Tar grep:

Vil reforhandle kablene

Neste høst kan Norge være i forhandlinger med EU og Storbritannia om regulering av eksport gjennom strømkablene, dersom det nye strømprisutvalget åpner for det.

TAR SYSTEMGREP: - Handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
TAR SYSTEMGREP: - Handlingsrommet i EØS-avtalen må prøves ut, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Vi legger nå opp til mulige styringsgrep for å få ned prissmitte fra utlandet og sikre stabile strømpriser, sier Vedum til Dagbladet.

Store grep vurderes

Onsdag satte regjeringen ned et nytt energiutvalg. Dette utvalget skal vurdere prisfastsettelsen på strøm.

Utvalget skal levere sin innstilling 15. oktober.

- Utvalget har et veldig klart mandat for å vurdere systemgrep som gjør at vi ikke får så direkte prisoverslag av svingninger rundt oss, og mer stabilitet for folk og næringsliv. Vi ønsker svar på helt konkrete problemstillinger. Poenget er pris- og forsyningsstabilitet. De siste kablene som ble bygd, har rett og slett for stor kapasitet. Det er både eksport og import, men mest eksport av kraft. Og import av pris, sier Vedum.

Da vedtaket om utenlandskablene ble gjort, sa daværende olje- og energiminister Tord Lien fra Frp at han var lei lav strømpris, og ville bygge flere kabler. Han fikk fullt gjennomslag.

- Jeg tror ingen på det tidspunktet så for seg så store virkninger. Men det har vi nå sett. I tillegg har virkningen blitt enormt forsterket på grunn av energiknapphet i Europa, som følge av krigen i Ukraina, sier Vedum.

Stoppe prissmitte

- Er det mulig med tiltakene dere nå vil ha utredet å stoppe prissmitten?

- Det er poenget, og å skape mer stabilitet. Så vil noen være redde for å utfordre EU. Men vi ser at tilsvarende diskusjon som den vi har, går i andre europeiske land. Det er mye utrygghet for folk. Vi som myndigheter må skape mest mulig trygghet. Men vi skal gjøre grundige utredninger, og vi har folkerettslige avtaler som vi må respektere.

FULLT TRYK: Når strømprisutvalget har levert sin innstilling, må regjeringen sette fullt trykk på jobben med å få lavere og mer stabile priser på strøm, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet.n
FULLT TRYK: Når strømprisutvalget har levert sin innstilling, må regjeringen sette fullt trykk på jobben med å få lavere og mer stabile priser på strøm, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet.n Vis mer

- For ett år siden lovet du at Sp i regjering vil ta tilbake politisk styring av strømmen og ramme inn strømmarkedet. Er det det dere nå gjør?

- Ja, innenfor de forpliktelsene vi har og handlingsrommet i EØS-avtalen. Vi er tydelig i bestillingen på hva vi ønsker. Det har vært mye debatt om ulike grep og modeller, men nå får vi en ordentlig gjennomgang av handlingsrom og muligheter for å unngå de enormt høye prisene vi har nå.

- Flere, som statssekretær Amund Vik, har sagt at et topprissystem for eksempel er i strid med EØS-avtalen. Er du enig i det?

- Da jeg dro til EU før jul for å drøfte differensiert arbeidsgiveravgift, var det mange som sa at det ikke var mulig å få EU med på det. Men vi satte oss ned og fikk det til. Vi vet ikke hva handlingsrommet er før vi har prøvd det ut. Dette er ikke statisk heller. Mange kan mene det og det er i strid med EØS-avtalen, men vi må jo prøve ut handlingsrommet.

- Så etter at utvalget har lagt fram sin innstilling og peker på muligheter i EØS-avtalen for reforhandling av avtalene om utenlandskablene, så kan regjeringen være i forhandlinger om dette neste høst?

- Det kan absolutt være aktuelt. Men det vi gjør her, er nybrottsarbeid. Det kommer sikkert til å være skepsis i noen naboland og spørsmål om vi ikke lenger skal kjøpe og selge strøm. Det skal vi fortsatt, sier Vedum.

Finansministeren legger til at Norge skal forbli en «forutsigbar leverandør av gass».

- Men det vi ønsker, er mer nasjonal kontroll med prisene og stabilitet, og vi vil regulere prisene bedre, sier Vedum.

Ikke uten Sp

- Så før jul kan dere love priskontroll og lavere strømpriser?

- Nå må utvalget gjøre jobben først, men rett etter det må man sette fullt trykk på vår jobb. Og når det gjelder mellomlandsforbindelsene med EU-medlemsland og Storbritannia må vi sikre god dialog. Ellers kan konflikten bli større enn det er grunnlag for. Norge skal være en pålitelig og trygg samarbeidspartner, men vi må også tenke på hva som er tryggest mulig for folk og bedrifter i Norge, sier Vedum.

På årsmøtet i Buskerud Sp i ettermiddag var mange opptatt av strøm, og mange var utålmodige. Sp-leder Vedum sa at mandatet og de systemgrepene som det nye utvalget skal utrede, ikke hadde kommet på plass uten Sp i regjering.

- Vi har vært pådriver for det, sier Vedum.

Nybrottsarbeid

Han legger til:

- Forslaget om å ta deler av kraftmarkedet ut av spot er jo en mer nasjonal beslutning, regulering av vårt marked. Det handler om å si at en andel skal gå til fastprisavtaler for eksempel, det angår jo ikke andre land.

- Hvorfor var ikke dette mandatet med i Energikommisjonen? Mange, også i deres egne rekker, mener det har gått altfor lang tid?

- Det vi nå vil utrede - hvis vi hadde vedtatt det i Stortinget i morgen - hadde vi ikke hatt mekanismer til å faktisk gjennomføre. Dette er nybrottsarbeid. Energikommisjonen hadde et bredere mandat. Det var naturlig at den fullførte jobben sin først. De la fram sin rapport, så ser man hull man ønsker svar på. Så derfor det nye utvalget, sier Sp-lederen.

- Sps parlamentariske Marit Arnstad sier i et intervju med Dagbladet at bevegelsen i Ap har bidratt til at dere i regjeringen har blitt enige om mandatet til strømprisutvalget. Er du enig i det?

- Ja, det er jeg. Ap har hatt en god diskusjon, de ser jo også at markedet nå er for brutalt. Strømprisene har vært lave og ganske stabile fram til i fjor høst. Men slik det ser ut nå, er det rett og slett for krevende. Strømmarkedet er rett og slett for brutalt. Da slår det veldig inn på norske strømpriser fordi kapasiteten i kablene er så stor, sier Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer