Kilder til Reuters:

Vil kaste ut Norge - stiller Russland-ultimatum

Venezuelas president Nicolás Maduro akter å kaste Norge ut av forhandlingene om det skakkjørte landets framtid. Russland er derimot varmt velkommen hos Putin-vennen.

VARMT: Russlands president Vladimir Putin i et hjertelig møte med Venezuelas president Nicolas Maduro i Moskva i 2017, året før det omstridte presidentvalget i landet. Foto: Yuri Kadobnov/AP/NTB
VARMT: Russlands president Vladimir Putin i et hjertelig møte med Venezuelas president Nicolas Maduro i Moskva i 2017, året før det omstridte presidentvalget i landet. Foto: Yuri Kadobnov/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela ble kastet ut i en dyp politisk og økonomisk krise etter et høyst omstridt presidentvalg i 2018. I dag står landet i en dyp krise, både økonomisk og sosialt.

Etter valget ble nemlig opposisjonslederen Juan Guaidó anerkjent som rettmessig vinner av USA og nesten 60 andre land, mot sittende president Nicolás Maduro.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Han tviholdt på makta, og USA svarte med å kutte all kontakt. I tillegg innførte USA tunge sanksjoner, inkludert importforbud av olje, som utgjør 96 prosent av Venezuelas eksportinntekter.

Dette forsterket en allerede nedadgående spiral for landet.

Oslo, Barbados, Mexico

Forsøk på å gjenopprette en slags normalisert tilstand strandet i 2019, for deretter å bli gjenopptatt i fjor, hele tida med Norge i rollen som en tilrettelegger for samtalene.

Partene har blant annet møttes i Mexico by, Oslo og Barbados.

I de siste rundene har Norge fortsatt hatt rollen som tilrettelegger, mens Nederland og Russland har vært ledsagerland for partene.

SENTRAL: Den mangeårige diplomaten og nåværende Noref-direktøren Dag Nylander (i midten) har vært forhandlingsleder i samtalene mellom Maduro-regjeringen, representert ved Gerardo Blyde Perez (t.v.) og opposisjonen, her ved Jorge Rodriguez (t.h.) etter samtalene i Mexico i fjor høst. Foto: Clauduo Cruz, AFP/NTB
SENTRAL: Den mangeårige diplomaten og nåværende Noref-direktøren Dag Nylander (i midten) har vært forhandlingsleder i samtalene mellom Maduro-regjeringen, representert ved Gerardo Blyde Perez (t.v.) og opposisjonen, her ved Jorge Rodriguez (t.h.) etter samtalene i Mexico i fjor høst. Foto: Clauduo Cruz, AFP/NTB Vis mer

Den mangeårige diplomaten og nåværende Noref-direktøren Dag Nylander har vært forhandlingsleder i samtalene mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen.

Både regjeringen og opposisjonen uttalte forrige uke at de var klare til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Nå skal imidlertid Maduro-regjeringen ha gjort det krystallklart at dette vil måtte skje uten norske representanter i rommet.

Putin-venn

Ifølge kilder tett på prosessen er det uaktuelt for Maduro å fortsette forhandlingene dersom Norge skal ha en rolle, ifølge det anerkjente nyhetsbyrået Reuters.

ANERKJENT: Daværende president Donald Trump i møte med Juan Guaidó i Washington i 2020. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB
ANERKJENT: Daværende president Donald Trump i møte med Juan Guaidó i Washington i 2020. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

President Maduros regjering har derimot insistert på at Russland skal være til stede i alle forhandlinger, ifølge to av kildene. Vladimir Putins Russland er en nær alliert av Maduros regjering.

Det framgår ikke om myndighetene i Venezuela nå ønsker at Russland skal innta en ny rolle i forhandlingene.

- Eies av partene

Børsen har rettet en rekke spørsmål til det norske utenriksdepartementet i sakens anledning. Statssekretær Henrik Thune i UD skriver følgende i en kort uttalelse til Børsen:

- Forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela eies av partene selv. Som i alle slike prosesser vil Norge kun vurdere å legge til rette for forhandlinger når partene ønsker det.

DRONEANGREP: Ukrainske styrker ødelegger et russisk pansret personellkjøretøy i Zaporozhye-regionen ved bruk av drone. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV. Video: Twitter Vis mer

Det er uklart om Venezuelas regjering har kontaktet norske myndigheter med et budskap om at Norges hjelp ikke lenger er ønsket. UD har heller ikke besvart Børsens spørsmål om dette.

Det har heller ikke lykkes Børsen å få en uttalelse fra tidligere forhandlingsleder Dag Nylander i sakens anledning.

- Vår eneste garanti

Mens Maduro skal ha sagt blankt nei, ønsker fortsatt den venezuelanske opposisjonen at Norge skal beholde rollen som tilrettelegger.

- Nordmennene er vår eneste garanti for at det skal gå bra, sier en ikke navngitt kilde fra opposisjonen ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået peker videre på at Norge tidligere har hatt suksess med konfliktmekling flere steder i verden og spesielt i Sør-Amerika.

Norge er for øvrig ikke på lista over land som har anerkjent opposisjonsleder Guaidó som 2018-valgets vinner, noe som har åpnet for å ta en rolle rundt forhandlingsbordet.

Det har ikke lykkes Reuters å få uttalelser fra Det hvite hus eller Venezuelas informasjonsdepartement. Ei heller de norske og russiske ambassadene i Caracas har uttalt seg i saken.

Rast utfor

Til tross for den enorme fattigdommen som herjer, har Venezuela i dag verdens største påviste oljereserve, anslått til over 300 milliarder fat. Det er langt mer enn både Saudi-Arabia, Canada, Iran og Irak.

OPPHETET: Sult, fattigdom og sosial uro eskalerte til voldelige domnstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas - her fra 2019. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB
OPPHETET: Sult, fattigdom og sosial uro eskalerte til voldelige domnstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas - her fra 2019. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/NTB Vis mer

I 2008 var produksjonen kommet opp i 3,2 millioner fat om dagen, Norge pumpet i fjor til sammenlikning opp drøyt 1,8 millioner fat om dagen.

Men flere år med vanstyre og feilslåtte privatiseringsrunder, har ført til at Venezuelas produksjon 13 år seinere har falt til 500 000 fat om dagen. Landets bruttonasjonalprodukt per capita er nå på linje med Haiti.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer