Skattekrig mellom venstresiden og rikingene

Vil ribbe skatteflyktninger:
- Går til krig

SV vil kreve skatteflyktninger for en såkalt exit-skatt før de får forlate landet. Investor Jan Petter Sissener mener de ikke vet hva de driver med.

VIL RIBBE DE RIKE: Før skatteflyktninger får krysse grensa må de gi fra seg store deler av formuen, mener SV og partileder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL RIBBE DE RIKE: Før skatteflyktninger får krysse grensa må de gi fra seg store deler av formuen, mener SV og partileder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er uakspetabelt at en bare skal kunne flytte de store formuene ut av landet uten å legge igjen noe som reflekterer hvordan de har blitt til, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Investor og mangemillionær Jan Petter Sissener er blant dem som har rast mot venstresidens forslag om økt skatt for de rikeste. SV vil også gjeninnføre arveavgiften for dem med mest penger. Han mener skattene vil føre til masseutflytting av rikfolk fra Norge.

- Da er det bare å bestille flyttebil, sa han til Nettavisen på spørsmål om SV skulle få gjennomslag for sine forslag til skatt.

Skatt på utflytting

Nå vil Lysbakken og SV innføre en egen skatt fra norske rikfolk som flykter høyere skatter under en ny regjering. Før de får krysse grensen vil SV loppe dem for en betydelig del av formuen.

SV har ikke et ferdigspikret opplegg for skatten klar, og kan derfor ikke si hvem eller hvor mye eventuelle utvandrere må betale. Men en mulig modell er at alle med formuer over 100 millioner skal beskattes med 50 prosent hvis de flyttes ut av landet.

- Vi har ikke en ferdig modell for dette, for det har ikke vært gjort i Norge før. Vi må ta mange forbehold. Her må det gjøres en ordentlig jobb for å utrede hvordan en sånn skatt skal gjennomføres, og hvor stor den skal være for å virke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer