Coronapass og sommerferie 2021:

Vil la alle full­vaksinerte reise

EU-kommisjonen foreslår at medlemslandene letter på innreiserestriksjoner og tillater innreise for alle fullvaksinerte, også for ikke-nødvendige reiser.

VIL ÅPNE: EU-kommisjonen vil at medlemslandene skal slippe inn alle som er fullvaksinert med en EU-godkjent vaksine, som her til Magalufs strender. Det kan være gode nyheter for solhungrige nordmenn, og et katastroferammet reiseliv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL ÅPNE: EU-kommisjonen vil at medlemslandene skal slippe inn alle som er fullvaksinert med en EU-godkjent vaksine, som her til Magalufs strender. Det kan være gode nyheter for solhungrige nordmenn, og et katastroferammet reiseliv. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg foreslår kommisjonen å slippe inn alle som kommer fra land der den epidemiologiske situasjonen er god, skriver de i en pressemelding mandag. De vil øke grensen for hvor mange nye smittetilfeller som er akseptabelt i et land før døren stenges for innreise til EU.

For vaksinerte skal kravet være at man er fullvaksinert med en vaksine godkjent i EU minst to uker før innreise. Dette kan senere utvides til å følge en liste over vaksiner som er godkjent for nødbruk av Verdens helseorganisasjon.

Reglene for innreise fastsettes i hvert enkelt medlemsland.

Vil innføre «nødbrems»

Kommisjonen understreker at rådene gjelder alle medlemsland, samt Norge, Island, Liechtenstein og Sveits.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Kommisjonen understreker samtidig at lettelsene vil bli balansert med en kraftig nødbrems-mekanisme.

- Fremveksten av nye varianter av coronaviruset krever fortsatt årvåkenhet. Derfor foreslår kommisjonen en nødbrems-mekanisme for å begrense risikoen for at nye mutasjoner sprer seg i EU-landene. Denne vil tillate medlemsland raskt å stramme inn for reiser fra berørte land, heter det i uttalelsen.

Kommisjonen legger til grunn at innreiserestriksjonene lettes på straks coronapasset blir tatt i bruk.

Det åpnes også for innreiser fra land som ikke er med i EU-systemets coronapass, men da med tilsvarende vaksinebevis fra det enkelte land.

Barn som ikke er omfattet av vaksineprogrammet skal kunne reise sammen med fullvaksinerte foreldre - eller foreldre som kan legge fram en fersk negativt cornatest. I slike tilfeller bør det åpnes for en coronatest av barnet ved innreise, heter det videre.

Brutale tap

Anbefalingen vil trolig bli svært godt mottatt hos en samlet europeisk reiselivsnæring, som nettopp har lagt bak seg det verste året i bransjens historie.

Da coronaviruset spredde seg over hele verden, ble fly satt på bakken, og turistdestinasjoner verden over sto omtrent ribbet tilbake. De var omtrent helt uten turister og nesten helt uten inntekter.

FORANDRET: Henning Iversflaten har opplevd cruiseturismen i Stavanger på nært hold i 19 år. I fjor sommer var det helt annerledes. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

På verdensbasis var den økonomiske tilbakegangen for reiselivet på hele 74 prosent, ifølge tall fra FN-organet Verdens turistorganisasjon (UNWTO). Den plutselige kollapsen i internasjonal turisme førte i 2020 til et samlet tap på 11 369 milliarder kroner. Det er mer enn den samlede verdien av hele det norske oljefondet.

- Langt fra over

Ifølge UNWTO skal turistdestiasjoner verden over ha mistet så mange som en milliard besøkende i fjor.

I januar i år anslo de at krisen førte til at mellom 100 og 120 millioner arbeidsplasser i turistnæringen sto i fare i fare.

- Selv om mye har blitt gjort for å gjøre trygge, internasjonale reiser mulig, så er vi klar over at krisen langt fra er over, sa UNWTO-sjef Zurab Pololikashvili den gang.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer