Støtter #bakerstikøen

- Vil stå bakerst i vaksinekøen

Olaf Thommessen håper dem som bestemmer vaksinekøen legger om på prioriteringslista.

BAKERST I KØEN: Olaf Henning Thommessen, ønsker at den yngre generasjonen skal få coronavaksinen før ham. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BAKERST I KØEN: Olaf Henning Thommessen, ønsker at den yngre generasjonen skal få coronavaksinen før ham. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skrev kulturjournalist Anders Grønneberg kommentaren «Jeg stiller meg bakerst i køen» i Dagbladet. Den har vekket mange reaksjoner på sosiale medier.

I kommentaren presiserer Grønneberg at han ikke ønsker å få coronavaksinen før de unge mellom 18 og 25 år, da han mener det er langt mer nødvendig at denne aldersgruppen får muligheten til å vaksineres først.

«La russen på 18, studenten på 22, de unge voksne, helsepersonell og lærere få vaksinen først», skrev Grønneberg.

Tidligere Venstre-politiker og gründer Olaf Thommessen er enig i at de unge burde prioriteres foran friske 50-åringer, som Grønneberg og han selv.

- Jeg håper at mine to døtre, vennene deres og alle studenter får vaksinen før meg. Jeg vil også gjøre som ham, og stiller meg bakerst i vaksinekøen. Den unge folkemassen i Norge og yrkesgruppene Grønneberg nevner i kommentaren sin burde prioriteres foran friske personer på min alder, sier Thommessen til Dagbladet.

Han understreker at han ikke ønsker å kritisere håndteringen av coronakrisen i Norge, men at han tenker på hva som kunne vært gjort annerledes.

- De unge har blitt fratatt viktige sosialiseringsarenaer for nye impulser, som skaper både intellektuell og emosjonell vekst – det er riktig at de blir prioritert så godt det lar seg gjøre. Derfor lanserer jeg hashtagen / emneknaggen #bakerstikøen og håper mange stiller seg bak dette, sier Thommessen.

FHI reviderer vaksinestrategien

Smitteverndirektør Geir Bukholm og FHI sier at de vurderer endringer i den nåværende vaksinestrategien, til Dagbladet.

Dersom Folkehelseinstituttet går for en radikal geografisk skjevfordeling, så vil de vektlegge to hovedforhold:

Enten å vaksinere for å hindre alvorlig sykdom, eller å vaksinere for å hindre smittespredning i de hardest rammede områdene.

I sistnevnte strategi er det derfor en vurdering om man skal vaksinere personer ned til 45 år, og så starter vaksinering fra 18 år og oppover, ettersom smittespredingen er høy i de yngre aldersgruppene.

BER OM REVURDERING: Helse- og omsorgsdepartementet bekreftet onsdag overfor Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger av vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB
BER OM REVURDERING: Helse- og omsorgsdepartementet bekreftet onsdag overfor Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger av vaksinestrategien. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det vurderes i hvert fall. Så skal ikke jeg gå ut med en konklusjon før vi har tatt en endelig beslutning. Men det er klart at i aldersgruppene mellom 18 og 45 år, så er dette et høyest relevant problem å prioritere de aldersgruppene hvor vi har hatt størst grad av smitte over lengre tid. Det vil totalt sett gi bedre smittespredningshemmende effekt, og også en indirekte beskyttende effekt på de gruppene som må vente litt med vaksinasjon, sier Bukholm.

Lærer-prioritering vurderes

I en rapport publisert tidligere i april, konkluderte også FHI med at det kan være aktuelt å prioritere lærere og annet pedagogisk personell for vaksine i områder med stor smittespredning.

Bukholm sier at dette spørsmålet er noe som inngår i revideringen de nå gjør.

- I for eksempel Oslo er det allerede sånn at det er noen bydeler som ligger ganske langt fram i vaksinasjonen, så det er klart at der vil til en viss grad lærere bli vaksinert raskere gjennom skjevfordelingen av vaksiner. Så vurderer vi en ytterligere skjevfordeling utover det i den reviderte strategien som vi jobber med å ferdigstille, der det blant annet er en egen vurdering av om pedagogisk personell bør prioriteres ytterligere.

Onsdag bekreftet Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet at de har bedt FHI om nye vurderinger.

- Livskvaliteten forringes

- Jeg er trygg på at alle prøver så godt de kan i en situasjon som ingen har sett i vår levetid. Men det er ei gruppe som ikke har blitt hørt godt nok i pandemien, og det er de unge. Denne perioden har vært mye verre for dem, enn for oss eldre.

Thommessen er klar over at dette ikke er tilfellet for alle, og at det finnes mange unntak.

Han tar standpunktet om at de eldre burde stille seg bakerst i køen dersom de er friske og ikke har jobber som kan sette dem i en risiko helsemessig.

- Det er jeg tenker på er livskvaliteten til de unge, som forringes mer enn for meg og dem i min aldersgruppe. Voksne menn og kvinner burde ikke prioriteres foran den yngre generasjonen. De blir fratatt mange sosiale arenaer, som vi voksne har opplevd i en årrekke, sier Thommessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer