Toppledelsen i Statkraft fikk nesten dobbelt så mye i bonus for 2022, som for året før.
I etterkant av strømpriskrisa i 2022 økte Statkraft bonusutbetalingene med over 1 milliard til rundt 2,2 milliarder totalt.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet.

Vedtok «veien til helvete»
- Jeg reagerer veldig på de bonusene, sier Vedum til Dagbladet.
- Det er noe grunnleggende feil med at selskaper staten eier skal ha så høye lønninger og bonuser som vi har sett i Statkraft. Dette går ikke lengre, sier han videre.

Bonusene i Statkraft har vakt oppsikt. Barbara Flesche fikk for eksempel 2,9 millioner i bonus i 2022. 2,2 av de var for å bli værende i jobben.
Bare toppledelsen i Statkraft fikk i 2022 utbetalt 7,2 millioner kroner i bonus. Året før var den samlede bonusen for ledergruppen på 4,2 millioner kroner.

Blankt nei
Trygve Slagsvold Vedum sier han vil ta grep for å unngå at Norge får en egen lønnsadel i selskaper som Statkraft.
Han sier også at regjeringen må bli tøffere, og gir dermed en klar oppfordring til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om å bruke sin eiermakt i større grad.
- Du har klaget på offentlig lederlønninger i flere år, men ingenting skjer?
- Denne regjeringen har en klar retning framover for å redusere lederlønningene i statseide selskaper, og vi har tatt grep siden vi overtok styringen, sier finansministeren.
- Men?
- Men vi må gjøre mer, det er helt klart. Regjeringen må være enda tøffere i styringen av Statkraft og liknende selskaper. Vi skal ikke ha en lønnsadel i Norge som nærmest opererer i en monopoltilstand gjennom selskaper uten konkurranse, og med offentlig eierskap. Det går ikke, sier Vedum.
Finansministeren tar på seg hatten som Sp-leder i helga når Senterpartiet samles til landsmøte i Trondheim.