Turistjubel:

- Vil slå alle rekorder

En turiststrøm uten like gjør at Reiselivs-Norge kan gni seg i hendene. Den svake kronekursen, som får mye av æren, kan også være en ulempe for enkelte, som melder om «totalt kaos».

STRØMMER INN: Den svake kronekursen gjør at turistbransjen i Norge går mot en rekordsommer. Turister fra utlandet strømmer over grensen som aldri før. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
STRØMMER INN: Den svake kronekursen gjør at turistbransjen i Norge går mot en rekordsommer. Turister fra utlandet strømmer over grensen som aldri før. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens en kronekurs i fritt fall har skremt nordmenn med luftige ferieplaner, kan svekkelsen gi reiselivsnæringen her hjemme en vanvittig opptur.

Turister fra utlandet strømmer inn som aldri før. Nå kan mange gni seg hendene over det som ligger an til en rekordsommer.

- Vil slå alle rekorder

Blant dem som jubler, er Marit Utaker, daglig leder i Oslo Guidebureau. Selskapet tilbyr guidede vandringer i Oslo.

- Vi har kjempemye å gjøre. Masse, masse. Det er veldig mye mennesker her, og svært mange vil ha private guidede turer. Så jeg tenker at vi kommer til å slå alle rekorder i år, sier hun til Børsen.

Utaker og Oslo Guidebureau legger bak seg noen tøffe år med pandemien. I en periode var alle ansatte permittert. Utaker jobbet selv i helsevesenet, og styrte guide-selskapet med en prosentstilling. 1. juni 2021 tok hun tilbake en av medarbeiderne i full stilling, og nå er de sju stykker.

- Det eksploderte i fjor. Men fjoråret var ikke noe normalår siden vi ikke kom i gang før mars-april, så tok det helt av. Det var «all time high» til tross for at vi bare jobbet 8 måneder.

TESTET NORSK FROKSOT: Da Dagbladet inviterte Frankrikes ambassadør, Jean-François Dobelle, i selskap med ambassaderåd Anne-Laure Jeanvoine og ambassadekokk Joël Albin-Amiot, til å teste den norske måten å starte dagen på, var han ikke vond å be. For ham, som for franskmenn flest, er mat og drikke en essensiell og gledesfylt del av livet. Likevel var det én ting som absolutt ikke fristet ambassadøren. Video: Per Ervland. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hun sier hun ikke vet hvorfor det er enormt mye turister i Norge i år.

- Det kan være de kommer på grunn av været vårt, eller fordi at det er rimelig for folk, og at Innovasjon Norge og Visit Oslo har gjort en god jobb med markedsføring. Og at å feriere i Norge er noe folk har råd til.

- Det er veldig mange mennesker her, og vi er takknemlig for det.

- En bonus

Franck Vogt, salgsdirektør i reisebyrået Terranova Scandinavia, sier at selskapet, når det gjelder booking og omsetning, ligger 20-25 prosent over rekordåret i fjor.

- Kronekursen har ikke noe innvirkning på vår trafikk. Men det er en bonus for de som kommer hit, sier Vogt til Børsen.

SMILER BREDT: Franck Vogt sier at businessen går veldig bra i år - men krona er ikke årsaken. Foto: Privat
SMILER BREDT: Franck Vogt sier at businessen går veldig bra i år - men krona er ikke årsaken. Foto: Privat Vis mer

Alt som er bestilt av gruppereiser, er nemlig bestilt for ett år siden, mens veldig mange av de individuelle reisene er bestilt i januar, februar og mars. Da var ikke kronekursen et like stort tema, påpeker Vogt.

- Totalt kaos

Han sier at kronekursen faktisk kan ha en negativ effekt for dem, og forklarer:

- Det er utrolig mange nordmenn som reiser i Norge, spesielt med bobil, siden Europa har blitt så dyrt.

Vogt har nettopp vært i Nord-Norge, der han sier det var et hav av bobiler - de fleste norske.

Ifølge reiselivstoppen fører dette til enorme køer på enkelte ferjestrekninger - blant annet mellom Senja og Andøya. Han sier dette ødelegger for deres turister.

- Akkurat nå må du vente opp til 30 timer for å komme om bord. Det er totalt kaos oppe i Senja, fordi det er så mange bobiler. Spesielt nordmenn, som kommer, parkerer og venter til neste ferje.

- Det er en ulempe for oss. For våre kunder gidder ikke vente i 30 timer. De må i stedet kjøre en omvei på cirka sju timer, sier han.

Justisdepartementet i kystbyen Puerto Cortés i Honduras advarer turister etter dette. Video: Jam Press. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Han sier Norge er en populær feriedestinasjon, som av mange regnes som trygt.

- Veldig mange reiser nordover for å slippe unna hetebølge, som nok en gang kommer til å ramme Frankrike, Spania og Italia. Det er en merkelig trend, sier han.

Omsetningsbyks

Også i nord er det flere aktører som kan notere seg at pengene bare triller inn.

- Vi snakker om omsetningsøkning på 20-30 prosent fra det gode fjoråret. Inntektsbudsjettet for hele året på 35 millioner kroner ligger vi an til å nå allerede i løpet av juli, sier daglig leder Eirik Bræin Gikling i Eliassen Rorbuer i Lofoten til Dagens Næringsliv.

Strawberry-kjeden (tidligere Nordic Choice) forteller om 40 prosents økning i antall bookinger, mens Thon Hotels snakker om en vekst på 20-25 prosent sammenliknet med fjoråret, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer