Vil skvise rikinger: - En folkesykdom

Rødt vil at skatteplikten skal følge det norske statsborgerskapet, slik at rikinger ikke kan flytte fra formuesskatten.

KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) vil ta grep for at det skal bli vanskeligere å flytte fra skatteregningen til Norge. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) vil ta grep for at det skal bli vanskeligere å flytte fra skatteregningen til Norge. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er urimelig at folk skal kunne stikke fra formuesskatten, og beholde alle rettighetene man har som norsk statsborger, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Skattedebatten har vært rødglødende i Norge det siste året. Det som for alvor har fungert som bensin på debattbålet er strømmen av norske rikinger som har flytta til Sveits, der de kan minske skatteregningen ganske betraktelig.

En av de mest utskjelte skattene, i alle fall ifølge de formuende som flytter utenlands, er formuesskatten. Den blir ofte pekt på som hovedgrunnen til flytting.

Vil skattlegge nordmenn i utlandet

At rike mennesker kan flytte utenlands, og med det sikre seg mye lavere skatteregning, vil Rødt ha en slutt på.

- Kapitals liste over Norges 400 rikeste viser at 36 av de rikeste bor i utlandet - og betaler ikke formuesskatt - det er bare John Fredriksen som ikke er norsk, og så vil de likevel ha i pose og sekk med rettigheter, sier Martinussen.

Hun er overrasket over at det ikke har vært noen norsk diskusjon om å knytte deler av skatteplikten opp mot statsborgerskap, som man gjør i USA.

Med andre ord: De vil at formuesskatten skal følge statsborgerskapet, noe som gjør at man ikke kan flytte fra den, for eksempel med fratrekk for skatt betalt til andre land.

- Med norsk statsborgerskap har man en rekke rettigheter som vi som fellesskap finansierer. Den er finansiert av skattedugnaden de har flytta fra. Jeg synes det er bra at folk kan beholde statsborgerskapet og bo i utlandet, men formuesskatten bør følge statsborgerskapet, sier Martinussen.

- Utbredt skatteflukt

Rødt viser her blant annet til skatteutvalget, som har tatt til orde for noe liknende ved en potensiell arveskatt, og at det er en skatt det ikke bør være mulig å flytte fra.

- Det er en utbredt skatteflukt på gang. Da tror jeg mange vil se at dette er en måte som gjør at det ikke er lett å stikke fra skatteregningen.

Martinussen erkjenner at skattegrepet de ønsker gjør at man må reforhandle skatteavtaler med blant annet Sveits.

- Men det er noe man reforhandler stadig vekk, så det er ikke umulig.

- En ting er det skattepraktiske, men tror du at dere kan få med et flertall på Stortinget også?

- Det har skjedd dramatiske ting det siste året, så nå er det ikke bare de spesielt interesserte som stikker fra skatteregningen. Det har blitt en folkesykdom blant de rikeste å ikke tåle å bo i Norge, og desto større problemet er, desto større politisk vilje bør det være.

Avviser forslaget

Martinussen og Rødt forventet neppe trampeklapp fra høyresiden for forslaget, og det er heller ikke et snev av applaus å spore i Høyres respons.

- Jeg tror ikke Rødts forslag vil gi mer skatteinntekter. Tvert imot kan det bidra til at enda flere ønsker å flytte og permanent kapper båndene til Norge. Vi bør heller gjøre det attraktivt å bo i Norge og bygge arbeidsplasser og bedrifter i landet vårt. Det er den beste måten vi kan lykkes på over tid med å skape et godt samfunn, sier finanspolitisk talsperson for Høyre, Helge Orten.

Noe mer forventning til forsiktig applaus og ros for godt forslag håper nok Martinussen å få fra regjeringen, men den gang ei.

«Betydelig systemendring»

Statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Grimstad (Sp), påpeker at Norge bruker globalinntektsprinsippet for skattlegging av både formue og inntekt, der det avgjørende for globalskatteplikt til Norge er at personen er bosatt her.

«Skatteplikten omfatter all formue og inntekt både her i landet og i utlandet (alminnelig skatteplikt)», skriver Grimstad i en e-post til Børsen.

Han føyer til at det er en begrenset skatteplikt for visse angitte inntektstyper og formue også for folk som er bosatt i utlandet. For formuesskatt gjelder det blant annet fast eiendom som befinner seg i Norge.

«Å endre kriteriene for formuesskatteplikt til Norge, slik at statsborgerskap er avgjørende i stedet for (eller i tillegg til) skattemessig bosted, ville innebære et brudd med de prinsippene vårt skattesystem er bygd på, og en betydelig systemendring», påpeker statssekretæren.

Ifølge statssekretæren vil formuesskatt basert på statsborgerskap bryte med OECDs og FNs anbefalinger om fordeling av beskatningsrett til formue.

«Regjeringen er opptatt av å sikre at verdier opptjent i Norge skattlegges her. Det er det allerede tatt viktige grep for å bidra til, blant annet gjennom innstramminger i reglene om utflyttingsskatt som nå er gjennomført», skriver Grimstad.

Endret skatteregler

Seint i fjor høst opphevet regjeringen den såkalte femårsregelen. Nordmenn som har tatt med seg formuen sin til utlandet slapp tidligere å betale skatt til Norge på for eksempel aksjesalg etter fem år.

I tillegg ble aksjer overført til alle nære slektning som er bosatt i utlandet nå utløse utflyttingsskatt. Tidligere gjaldt dette bare ektefeller.

På toppen av dette vil regjeringen utrede en såkalt exit-skatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer