Kilder til Reuters:

Vil kaste ut Norge - stiller Russland-ultimatum

Venezuelas president Nicolás Maduro akter å kaste Norge ut av forhandlingene om det skakkjørte landets framtid. Russland er derimot varmt velkommen hos Putin-vennen.

VARMT: Russlands president Vladimir Putin i et hjertelig møte med Venezuelas president Nicolas Maduro i Moskva i 2017, året før det omstridte presidentvalget i landet. Foto: Yuri Kadobnov/AP/NTB
VARMT: Russlands president Vladimir Putin i et hjertelig møte med Venezuelas president Nicolas Maduro i Moskva i 2017, året før det omstridte presidentvalget i landet. Foto: Yuri Kadobnov/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela ble kastet ut i en dyp politisk og økonomisk krise etter et høyst omstridt presidentvalg i 2018. I dag står landet i en dyp krise, både økonomisk og sosialt.

Etter valget ble nemlig opposisjonslederen Juan Guaidó anerkjent som rettmessig vinner av USA og nesten 60 andre land, mot sittende president Nicolás Maduro.

Han tviholdt på makta, og USA svarte med å kutte all kontakt. I tillegg innførte USA tunge sanksjoner, inkludert importforbud av olje, som utgjør 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter.

Dette forsterket en allerede nedadgående spiral for landet.

Oslo, Barbados, Mexico

Forsøk på å gjenopprette en slags normalisert tilstand strandet i 2019, for deretter å bli gjenopptatt i fjor, hele tida med Norge i rollen som en tilrettelegger for samtalene.

Partene har blant annet møttes i Mexico by, Oslo og Barbados.

I de siste rundene har Norge fortsatt hatt rollen som tilrettelegger, mens Nederland og Russland har vært ledsagerland for partene.

Den mangeårige diplomaten og nåværende Noref-direktøren Dag Nylander har vært forhandlingsleder i samtalene mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.