Vil ikke svare

Mens en opphetet debatt om formuesskatten raser over politikken etter Dagbladets intervju med Gustav Witzøe, kan ikke statsministerkandidat Vedum gi noe klart svar på hvor han vil legge den omstridte skatten.

VIL SE PÅ LØSNINGER: Trygve Slagsvold Vedum sier Sp vil ha et høyere nivå på formuesskatten enn dagens regjering, men at de ønsker å se på løsninger som bedre ivaretar norsk verdiskaping. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VIL SE PÅ LØSNINGER: Trygve Slagsvold Vedum sier Sp vil ha et høyere nivå på formuesskatten enn dagens regjering, men at de ønsker å se på løsninger som bedre ivaretar norsk verdiskaping. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

VOSS (Dagbladet): I forrige uke tok laksegründer Gustav Witzøe et knallhardt oppgjør med formuesskatten i et intervju med Dagbladets finansnettsted Børsen.

Han var særlig bekymret for at en Ap-ledet regjering skal øke formuesskatten og hevdet at et regjeringsskifte vil koste hans eget selskap, SalMar, 400 millioner kroner.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Børsen at han ønsker å se om det er mulig å gjøre tilpasninger i formuesskatten, for å unngå den potensielle forskjellsbehandlingen av nasjonalt og internasjonalt eierskap, men står likevel fast på en høyere formuesskatt enn dagens regjering.

- Ser utfordringene

- Vi mener vi må ha en formuesskatt i bunn, sånn at alle bidrar i det fellesskapsprosjektet Norge er. Det er vi avhengig av og det forventer vi, både fra den som kjører lastebil og den som er bedriftseier, sier Slagsvold Vedum til Børsen.

Han er midt i sin valgkampturné og er på plass i steikende vestlandssol da Dagbladet ber om hans plassering på formuesskatt-skalaen.

Witzøe mener formuesskatten favoriserer de globale gigantene, og i praksis gjør det vanskeligere for norske selskap å konkurrere internasjonalt.

Tilbakemeldingene fra blant andre Witzøe, er noe Vedum sier han tar på alvor.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Vi ser også utfordringer med hvordan formuesskatten slår ut, så derfor er vi opptatt av å se om vi kan vri formuesskatten på det som er arbeidende kapital, altså på for eksempel lastebilen, for å si det enkelt. Altså at man kan sette en lavere formuesverdi på det som skaper direkte arbeidsplasser. Formuesskatten må hele tida justeres, slik at den bidrar til mest mulig til norsk verdiskaping, sier Vedum til Børsen.

- Det er klart at personer som Witzøe også bidrar til fellesskapet gjennom verdiskaping og arbeidsplasser, men i et fordelingsperspektiv hvor alle skal være med og løfte fellesskapet, så trenger vi formuesskatt, fortsetter Vedum.

Usikkert tall

- Hvordan forsvarer Sp å ha en skatt som bedriftseiere som Witzøe mener øker sjansen for utenlandske eiere?

- Vi tar det selvfølgelig på alvor. Men debatten nå har blitt litt mye skyttergrav. Men vi mener altså at Witzøe og andre som ham må bidra, det har jeg også sagt det til ham under møter med ham hvor vi har diskutert dette. Fordi det er nødvendig for at det totale spleiselaget skal gå opp. Men da har jeg også sagt til ham at vi ønsker å se på løsninger. Likevel er Sp egentlig mindre bekymret for Witzøe, for der er det så mye kapital i systemet. Men en del av disse mindre bedriftene, eksempelvis typiske familiebedrifter, kan ha utfordringer med måten formuesskatten rammer i dag, sier Vedum.

Mens Støre snakker om et 2016-nivå på formuesskatten, blir Sps statsministerkandidat svar skyldig når Børsen spør Vedum om hvor han mener nivået bør være.

- Det tallet har jeg ikke foran meg akkurat nå, men vi har også en høyere formuesskatt enn dagens regjering i vårt opplegg. I våre alternative budsjetter så ligger vi litt høyere enn regjeringa. Vi har vært en mellomposisjon mellom Ap og dagens regjering, sier Vedum til Børsen.

- Så det vil bli verre for Witzøe med dere ved makten?

- Sp ser motforestillingene som kommer. Så til tross for at vi samlet har en noe høyere formuesskatt, så har vi også en klar tanke om å se på hvordan vi kan skjerme mer direkte verdiskaping ved å ha lavere formuesverdsettelse på såkalte driftsmidler som maskiner, utstyr til fabrikken etc. Det er fordi vi ser at det også slår negativt ut, at den kan ha noen uheldige sider. Så dette med formuesskatt må gjøres med klokskap, svarer Sp-lederen.

- Svikt i ryggraden

Vedum er på sin side opptatt av at mer av inntekten må komme tilbake til lokalsamfunnet hvor det skapes.

- I tillegg til å være dyktig, har Witzøe fått stor tilgang på norske felles landarealer. Derfor må en viktig faktor være at mer av skatteinntektene fra oppdrettsnæringen skal gå tilbake til lokalsamfunnet.

Men Vedums svar om formuesskatten imponerer ikke Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Vedums uttalelser om Witzøe vitner om en politiker med svikt i ryggraden. Dette er mildt sagt tåketale, sier Moxnes og fortsetter:

- TÅKETALE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke imponert over Vedums svar om formuskatten. Han mener Vedum blinker til venstre, men går mot høyre i politikken. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TÅKETALE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke imponert over Vedums svar om formuskatten. Han mener Vedum blinker til venstre, men går mot høyre i politikken. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Han legger seg forholdsvis godt på rygg for denne søkkrike laksebaronen. Jeg synes det er trist å se hvordan en dyktig og sterk folkevalgt som Vedum lar seg presse av Witzøes trusler. Fyren har 38 milliarder kroner i formue. Han og slekta kunne brukt en million hver dag fra Jesus ble født og til i dag og fortsatt hatt milliarder igjen. Det vil de også ha om vi øker formuesskatten, slik vi vil. Her må rødgrønne politikere rette opp ryggen, dersom vi skal bevare velferdsstaten, få ned forskjellene og innføre gratis tannhelse.

Han mener Vedums svar til Børsen gir grunn til å tro at Vedum ikke vil« stå opp mot kapitalkreftene» etter valget.

- Det bekreftes av at flere rike nå gir penger til Vedums valgkamp, som Sissener, Christian Ringnes og Erik Bøhler. Man kan si mye om rikingene, men ofte har de peiling på investeringer, sier Moxnes til Børsen.

- Vi i Rødt får ikke denne støtten fra milliardærene, for å si det sånn.

- Lokker til seg de rikeste

Moxnes tror de rikeste nå ser at det mer eller mindre skal et mirakel til å unngå et regjeringsskifte.

- Men så har de merket seg Sp. Både at Sp har åpnet døra for Høyre-samarbeid, men at de også har brukt hele fjoråret på å stritte imot utbyttestans i krisepakkene som gikk fra fellesskapet til velstående bedriftseiere. Disse pengene fra fellesskapet gikk blant annet til lederlønninger og eiendomsbaroner uten noen krav, fordi Sp gikk sammen med de borgerlige for å stanse disse kravene fra opposisjonen. Dette tror jeg rikingene har merket seg. De tenker nok at Sp kan beskytte dem mot en ny og rettferdig skattepolitikk som Norge trenger for å få ned forskjellene.

Moxnes sier til Børsen at Sps enorme vekst først og fremst skyldes oppskriften med å være en tydelig stemme mot Høyre-regjeringa for den økningen i forskjellene de har skapt mellom folk og mellom by og land og i Norge.

- Men nå blinker Vedum til venstre i retorikken for å skaffe seg velgere, men går til Høyre i politikken. Det er å holde folk for narr. Jeg vil gjerne utfordre Vedum på følgende: Vil han lytte til milliardærene og Høyre for et samarbeid med høyresida, eller til Venstresida og fagbevegelsen for et samarbeid her? avslutter Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer