Vil selge disse i Kina

Etter flere år i Kinas fryseboks vil Norge nå inn i kinesiske kjøleskap. Tine Meierier melder seg på regjeringens eksportdrøm og ønsker å eksportere melk og meieriprodukter.

LANGREIST MELK: Melk og meieriprodukter fra Tine kan havne på kinesiske frokostbord, hvis regjeringen får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LANGREIST MELK: Melk og meieriprodukter fra Tine kan havne på kinesiske frokostbord, hvis regjeringen får det som de vil. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begeistringen hos Tine er stor. De håper på et internasjonalt gjennombrudd for 9000 norske melkebønder.

Dagbladet avdekket nylig at regjeringen på ny har bedt Kina om å få eksportere svinekjøtt, melk og meieriprodukter. Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) har bekreftet at de forsøker, men ikke utdypet hva Norge skal tilby Kina i praksis.

Tine bekrefter overfor Dagbladet at de er med på planen og ønsker å eksportere melk og meieriprodukter til Kina.

Samtidig sier Norges største leverandør av kjøtt, Nortura, at de ikke kjenner til eksportplanene.

Best i verden

- Kvaliteten på den norske melka er best i verden, og vi undersøker muligheten for å utnytte dette konkurransefortrinnet i større grad enn vi har klart til nå ved å nå ut til verden med norske meieriprodukter, sier Ole Martin Buene, kommunikasjonsdirektør i Tine.

Han understreker at ingenting er avgjort ennå.

– Kina er blant landene som vurderes og som sees på med interesse, men det er samtidig for tidlig å si ettersom det ikke finnes markedsadgang for eksport av meierivarer til Kina, slik andre produkter fra Norge har – eksempelvis norsk fisk, sier Buene.

De ser for seg å satse mer på det asiatiske markedet generelt og har allerede begynt å sende brunost til Sør-Korea.

Å få innpass hos kineserne har vært en nøtt for flere regjeringer. Kina sendte Norge i den såkalte «fryseboksen» etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Handelen ble gjenopprettet i 2016, og Norge eksporterer i dag stort sett bare fisk og sjømat til Kina. Men pandemien har gjort kinesernes importregler generelt strengere og handel vanskelig. Meieriaktører har aldri hatt adgang til det kinesiske markedet.

Utnytter Støre-kontakt

Etter flere år i Kinas fryseboks vil Norge nå inn i kinesiske kjøleskap.

Regjeringen har lagt en plan for hvordan det skal skje. Statsminister Jonas Gahr Støres nylige telefonkontakt med Kinas statsminister skal «utnyttes som momentum» for å få innpass på det kinesiske markedet.

Det kommer fram i interne e-poster Dagbladet omtalte nylig.

Må ikke tape i Norge

Norges Bondelag, som representerer mange melkebønder, sier det er positivt at produksjonen øker til et større marked. Melkebøndene tapte en produksjon på 100 millioner liter da eksportstøtten falt bort for noen år siden, påpeker de.

Men Bondelaget minner samtidig om at bøndene i hovedsak produserer for det norske markedet.

- Bønder i Norge produserer hovedsakelig for det norske markedet, og Bondelaget er opptatt av hjemmemarkedet. Det er viktig at vi ikke taper markedsandeler der, men heller jobber for å gjenvinne tapte andeler eksempelvis for ost. Det utelukker ikke en eksport, som trolig vil omfatte mindre volumer sier leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming.

Stille i Senterpartiet

Blant matministerens egne i Senterpartiet har det vært delte meninger om handel med Kina.

Før valget protesterte Sp-topp og nåværende kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik kraftig mot frihandelsavtalen Norge prøver å få til med Kina.

Han pekte på anklagene om Kinas menneskerettighetsbrudd mot uigurene og overvåkning av norske interesser.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sa nylig at hun ikke ville kommentere saken om svin- og meierieksport før hun har flere detaljer på bordet selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer