Tar grep:

Vil reforhandle kablene

Neste høst kan Norge være i forhandlinger med EU og Storbritannia om regulering av eksport gjennom strømkablene, dersom det nye strømprisutvalget åpner for det.

TAR SYSTEMGREP: - Handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
TAR SYSTEMGREP: - Handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Vi legger nå opp til mulige styringsgrep for å få ned prissmitte fra utlandet og sikre stabile strømpriser, sier Vedum til Dagbladet.

Store grep vurderes

Onsdag satte regjeringen ned et nytt energiutvalg. Dette utvalget skal vurdere prisfastsettelsen på strøm.

Utvalget skal levere sin innstilling 15. oktober.

- Utvalget har et veldig klart mandat for å vurdere systemgrep som gjør at vi ikke får så direkte prisoverslag av svingninger rundt oss, og mer stabilitet for folk og næringsliv. Vi ønsker svar på helt konkrete problemstillinger. Poenget er pris- og forsyningsstabilitet. De siste kablene som ble bygd, har rett og slett for stor kapasitet. Det er både eksport og import, men mest eksport av kraft. Og import av pris, sier Vedum.

Da vedtaket om utenlandskablene ble gjort, sa daværende olje- og energiminister Tord Lien fra Frp at han var lei lav strømpris, og ville bygge flere kabler. Han fikk fullt gjennomslag.

- Jeg tror ingen på det tidspunktet så for seg så store virkninger. Men det har vi nå sett. I tillegg har virkningen blitt enormt forsterket på grunn av energiknapphet i Europa, som følge av krigen i Ukraina, sier Vedum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.