Roman Abramovitsj

- Vil redde eget rykte

Oligark og Chelsea-eier Roman Abramovitsj dukket opp ved forhandlingsbordet under tirsdagens fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. - Han har helt klart en personlig interesse av å framstå som en som hjelper til å få fred, sier norsk ekspert.

MEKLING: Chelsea-eier Roman Abramovitsj dukket noe overraskende opp under forhandlingene mellom Russland og Ukraina i Istanbul torsdag. Her snakker oligarken med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Sipa USA / NTB
MEKLING: Chelsea-eier Roman Abramovitsj dukket noe overraskende opp under forhandlingene mellom Russland og Ukraina i Istanbul torsdag. Her snakker oligarken med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Sipa USA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg stusset litt over at han dukket opp der, og lurte litt på hvilken rolle han kunne spille som mekler. Men han er jo en av disse oligarkene som har kontakter og røtter flere steder i verden.

Det sier statsviter og ekspert på russisk forvaltning ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen til Dagbladet, etter at den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj dukket opp ved forhandlingsbordet da Ukraina og Russland møttes i Istanbul tirsdag.

Det gjorde han til tross for at han forsøker å holde en viss avstand til Putin, og bedyrer at han aldri har tilhørt presidentens indre krets, bemerker Holm-Hansen.

- Tett forhold

Abramovitsj har blitt satt på EU, Storbritannia og Canadas sanksjonsliste. Sanksjonene betyr blant annet at Abramovitsj har fått sine verdier fryst og nektes innreise.

Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk og NTNU-professor, sier at det ser ut til at Abramovitsj har fått en slags mellommannsrolle i forhandlingene i Istanbul.

- Det må nødvendigvis være ønsket av ukrainerne og av Putin, som han åpenbart har et tett forhold til, noe som har skapt personlige problemer for ham, sier Jakobsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.