Venezuela ble kastet ut i en dyp politisk og økonomisk krise etter et høyst omstridt presidentvalg i 2018. I dag står landet i en dyp krise, både økonomisk og sosialt.
Etter valget ble nemlig opposisjonslederen Juan Guaidó anerkjent som rettmessig vinner av USA og nesten 60 andre land, mot sittende president Nicolás Maduro.
Han tviholdt på makta, og USA svarte med å kutte all kontakt. I tillegg innførte USA tunge sanksjoner, inkludert importforbud av olje, som utgjør 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter.
Dette forsterket en allerede nedadgående spiral for landet.
Oslo, Barbados, Mexico
Forsøk på å gjenopprette en slags normalisert tilstand strandet i 2019, for deretter å bli gjenopptatt i fjor, hele tida med Norge i rollen som en tilrettelegger for samtalene.
Partene har blant annet møttes i Mexico by, Oslo og Barbados.
I de siste rundene har Norge fortsatt hatt rollen som tilrettelegger, mens Nederland og Russland har vært ledsagerland for partene.
Den mangeårige diplomaten og nåværende Noref-direktøren Dag Nylander har vært forhandlingsleder i samtalene mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger