Vil skvise rikinger: - En folkesykdom

Rødt vil at skatteplikten skal følge det norske statsborgerskapet, slik at rikinger ikke kan flytte fra formuesskatten.

KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) vil ta grep for at det skal bli vanskeligere å flytte fra skatteregningen til Norge. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) vil ta grep for at det skal bli vanskeligere å flytte fra skatteregningen til Norge. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er urimelig at folk skal kunne stikke fra formuesskatten, og beholde alle rettighetene man har som norsk statsborger, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Skattedebatten har vært rødglødende i Norge det siste året. Det som for alvor har fungert som bensin på debattbålet er strømmen av norske rikinger som har flytta til Sveits, der de kan minske skatteregningen ganske betraktelig.

En av de mest utskjelte skattene, i alle fall ifølge de formuende som flytter utenlands, er formuesskatten. Den blir ofte pekt på som hovedgrunnen til flytting.

Vil skattlegge nordmenn i utlandet

At rike mennesker kan flytte utenlands, og med det sikre seg mye lavere skatteregning, vil Rødt ha en slutt på.

- Kapitals liste over Norges 400 rikeste viser at 36 av de rikeste bor i utlandet - og betaler ikke formuesskatt - det er bare John Fredriksen som ikke er norsk, og så vil de likevel ha i pose og sekk med rettigheter, sier Martinussen.

Hun er overrasket over at det ikke har vært noen norsk diskusjon om å knytte deler av skatteplikten opp mot statsborgerskap, som man gjør i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer