- Vil lide i flere år

CIA-direktør William Burns mener at Russlands økonomi vil lide i flere år framover.

- VIL LIDE: Ifølge den amerikanske CIA-direktøren vil krigen medføre langvarige konsekvenser for Russland. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB
- VIL LIDE: Ifølge den amerikanske CIA-direktøren vil krigen medføre langvarige konsekvenser for Russland. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier han lørdag ettermiddag, under et foredrag han holdt i England.

- Russlands framtid som partner til Kina vil formes av Putins feil, sier William Burns.

Han er direktør i USAs etterretningsbyrå CIA, og tidligere amerikansk ambassadør i Moskva.

- GIFTIG: Burns mener at Wagner-opprøret illustrerer den giftige effekten krigen har internt på Russland. Foto: AFP / NTB
- GIFTIG: Burns mener at Wagner-opprøret illustrerer den giftige effekten krigen har internt på Russland. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Slående

I foredraget lørdag sier han at det væpnede mytteriet forrige helg, ledet av Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin, er illustrerende for den giftige effekten krigen har hatt på Russland.

- Det er slående at Prigozjin, med handlingene sine, gikk foran med en skarp kritikk mot Kremls løgnaktige begrunnelse for invasjonen i Ukraina, og den russiske militærledelsens gjennomføring av krigen, sier Burns.

Han fortsetter:

- Effekten av ordene og handlingene hans vil utspille seg en stund, og være en påminnelse om den ødeleggende effekten Putins krig har på hans eget samfunn og regime.

- Vil rekruttere spioner

Burns peker på mytteriet som en væpnet utfordring internt i Russland, og sier at det var et internt anliggende som USA ikke har tatt, eller vil ta, del i.

Samtidig omtaler han krigen i Ukraina som en strategisk feil av Russland.

- Dets militære svakhet har blitt avdekket, sier han, men minner om at det alltid vil være feil å undervurdere Vladimir Putins ønske om å ta kontroll over hele Ukraina.

Burns er også åpen om at CIA vil bruke den interne misnøyen til å rekruttere spioner i Russland.

- Misnøyen med krigen vil fortsette å være et gnagsår for den russiske ledelsen, samtidig som befolkningen opplever mye statlig propaganda og undertrykkelse. Den misnøyen skaper en mulighet for oss i CIA. Vi vil ikke la den gå til spille, sier han.

Besøkte Dagestan

Etter at Prigozjin avbrøt opprøret lørdag kveld forrige helg, etter sigende som følge av avtale med den belarusiske presidenten og Putin-allierte Aleksandr Lukasjenko, har Putin kommet med uttalelser om økonomisk vekst, utvikling av turisme og han har besøkt den russiske republikken Dagestan.

I tillegg har utenriksminister Sergej Lavrov uttalt at Russland vil komme sterkere ut av opprøret, stikk i strid med CIA-sjefens antakelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer