- Vil ikke synse

Statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål om oljefondets nye sjef, Nicolai Tangen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag møtte regjeringen pressen etter et ekstraordinært møte med finansministeren og representanter fra LO og NHO. Dette er det første av flere innspillsmøter om Norges vei ut av coronakrisen.

Underveis fikk derimot statsminister Erna Solberg hovedsakelig spørsmål om ansettelsen av påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen. Bakgrunnen er det omstridte USA-seminaret i november i fjor. Solberg viste blant annet til et møte som representantskapet i Norges Bank skal ha tirsdag for å få en redegjørelse av prosessen.

- Det kommer en redegjørelse i morgen, noe jeg synes er fornuftig. Jeg vil ikke gjøre meg til synser, når vi har en rolledeling, sier hun.

Kalender-bråk

Mandag morgen valgte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) å ta selvkritikk for håndteringen av seminaret han deltok på i Nicolai Tangens regi i USA.

Tangen spanderte middag på den daværende næringsministeren.

OLJEFONDET: Leder i Landsorganisasjonen, Hans-Cristian Gabrielsen, er tydelig på at det er en grunn til det strenge regelverket vi har i Norge. Han er åpen for en gjennomgang av Tangen-ansettelsen. Video: Dagbladet Vis mer

Røe Isaksen sa mandag morgen at han burde ha forsikret seg om at seminaret var oppført på statsrådens kalender, og at han burde oppgitt dette i Stortingets gaveregister da det ble klart at Tangen ble ansatt som oljefondets sjef.

- Ikke unaturlig

Til det svarer Solberg at invitasjonen ble behandlet på en ordinær måte i departementet.

- Det var et interessant seminar å dra på og ikke noe utenom det vanlige. Han var i USA likevel. Han hadde nok ikke reist bare for dette, men siden han ført var det var det ikke unaturlig å delta. Det kan godt tenkes, at når man ser selve listen over hvem som har vært der, så er det en annen vurdering, sier Solberg.

Hun forteller at invitasjonen hadde vært tilgjengelig for alle som hadde bedt om innsyn.

- Det er ikke forsøkt noe hemmelighold, sier hun.

I ettertid har Isaksen sagt at Næringsdepartementet nå skal betale for måltidene han spiste underveis. Departementet har fra før av dekket reise og overnatting.

- Det som burde ha vært gjort - og som nå skal gjøres - er at matregningene, ikke bare hotellregningene og reisen, skal dekkes av departementet og ikke av Tangen, sier Solberg på spørsmål fra TV 2 under pressekonferansen.

Skal undersøkes

Bakgrunnen for kontroversen er VGs sak i helga om at Tangen holdt seminar med en rekke samfunnstopper i USA, fem måneder før han ble utnevnt som sjef for Statens pensjonsfond utland - best kjent som oljefondet.

Med på seminaret var blant andre oljefondets avtroppende sjef Yngve Slyngstad. Han fikk dekket reise, hotell, mat og drikke.

Kort tid senere var Tangen ansatt som oljefondets nye sjef.

Lørdag kveld varslet Norges Bank at de vil undersøke om reisen Slyngstad var med på i november i fjor, var i tråd med bankens etiske regelverk.

Slyngstad kunngjorde sin avgang 30. oktober, få uker før Tangen-seminaret 14. til 17. november i fjor. 26. mars offentliggjorde Norges Bank at Tangen skal overta etter Slyngstad.

Positiv til granskning

Mandag morgen innrømmer sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank ikke har fått fullt innsyn i Tangens klientlister eller investeringer i skatteparadiser. Olsen sier at Norges Bank har tillit til Tangen basert på de opplysninger han har gitt.

Om beskyldningene, har Tangen selv avvist at det handlet om kameraderi og smøring og viser til at ingen fra ansettelseskomiteen var med på turen.

- De som tok den beslutningen var ikke med på turen, og dette seminaret var planlagt flere år i forveien, har Tangen uttalt til NRK.

Han påpeker at han ønsker åpenhet og er klar for at saken granskes.

- Jeg tenker at det er veldig fint. Jeg er veldig positiv til at den saken nå blir belyst, slik at man kan få fram alle fakta om ansettelsen, sier Tangen til NRK.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer