Flystreiken:

Vil slippe lockout - står i limbo

Om det blir lockout på søndag, kan luftambulansen bli stående på bakken.

BAKKEFAST: Kan bli stående på bakken. Foto: Javad Parsa / NTB
BAKKEFAST: Kan bli stående på bakken. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kan alle NFOs flyteknikere bli tatt ut i lockout. Det betyr at flere fly kan bli stående på bakken.

Dette inkludert luftambulansene.

Hvis en konsekvens av streik setter liv og helse i fare, har de involverte partene mulighet til å søke om dispensasjon. Det betyr at de ansatte som må til for å forhindre at liv går tapt under ellers normal drift, får lov til å jobbe.

Partene involvert i streiken må selv søke om dette. Men det må en medisinsk begrunnelse til før søknaden kan bli sendt. I vurderingen må det kunne dokumenteres at liv og helse står på spill.

Men hvem som kan gi denne vurderingen er det usikkerhet rundt.

20 av 25

Ved en lockout vil ambulanseflyene i Norge, som drives av Babcock, bli stående på bakken. 20 av Babcocks 25 flyteknikere vil rammes. Hvis partene, NHO og Norsk flyteknikerorganisasjon (NFO), ikke kommer til enighet, vil lockouten tre i kraft fra natt til søndag.

Daglig leder i Babcock Norden, Marius Hansen, forteller til Børsen at de vil søke om en dispensasjon om helsemyndighetene i sin vurdering sier at det er fare for liv og helse om flyene blir stående.

Både luftambulansetjenesten og Helsetilsynet sier at de ikke er rett instans for å gjøre en slik vurdering.

- Helsetilsynet innhenter informasjon ved hjelp av Statsforvalteren, for å kunne vurdere konsekvensene av en pågående konflikt. Disse rapportene blir sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, fortalte Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Helsetilsynet, sier til Børsen torsdag ettermiddag.

Rudi påpekte videre at opplysningene aldri blir kommentert før etter at konflikten er over, og at de er unntatt offentlighet.

- Når Helsetilsynet vurderer at det er oppstått fare for liv og helse som konsekvens av pågående konflikt, vil informasjon om virkningen av eventuelle innvilgede dispensasjoner være en del av informasjonen som legges til grunn i vurderinger, sier hun.

- Luftambulansetjenesten er helt essensiell, særlig på Vestlandet og i Nord-Norge. Det betyr at hvis vi får en stopp i leveranser av flyteknikere, så vil det i løpet av veldig kort tid gå ut over liv og helse. Det er helt sikkert, har klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk i UNN, Knut Fredriksen, tidligere forklart til Børsen.

Han presiserte at han ikke uttaler seg om selve konflikten – den følger arbeidslivets regler.

Hansen bekreftet at ved en lockout av deres flyteknikere vil det bare være snakk om timer før første ambulansefly blir stående på bakken, og bare dager før hele flåten står.

Klinikkoverlege Fredriksen sier de raskt de vil merke redusert kapasitet i luftambulansen.

- Så snart ett fly står på bakken på grunn av dette, så har situasjonen fått konsekvenser for liv og helse, sier han.

KANSELLERT: Flere fly har blitt kansellert etter flystreiken. Slik har situasjonen vært på Gardermoen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vanskelig situasjon

Luftambulansetjenesten er sender Babcock ut på oppdrag når de må ut, men i denne situasjonen står de på sidelinjen.

Administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, Øyvind Juell, forteller det er en vanskelig situasjon, men at de ikke har kompetansen eller autoriteten til å gi Babcock en medisinsk vurdering som tilsier hvorvidt det er fare for liv og helse om flyene blir stående.

Men han forklarer at så sant flyene ikke får noen tekniske feil så vil de fortsatt stå i beredskap etter iverksettelse av en eventuell lockout.

- Flyene kan gå 72 timer før de må gjennomgå en ny teknisk sjekk, så om det blir lockout natt til søndag kommer fortsatt flyene til å være klare i starten av neste uke.

Juell bekrefter at alle flyene vil få en teknisk sjekk lørdag kveld.

- Forutsatt at det ikke dukker opp uforutsette tekniske feil vil beredskapen være som normal fram tidlig neste uke.

Juell fortsetter med å presisere at Luftambulansetjenesten ikke er en del av lønnsoppgjøret, streik og varsel om lockout.

- Men vi følger prosessen tett, og ser hvilke tiltak som er mulig fra vår side om det skulle komme til svikt i beredskapen.

Hva kan en alternativ løsning være?

- Vi jobber med å kartlegge alternative ressurser som kan settes inn ved en mulig svikt i beredskap. Så langt er ingenting effektuert, avslutter Juell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer