Vil kutte inkasso-gebyrene med to milliarder kroner

Et utvalg vil nekte inkassoselskapene å kreve store gebyrer ved ubetalte bompenger, telefon- eller legeregninger. Det kan spare forbrukerne for store summer.

VIL REDUSERE GEBYRENE: Utvalg ønsker å redusere gebyrene som inkassoselskapene legger på krav til forbrukere, med opptil 80 prosent. Dette kommer frem i et forslag til ny inkassolov som nå skal behandles av Justis- og beredskapsdepartementet. Et krav som nå koster 350 kroner i gebyrer foreslås å reduseres til 70 kroner, som er en reduksjon på 80 prosent. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VIL REDUSERE GEBYRENE: Utvalg ønsker å redusere gebyrene som inkassoselskapene legger på krav til forbrukere, med opptil 80 prosent. Dette kommer frem i et forslag til ny inkassolov som nå skal behandles av Justis- og beredskapsdepartementet. Et krav som nå koster 350 kroner i gebyrer foreslås å reduseres til 70 kroner, som er en reduksjon på 80 prosent. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Dagens Næringsliv har lest et forslag til ny inkassolov som legges fram mandag formiddag.

I lovforslaget går en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe, bestående av folk fra blant annet Forbrukerrådet, Finans Norge, Virke Inkasso og Finanstilsynet, inn for å kutte gebyrene på småkrav på under 500 kroner.

Reduksjon på 80 prosent

Arbeidsgruppen foreslår at det kun skal være lov med fire purringer og et samlet gebyr på 240 kroner, mot 700 kroner i dag.

For et slikt krav som betales etter den første betalingsoppfordringen, blir gebyret 70 kroner mot 350 kroner i dag. Det er en reduksjon på 80 prosent.

Krav på under 500 kroner omfatter mer enn hvert tredje inkassokrav.

Arbeidsgruppen foreslår også å halvere purregebyret kommuner og offentlige etater kan legge på ubetalte regninger fra 70 til 35 kroner.

I alt vil endringene medføre en årlig besparelse på rundt to milliarder kroner for forbrukerne, dersom de blir vedtatt. Arbeidsgruppen skriver også at det kan føre til at føre til at flere inkassoselskaper må slås sammen eller avvikles.

Billigere med automatiserte tjenester

Grunnen for at arbeidsgruppen foreslår reduksjon av gebyrsatsene til inkassoselskapene, er at de mener at ny teknologi og automatisering gir rom for en kraftig reduksjon av disse salærsatsene.

En millionreduksjon i gebyrer til forbrukerne vil føre til det samme i tap for inkassoselskapene, og forslaget har derfor møtt en del motstand fra inkassoselskapene.

Men noen inkassoselskaper støtter også forslaget. Som du har kunnet lese i en tidligere artikkel på Dinside, sier inkassoselskapet Fair Collection at det med dagens teknologiske muligheter og automatiske prosesser vil være mulig å drive godt selv med en halvering av inkassosalæret.

Antall inkassosaker årlig i Norge har ifølge DN passert ti millioner. Nordmenn er skyldig over 100 milliarder kroner, hvor av 64 milliarder er hovedstolen. Resten er renter og gebyrer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer