Skattekrig mellom venstresiden og rikingene

Vil ribbe skatteflyktninger:
- Går til krig

SV vil kreve skatteflyktninger for en såkalt exit-skatt før de får forlate landet. Investor Jan Petter Sissener mener de ikke vet hva de driver med.

VIL RIBBE DE RIKE: Før skatteflyktninger får krysse grensa må de gi fra seg store deler av formuen, mener SV og partileder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL RIBBE DE RIKE: Før skatteflyktninger får krysse grensa må de gi fra seg store deler av formuen, mener SV og partileder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er uakspetabelt at en bare skal kunne flytte de store formuene ut av landet uten å legge igjen noe som reflekterer hvordan de har blitt til, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Investor og mangemillionær Jan Petter Sissener er blant dem som har rast mot venstresidens forslag om økt skatt for de rikeste. SV vil også gjeninnføre arveavgiften for dem med mest penger. Han mener skattene vil føre til masseutflytting av rikfolk fra Norge.

- Da er det bare å bestille flyttebil, sa han til Nettavisen på spørsmål om SV skulle få gjennomslag for sine forslag til skatt.

Skatt på utflytting

Nå vil Lysbakken og SV innføre en egen skatt fra norske rikfolk som flykter høyere skatter under en ny regjering. Før de får krysse grensen vil SV loppe dem for en betydelig del av formuen.

SV har ikke et ferdigspikret opplegg for skatten klar, og kan derfor ikke si hvem eller hvor mye eventuelle utvandrere må betale. Men en mulig modell er at alle med formuer over 100 millioner skal beskattes med 50 prosent hvis de flyttes ut av landet.

- Vi har ikke en ferdig modell for dette, for det har ikke vært gjort i Norge før. Vi må ta mange forbehold. Her må det gjøres en ordentlig jobb for å utrede hvordan en sånn skatt skal gjennomføres, og hvor stor den skal være for å virke.

Og «virke», det vil si å forhindre skatteflukt, eller i det minste sikre seg en betydelig del av de rikes penger før de kommer seg ut av landet.

- Det er et mål å ikke gjøre det så lett som i dag for rike mennesker å bare vende landet ryggen og ta med veldig mye penger. Om de skulle velge å gjøre vil vi sørge for at en del av de verdiene som det norske samfunnet og norske arbeidsfolk har vært med på å skape blir værende her.

Trusler og press

Både Ap og SV har vedtatt sterke innskjerpelser i skattene for de med høyest formue. En undersøkelse i Kapital viser at så mange som 60 prosent av landets rikeste vil vurdere å flytte utenlands hvis Ap's formueskatt blir innført.

- Her er det en betydelig grad av press. Disse voldsomme angrepene og trusselen om å flytte er et forsøk på å presse venstresiden fra å ikke gjennomføre den skattepolitikken som de som stemmer på oss ønsker at vi skal gjennomføre, sier Lysbakken

- Mitt klare svar er at det har vi tenkt til å gjøre. Vi er også mer enn villige til å gjennomføre endringer som vil gjøre det vanskeligere å flytte med store formuer.

KRIGSERKLÆRING: Investor Jan Petter Sissener mener venstresiden går til krig mot Norges rike. Foto: Foto: Iván Kverme
KRIGSERKLÆRING: Investor Jan Petter Sissener mener venstresiden går til krig mot Norges rike. Foto: Foto: Iván Kverme Vis mer

- Krig mot de rike

Investor og mangemillonær Jan Petter Sissener er ikke noe mer fornøyd med SVs siste skattegrep.

- Dette forslaget vitner om at de som har kommet på det ikke har investert en krone i hele sitt liv. Sannsynligvis har de hatt sugerør inn i offentlig sektor gjennom hele sin yrkeskarriere.

- Jeg skjønner ikke hvorfor venstresiden går til krig mot de rike. Det er bare trist at vi har den type politikere. De har ikke respekt for de titusener av arbeidsplasser de med høye formuer har skapt, tordner han.

- Jeg vet ikke hva som driver dem. Er det misunnelse, eller hva?, spør Sissener retorisk.

Spår enda større skatteflukt

Investoren spår at SV vil få trøbbel hvis de forsøker å innføre skatten.

- Alle med formuer over 100 vil vurdere å flytte før dette blir en realitet. Men det blir nær sagt umulig for dem som ønsker å bli rike i Norge i framtiden.

- Det vitner om hvor lite SV har skjønt av hva som skal til når man skal investere kapital og skape varige arbeidsplasser. Det vil ramme en rekke norske arbeidsplasser som eksisterer i dag, samtidig som nye ideer vil bli skapt alle andre steder enn i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer