Vil spandere Nord Korea-billett på Rødt-velgerne

Stein Erik Hagen frykter ikke en Ap-regjering, men er ikke så begeistret for Rødts framgang.

SPANDABEL: Stein Erik Hagen er ikke Rødts største tilhenger, og sender gjerne velgerne til fjerne strøk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPANDABEL: Stein Erik Hagen er ikke Rødts største tilhenger, og sender gjerne velgerne til fjerne strøk. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

Partiet Rødt foreslo nylig å forby bruk av privatfly til transport av alt annet enn det som handler om liv og helse.

Målskiva for kritikken var blant andre milliardær Stein Erik Hagen, som bruker privatfly når han skal besøke hytta si i Kragerø.

- Helt uansvarlige

At Rødt ikke er så begeistret for de superrike, og ønsker å skattlegge dem mye hardere enn i dag, er kjent stoff.

At Hagen, Norges 7. rikeste mann, ikke er en del av Rødts voksende velgerskare, kommer derfor neppe som noe sjokk, selv om Hagen bedyrer at han ikke frykter konsekvensene dersom venstresiden vinner valget til høsten.

- Det er ikke døden om Ap og Sp danner regjering. Det lever jeg godt med. Det er to ansvarlige partier. Men Rødt og SV er for meg helt uansvarlige, sier Hagen, som leverer følgende kraftsalve mot Rødt:

- Jeg blir gjerne med og spanderer «one-way ticket» til Nord-Korea for dem som stemmer Rødt. Så får de et samfunn slik de ønsker seg med en gang.

FLYET: Stein Erik Hagens hyttenaboer skal være irritert over dette flyet. Foto: Markus Toften
FLYET: Stein Erik Hagens hyttenaboer skal være irritert over dette flyet. Foto: Markus Toften Vis mer

Akkurat den uttalelsen ser ikke ut til å plage Rødt nevneverdig. De legger ikke på noen måte skjul på at deres politikk vil være kostbar for de aller rikeste.

- Det er godt det i alle fall finnes ett parti som gjør at milliardærer som Hagen mister nattesøvnen, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, til Børsen.

Vil øke skattene

Hun sier at Rødts mål er at folk som Hagen må bidra mer til fellesskapet, og at de blant annet ønsker å sende folks tannlegeregning til Hagen og hans likemenn, blant annet gjennom å øke skatten på selskapsoverskudd.

Partiet ønsker å øke selskapsskatten gradvis fra 22 til 26 prosent fram til 2025, noe som gir økte inntekter for staten på anslagsvis 14,8 milliarder fra 2026.

Det er anslått at en tannhelsereform, med gratis tannhelse til alle, vil koste 12 milliarder kroner.

Den siste tida har Rødt fått vind i seilene, og har ligget over den magiske sperregrensen på 4 prosent i lengre tid. Rødt har aldri tidligere havnet over sperregrensen etter valg.

På mandag fikk de 7,5 prosents oppslutning i en meningsmåling Kantar har utført for TV 2, noe som ville gitt dem historiske 14 mandater på Stortinget.

- Milliardærene får først som sist forberede seg på at et rekordsterkt Rødt vil gjøre at de ikke lenger får alt de peker på, sier Martinussen, som kommenterer Hagens Nord-Korea-utspill på følgende vis:

- Nord-Korea er jo et autoritært og lukket diktatur, så de slipper nok ikke inn over 100 000 folk som står for det stikk motsatte.

Milliongaver

Økte skatter er Hagen ikke spesielt begeistret for. Han har tidligere gått kraftig ut mot formuesskatten. I januar 2020 innrømmet Hagen at det var en ting han var dypt skuffet over at Erna Solbergs regjering ikke hadde fått til.

- De leverer ikke på formuesskatten. Men det har de heller ikke flertall for. Jeg synes formuesskatten er meget urettferdig, da den bare rammer norske eiere. Den svekker også nasjonalt eierskap, sa Hagen.

Meningsmålingene den siste tida gir ikke Hagen grunn til å ha for store forhåpninger til borgerlig valgseier denne høsten. Milliardæren har likevel gitt store pengegaver til alle de borgerlige partiene.

Via familieselskapet Canica har Hagen gitt følgende:

  • 3,5 millioner til Høyre.
  • 2 millioner til Frp.
  • 1 million til Venstre.
  • 1 million til KrF.

- Balanse

Hagen har forklart støtten med at han synes det «skal være balanse i norsk politikk».

- Venstresiden, og spesielt Ap, får mye støtte fra blant andre LO. Siden NHO ikke gir partibidrag, synes jeg det er viktig at vi har demokrati og balanse, sa Hagen til Børsen tidligere i år.

Med en anslått formue på 33 milliarder kroner er Hagen Norges sjuende rikeste mann, ifølge Kapitals årlige liste over de 400 rikeste nordmennene.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer