Lekket EU-dokument:

Vil presse Norge på gasspris

EU vil forhandle ned prisen på norsk gass, viser lekkede dokumenter i Brussel i kveld.

ROS - OG LITT PRESS: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen roste Norge fra talerstolen i Brussel tidligere i dag. Foto: Virginia Mayo, AP / NTB
ROS - OG LITT PRESS: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen roste Norge fra talerstolen i Brussel tidligere i dag. Foto: Virginia Mayo, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ble gjenstand for ros da EU-president Ursula von der Leyen annonserte vedtaket om et pristak på russisk gass, under en pressekonferanse i Brussel tidligere i dag.

I ettermiddag bekrefter von der Leyen at hun har vært i direkte kontakt med statsminister Jonas Gahr Støre i dag. Det melder hun selv på Twitter.

- Godt å snakke med Jonas Gahr Støre om Ukraina og energi. Norge har økt gassproduksjonen for å sikre leveranser til EU. Norge er et ankerfeste for Europas energisikkerhet, skriver von der Leyen.

- I dag leverer Norge mer gass til EU enn Russland, sa hun blant annet under pressekonferansen tidligere i dag.

Videre bekreftet hun at det også kan bli aktuelt å innføre makspris på gass fra andre land.

Nå viser altså lekkede dokumenter at EU i første omgang vil forhandle prisen ned på norsk gass, ifølge TV 2.

Støre: Vil diskutere alt

«Pålitelige leverandører som Norge har maksimert sine gassforsyninger til EU. Dialog med disse partnerlandene for å sikre forsyningene og lavere priser gjennom forhandlinger bør forfølges videre», skriver EU-kommisjonen i et av dokumentene som har lekket ut, ifølge TV 2.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Statsminister Jonas Gahr Støre har ikke vært avvisende til tanken.

I et intervju med Financial Times i dag, sier Støre at Norge er åpne for å diskutere alle tiltak EU kommer med. Han understreker at ansvaret for inngåelse av framtidige gassavtaler ligger hos de store energiselskapene.

Putin-advarsel

Det var ventet at EU-kommisjonen ville vedta en makspris på russisk gass i dag.

- Vi må kutte Russlands inntekter som Putin bruker til å finansiere denne grusomme krigen i Ukraina, sa von der Leyen på den nevnte pressekonferansen.

Russlands president Vladimir Putin har på sin side truet med å stenge kranene som et svar på makspris.

- Å begrense prisene, slik noen vestlige land vurderer, vil være en utrolig dum avgjørelse, sa han i en talte under Eastern Economic Forum i havnebyen Vladivostok i Russland tidligere i dag.

Inntektstak

Som ventet la von der Leyen også fram et forslag rettet mot strømselskaper som tjener stort på de høye gass- og strømprisene. Forslaget går ut på å innføre et slags inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader, skriver NTB.

Fortjenesten skal fordeles på sårbare husholdninger og bedrifter.

- EHM: Ursula Von Der Leyen fikk ikke stol egen stol da hun skulle i møte med Tyrkias president Recep Erdoğan. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Energikilder med lave utslipp har uforventet høye inntekter, som ikke reflekterer produksjonskostnadene. Nå er det på tide at forbrukere får ta del i fordelene de lave kostnadene fra disse energikildene gir, sa von der Leyen.

EU-kommisjonen foreslår også at olje- og gasselskaper spytter inn penger i en egen solidaritetspott som skal brukes til å støtte sårbare husholdninger, samt til utbygging av fornybare energikilder i medlemslandene.

I tillegg foreslår kommisjonen å bistå medlemsland som ser behov for å gi likviditetsstøtte til energiselskaper, slik blant annet Sverige og Finland har sett seg nødt til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer