Vil snu på arbeidslivet: - Halser etter

Ap-topp garanterer massive endringer i norsk arbeidsliv. - Slår inn åpne dører, svarer regjeringen.

LUFT-LØFTE: Tomme skranker på Gardermoen for en coronarammet flybransje. Men de som jobber i luftfarten og alle andre skal merke store endringer om om regjeringen byttes ut neste år, garanterer Ap-topp. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
LUFT-LØFTE: Tomme skranker på Gardermoen for en coronarammet flybransje. Men de som jobber i luftfarten og alle andre skal merke store endringer om om regjeringen byttes ut neste år, garanterer Ap-topp. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Omfattende endringer i arbeidsmiljøloven var et av de første større valgløftene statsminister Erna Solberg (H) innfridde. Nå kunngjør Arbeiderpartiet ikke bare nulling, men også innstramming av endringene fra 2015.

– Regjeringa har lagt Norge vidåpent for import av useriøst og dårlig arbeidsliv fra utlandet. Det flommer over, tordner Arbeiderpartiets arbeidslivspolitiske talsperson Arild Grande.

Han mener det ikke mangler på eksempler.

– Vi ser slaveliknende forhold i transportbransjen og innleie med kriminelle aktører i bygg og anlegg. Vi ser det i Hurtigruten og ved oppsplitting av jernbanen, sier Grande.

LØFTE: Arild Grande garanterer endringer i arbeidsmiljøloven om det blir regjeringsskifte neste høst. Foto: Heiko Junge / NTB
LØFTE: Arild Grande garanterer endringer i arbeidsmiljøloven om det blir regjeringsskifte neste høst. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Og ikke minst handler det om flybransjen, framholder han.

- Dels er det en utfordring innen dagens selskaper. Så ser vi denne uka at nykommeren Wizzair viser fingeren til norsk arbeidsliv og den norske samarbeidsmodellen. Alt dette skjer uten at regjeringen står opp for norske arbeidsvilkår, lønnsvilkår, arbeidsplasser og seriøse aktører, mener Grande.

Strammer inn

Denne uka fremmet han og flere partikolleger et lovforslag i Stortinget som tar arbeidsmiljøloven tilbake til tida før Høyre og Fremskrittspartiet fikk de daværende samarbeidspartiene Venstre og KrF med på omfattende endringer i arbeidsmiljøloven i 2015. Og ytterligere noen hakk videre.

– Sjansen til å få gjennom dette forslaget med dagens flertall er lik null. Men det er gode muligheter til å få satt utfordringene på dagsorden fram mot stortingsvalget neste høst. Og det er 100 prosent at det blir vedtatt og innført dersom vi får flertall, sier Grande.

Kort oppsummert vil Ap knesette faste ansettelser som et hovedprinsipp framfor å leie inn arbeidskraft. Mulighetene for midlertidige ansettelser skal strammes kraftig inn.

– Og arbeidsgivernes muligheter til å fjerne seg fra ansvaret for sine ansatte gjennom et konglomerat av underselskaper må bort, sier Grande.

- Seriøst er lønnsomt

Grande sier at forslaget ikke bare handler om den enkelte arbeidstakers rettigheter, men også er et næringspolitisk grep. Altså at det vil lønne seg for seriøse bedrifter og Norge som økonomi.

– Et seriøst arbeidsliv er et av våre fremste konkurransefortrinn. Det øker produktiviteten, sikrer omstillingsevne og hjelper oss gjennom kriser, mener Grande.

– Vi skal ha norske vilkår for alle som jobber i Norge. Det blir fortsatt mulig å leie inn arbeidskraft, med det forutsetter at det er snakk om rene vikariater fra produksjonsrettede virksomheter og en enighet mellom bedriften og fagforeningene. Vi skal få bukt med at innleie fortrenger faste ansettelser, sier Grande til Børsen.

Gode vekstvilkår

Han avviser at endringene, som Ap nærmest garanterer for, stenger døra for det nye arbeidslivet.

– Det skal være gode vekstvilkår for plattformer som Foodora eller for den saks skyld Amazone, hvis de tar ansvar for sine arbeidstakere og bidrar til fellesskapet gjennom skatt. Men vi har ingen plass for aktører som utnytter sine arbeidstakere, sier Grande.

NHO har i sin masterplan for framtidas Norge tatt til orde for flere midlertidige ansettelser – blant annet for å møte bedriftenes behov for å ta unna sesongvariasjoner og utfordringer i vekst eller brems-faser.

– Den logikken holder ikke. De bedriftene som klarer seg best internasjonalt, er de som har et nært og godt forhold mellom ledelse og tillitsvalgte og faste ansettelser framfor innleie. De har enorm omstillingsevne fordi de har trygge forhold på arbeidsplassen, framholder Grande.

Kamp mot a-krim

Før sommeren gikk statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen ut i Børsen og lanserte en forsterket kamp mot lønnstyveri i norsk arbeidsliv. Nettopp for å gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene i norsk arbeidsliv. Grande sier han ikke er imponert.

– De snakker om arbeidslivskriminalitet, men de ser ikke hvilke angrep den norske arbeidslivsmodellen er utsatt for. Regjeringa nøyer seg med å pirke i toppen av isfjellet, sier han til Børsen.

Grande er også bekymret for andre langsiktige konsekvenser.

– Vi ser allerede i dag at håndverksfagene er sårbare. En grunn til at for få unge søker seg til håndverksfag er at de useriøse i altfor mange år har skvist ut de seriøse. Det gir dårligere lønnsvilkår, og de unge ser seg om etter andre jobbmuligheter som gir tryggere inntekt. Useriøsitet svekker rekrutteringen og deretter konkurranseevnen.

- Åpne dører

Børsen har spurt arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) om en kommentar til forslagene og kritikken fra Grande. Hans høyre hånd, statssekretær Vegard Einan (H), svarer:

- Dette er fantasiløst av Grande og Arbeiderpartiet. De halser etter og løper gjennom åpne dører.

Einan mener forslagene Ap fremmet denne uka er blåkopi av hva han har hørt og lest flere ganger før.

- Det blir ikke noe dårligere arbeidsliv i Norge selv om Ap hele tida påstår det. Tvert om har andelen midlertidig ansatte gått ned og andelen faste gått opp etter at vi overtok, sier Einan til Børsen.

- Fast er hovedregel

Ifølge statssekretæren er det nå 79 prosent som har fast ansettelse eller annen fast tilknytning i Norge, mens snittet i EU er 70 prosent.

- Så faste ansettelser er hovedregelen. Det er også regjeringens uttalte mål. Da Ap satt med statsministeren var andelen midlertidig ansatte 8,8 prosent. Nå er den 7,5 prosent, framholder Einan.

BEDRE: - Det er ikke blitt et dårligere arbeidsliv selv om Ap stadig gjentar det, mener statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB
BEDRE: - Det er ikke blitt et dårligere arbeidsliv selv om Ap stadig gjentar det, mener statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Lovforslaget om å knesette arbeidsgiveransvar på tvers av kompliserte selskapsstrukturer er dessuten forhastet, mener han:

- Disse selskapsstrukturene er der fordi kreative selskaper organiserer seg rundt lovverket og arbeidsgiveransvaret. Det vil også skje igjen om vi endrer loven, uten å tenke lengre enn et hastig forslag, som jeg oppfatter at Grande og Ap kommer med, sier Einan.

Problemstillingen krever en grundig behandling, fremholder han:

- Derfor har regjeringen satt ned et partssammensatt utvalg etter ønske fra partene i arbeidslivet og rettssaker som viste behovet for en bredere tilnærming. Utvalget jobber med disse utfordringene, for å se hvordan virksomhetsorganisering påvirker arbeidslivet og hvordan vi kan oppnå hensikten – som nettopp er faste ansettelser, sier Vegard Einan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer