten penger, forteller Thommessen.

- Det er to du ikke ønsker å skylde penger, det er Hells Angels og staten, sier Thommessen med glimt i øyet.

SMB har i en årrekke ønsket endringer i hvordan momsen betales inn til staten. Slik det er i dag forfaller momsen når man selger en vare, selv om kunden ikke har gjort opp for seg - og selv om kunden kanskje går konkurs og selger aldri får pengene.

- Den tekniske innretningen av momsinnbetalingen er klønete, hvis man ikke har likviditet. Hvis jeg kjøper en vare av deg, forfaller momsen med en gang - selv om jeg ikke betaler før om 60 dager. Kan de gjøre noe med den innretningen og gjøre det til en varig endring, kan det være veldig positivt for bedriftene, sier Thommessen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer