Ut mot KrF

- Vil påføre skyld og skam

KrF vil merke øl- og vinflasker på samme måte som røykpakkene. Frp mener partiet vil at folk skal skamme seg med utepilsen.

FØLER SKAM: Stortingspolitiker Sivert Bjørnstad (Frp) mener KrF vil påføre nordmenn skyld og skam for å ta seg en øl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FØLER SKAM: Stortingspolitiker Sivert Bjørnstad (Frp) mener KrF vil påføre nordmenn skyld og skam for å ta seg en øl. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under KrFs digitale landsmøte lørdag vedtok partiet at de ønsker å merke øl- vin- og spritflasker med en advarsel på samme måte som røykpakkene.

Forslaget ble fremmet av ungdomspartiet KrFU. I sin begrunnelse skriver de:

«Alkohol har enormt store skadevirkninger som koster enkeltmennesker og sivilsamfunn dyrt.»

Setter ølen i halsen

Et stort flertall i partiet stilte seg bak forslaget, som innebærer å merke all alkolhol, både i butikken og på Vinmonpolet, med informasjon om skadevirkningene. Tiltaket vil minnet om advarslene som i dag finnes på røyk- og snuspakninger.

- KrFs overformynderi slår ut i full blomst i takt med at vårsola titter fram.

Ordene tilhører Sivert Bjørnstad, som sitter i næringskomiteen på Stortinget for Frp. Han er i ferd med nyte finværet, men setter ølen i halsen når han hører om forslaget.

- Nå skal jeg akkurat sette meg ut i sola med en øl. Da synes jeg ikke noe om å bli påført skyld og skam. For det er jo det dette i bunn og grunn handler om, sier Bjørnstad.

MERKET: Hvis KrF får det som de vil skal alle ølbokser merkes med en helseadvarsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MERKET: Hvis KrF får det som de vil skal alle ølbokser merkes med en helseadvarsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Frp-politikeren er klar på at han anerkjenner at alkoholmisbruk er et alvorlig problem som samfunnet skal jobbe for å bekjempe.

- Det er selvfølgelig veldig alvorlig for dem som har et alkoholproblem. Men dette gir bare meg og andre dårlig samvittighet for å ta en øl eller et glass til maten. KrF trenger ikke å holde på sånn med vanlige folk.

Ingen effekt

Bjørnstad har nemlig liten tro på at forslaget vil ha noen effekt på alkolbruken blant nordmenn.

- Jeg tror ikke de tyngste alkoholmisbrukerne vil la seg stoppe av en advarsel. Da må det annen lut til. Istedet går ut over helt vanlig folk. Sånn bør ikke staten holde på.

Stortinget vedtok allerede i 2018 at alkoholemballasje skal merkes med advarsler om bilkjøring og graviditet. Forslaget som nå er KrFs offisielle politikk handler mer om skadevirkninger på helsen, forteller KrFU-leder Edel- Marie Haukland:

- Dette skal være en merking som advarer om helsefaren som er forbundet med alkohol. Overdrevet alkoholbruk er et alvorlig helseproblem. Det har en personlig kostnad og et samfunskostnad.

Ikke pekefinger

Ungdomspartilederen sier dette overhode ikke handler om å påføre skam.

- Dette er ikke ment som en pekefinger, men vi forbrukere har en rett til å bli opplyst om helserisikoen ved rusmidler som vi vet kan være skadelige. Mange trenger en påminnelse om det de allerede vet.

HELSEPROBLEM: Overdreven alkoholbruk er et alvorlig helseproblem, mener KrFU-leder Edel-Marie Haukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HELSEPROBLEM: Overdreven alkoholbruk er et alvorlig helseproblem, mener KrFU-leder Edel-Marie Haukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Til Bjørnstads følelse av skam og skyld har hun dette å si:

- Hvis han føler seg truffet så får det stå på hans regning, sier Haukland med snert.

Regjeringen lanserte tidligere i vår en nasjonal alkoholstrategi der merking om bilkjøring og graviditet inngår.

Handelshinder

Frp er ikke alene om å reagere på KrF-vedtaket. Også Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) er skeptiske.

– Jeg håper partiet ikke har glemt at vi er enige om å ha et alkoholmonopol for varer over 4,7 alkoholprosent her til lands, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i en kommentar til NTB.

Hun påpeker at Norge har fått lov til å ha Vinmonopolet gjennom et unntak fra EØS-avtalen.

– Har man et monopol, må man i tillegg ikke vedta lover eller regler som krever at visse varer utformes på en bestemt måte for å kunne selges i landet. Det heter teknisk handelshinder og er ikke forenlig med å opprettholde et monopol, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer