Mens en kronekurs i fritt fall har skremt nordmenn med luftige ferieplaner, kan svekkelsen gi reiselivsnæringen her hjemme en vanvittig opptur.
Turister fra utlandet strømmer inn som aldri før. Nå kan mange gni seg hendene over det som ligger an til en rekordsommer.
- Vil slå alle rekorder
Blant dem som jubler, er Marit Utaker, daglig leder i Oslo Guidebureau. Selskapet tilbyr guidede vandringer i Oslo.
- Vi har kjempemye å gjøre. Masse, masse. Det er veldig mye mennesker her, og svært mange vil ha private guidede turer. Så jeg tenker at vi kommer til å slå alle rekorder i år, sier hun til Børsen.
Utaker og Oslo Guidebureau legger bak seg noen tøffe år med pandemien. I en periode var alle ansatte permittert. Utaker jobbet selv i helsevesenet, og styrte guide-selskapet med en prosentstilling. 1. juni 2021 tok hun tilbake en av medarbeiderne i full stilling, og nå er de sju stykker.

Slakter satsing: - Grelt
- Det eksploderte i fjor. Men fjoråret var ikke noe normalår siden vi ikke kom i gang før mars-april, så tok det helt av. Det var «all time high» til tross for at vi bare jobbet 8 måneder.
Hun sier hun ikke vet hvorfor det er enormt mye turister i Norge i år.
- Det kan være de kommer på grunn av været vårt, eller fordi at det er rimelig for folk, og at Innovasjon Norge og Visit Oslo har gjort en god jobb med markedsføring. Og at å feriere i Norge er noe folk har råd til.
- Det er veldig mange mennesker her, og vi er takknemlig for det.

Selger «hjertebarnet» for elleve millioner
- En bonus
Franck Vogt, salgsdirektør i reisebyrået Terranova Scandinavia, sier at selskapet, når det gjelder booking og omsetning, ligger 20-25 prosent over rekordåret i fjor.
- Kronekursen har ikke noe innvirkning på vår trafikk. Men det er en bonus for de som kommer hit, sier Vogt til Børsen.

Alt som er bestilt av gruppereiser, er nemlig bestilt for ett år siden, mens veldig mange av de individuelle reisene er bestilt i januar, februar og mars. Da var ikke kronekursen et like stort tema, påpeker Vogt.
- Totalt kaos
Han sier at kronekursen faktisk kan ha en negativ effekt for dem, og forklarer:
- Det er utrolig mange nordmenn som reiser i Norge, spesielt med bobil, siden Europa har blitt så dyrt.

Oligark: - Livet er ødelagt
Vogt har nettopp vært i Nord-Norge, der han sier det var et hav av bobiler - de fleste norske.
Ifølge reiselivstoppen fører dette til enorme køer på enkelte ferjestrekninger - blant annet mellom Senja og Andøya. Han sier dette ødelegger for deres turister.
- Akkurat nå må du vente opp til 30 timer for å komme om bord. Det er totalt kaos oppe i Senja, fordi det er så mange bobiler. Spesielt nordmenn, som kommer, parkerer og venter til neste ferje.
- Det er en ulempe for oss. For våre kunder gidder ikke vente i 30 timer. De må i stedet kjøre en omvei på cirka sju timer, sier han.
Han sier Norge er en populær feriedestinasjon, som av mange regnes som trygt.
- Veldig mange reiser nordover for å slippe unna hetebølge, som nok en gang kommer til å ramme Frankrike, Spania og Italia. Det er en merkelig trend, sier han.

Saftig turistsmell: - Svært upassende
Omsetningsbyks
Også i nord er det flere aktører som kan notere seg at pengene bare triller inn.
- Vi snakker om omsetningsøkning på 20-30 prosent fra det gode fjoråret. Inntektsbudsjettet for hele året på 35 millioner kroner ligger vi an til å nå allerede i løpet av juli, sier daglig leder Eirik Bræin Gikling i Eliassen Rorbuer i Lofoten til Dagens Næringsliv.
Strawberry-kjeden (tidligere Nordic Choice) forteller om 40 prosents økning i antall bookinger, mens Thon Hotels snakker om en vekst på 20-25 prosent sammenliknet med fjoråret, ifølge avisa.