- Jeg stusset litt over at han dukket opp der, og lurte litt på hvilken rolle han kunne spille som mekler. Men han er jo en av disse oligarkene som har kontakter og røtter flere steder i verden.
Det sier statsviter og ekspert på russisk forvaltning ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Dagbladet, etter at den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj dukket opp ved forhandlingsbordet da Ukraina og Russland møttes i Istanbul tirsdag.
Det gjorde han til tross for at han forsøker å holde en viss avstand til Putin, og bedyrer at han aldri har tilhørt presidentens indre krets, bemerker Holm-Hansen.

Advarer Putin: - Tenk på konsekvensene
- Tett forhold
Abramovitsj har blitt satt på EU, Storbritannia og Canadas sanksjonsliste. Sanksjonene betyr blant annet at Abramovitsj har fått sine verdier fryst og nektes innreise.
Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk og NTNU-professor, sier at det ser ut til at Abramovitsj har fått en slags mellommannsrolle i forhandlingene i Istanbul.
- Det må nødvendigvis være ønsket av ukrainerne og av Putin, som han åpenbart har et tett forhold til, noe som har skapt personlige problemer for ham, sier Jakobsen.
Jakobsen sier at koblingen mellom Putin og Abramovitsj har blitt diskutert i flere år.
- Det er helt tydelig at han har vært avhengig av Putin, og antakelig er avhengig av et godt forhold til Putin, sier Jakobsen.

- Neppe sentral rolle
Samtidig påpeker Holm-Hansen at det faktisk var den ukrainske presidenten Vladimir Zelenskyj som ønsket at Abramovitsj ble med på forhandlingene
- Så man kan vel si at Abramovitsj har tillit i begge leire, men jeg tror ikke han er en så sentral person som pressen av og til gir inntrykk av. Meklerrollen er nok noe denne oligarken påtar seg i håp om at det kan bli slutt på krigen og sanksjonene, sånn at han kan fortsette å tjene penger på å eksportere metall og olje. Han er kanskje også ute etter å redde stumpene av sitt eget rykte, fortsetter statsviteren.
At Abramovitsj også har en egeninteresse ved å bidra i fredsforhandlingene, og kommer i positivt lys «som en liten fredsmekler», mener Jakobsen det er rimelig å anta.
- Situasjonen er en katastrofe for ham økonomisk og standingmessig. Han har en sterk personlig interesse av å komme seg unna de verste økonomiske straffetiltakene, sier Jakobsen.
For selv om Abramovitsj ikke har tatt klar avstand fra krigen, noe som hadde gjort at han falt i unåde hos Putins regime, så har han tydelig signalisert at krigen ikke er noen ønskelig tilstand.
- Han har helt klart en personlig interesse av å framstå som en som hjelper til å få fred. Men det er en begrenset rolle. En avtale vil i hovedsak komme som en følge av realitetene på bakken i Ukraina, og de interessene Putin og Ukrainas myndigheter har, sier Jakobsen.

WSJ: Mistenkte Abramovitsj-forgiftning
Framgang i forhandlinger
Uansett hva som er Abramovitsj rolle i forhandlingene, ble det tirsdag meldt at det var nok framgang i dem til at de to lands presidenter nå kan møtes.
Samtidig melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at de russiske styrkene vil «drastisk redusere» angrepene nord i Ukraina.
Ifølge Russlands viseforsvarsminister Aleksandr Foomin er beslutningen om å trappe ned angrepene tatt for «å øke den gjensidige tilliten slik at det kan forhandles fram og undertegnes en fredsavtale med Ukraina».
Mandag kveld rapporterte Wall Street Journal at Abramovitsj, samt ukrainske fredsforhandlere, hadde blitt rammet av symptomer på en mistenkt forgiftning etter fredsforhandlinger i Kyiv tidligere denne måneden.
Disse påstandene har blitt kraftig avvist av Russland.
- Det er litt pussig at det er akkurat Abramovitsj av alle involverte som skulle bli forgiftet. Det er vanskelig å vite hva som har skjedd. Men det er debattanter i Russland nå som advarer mot en forhandlingsløsning. De mener Russland bør gå inn for full militær seier, ellers vil ikke Russland bli fryktet og tatt på alvor i framtida, lyder argumentet deres. Kanskje det er noen fra disse kretsene som står, bak spør Holm-Hansen, og legger til at dette foreløpig bare er spekulasjoner.

Oligark-barn ut mot Putin: - Løgn
Ble rik på 90-tallet
Ifølge Forbes' liste over verdens rikeste er Abramovitsj nummer 313 på lista, med en netto formue på 7,8 milliarder dollar. Det er et ganske bratt fall fra i høst, da Forbes anslo oligarkens formue til 14,5 milliarder dollar.
Abramovitsj tjente sine første milliarder under privatiseringsbølgen som slo inn over Russland på 90-tallet etter Sovjetunionens fall. Der kjøpte han blant annet selskapet oljeselskapet Sibneft, sammen med sin daværende forretningspartner Boris Berezovskij.
Abramovitsj ble for alvor et verdenskjent navn da han i 2003 kjøpte den engelske fotballklubben Chelsea, og investerte store penger for å sikre klubben suksess.
- Det er uklart om Putin hadde noe med dette oppkjøpet å gjøre, eller om han hadde et ønske om det. Men det er en måte å hvitvaske et regime på, med den positive oppmerksomheten som Abramovitsj eierskap har gitt, sier Jakobsen.

Skal selge Chelsea
Nå er klubben lagt ut for salg, men eiersituasjonen er fremdeles ikke avklart. Abramovitsj la klubben ut for salg like før han ble sanksjonert av Storbritannia, og sa da at overskuddet fra salget vil gå til «alle ofre for krigen i Ukraina».
- Jeg kan levende forestille meg at Abramovitsj gjør det han kan for å havne i varmen igjen. Chelsea-framtida er uklar. Det er ingenting som er endelig avgjort. Han har sikkert et sterkt ønske om at krigen skal ta slutt, ikke minst så det kan bidra til å gjøre ham til en akseptabel person igjen, påpeker Jakobsen.

Nærmer seg oppgjørets time
I tillegg til Chelsea eier Abramovitsj andeler i stålgiganten Ecraz og i Norilsk Nikkel.
Han solgte en 73 prosents andel i Sibneft, som la grunnlaget for mye av hans voldsomme rikdom, i 2005, for 13 milliarder dollar.