Vil stanse bonusfest: - Reagerer veldig

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det er noe grunnleggende feil når Statkraft deler ut millioner i bonuser til toppledelsen. Han lover nå at regjeringen skal stramme til, og bruke eiermakten kraftigere framover.

RISTER PÅ HODET: Bonusfesten i Statkraft må ta slutt - dét er det klare budskapet til Trygve Slagsvold Vedum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
RISTER PÅ HODET: Bonusfesten i Statkraft må ta slutt - dét er det klare budskapet til Trygve Slagsvold Vedum. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Toppledelsen i Statkraft fikk nesten dobbelt så mye i bonus for 2022, som for året før.

I etterkant av strømpriskrisa i 2022 økte Statkraft bonusutbetalingene med over 1 milliard til rundt 2,2 milliarder totalt.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet.

- Jeg reagerer veldig på de bonusene, sier Vedum til Dagbladet.

- Det er noe grunnleggende feil med at selskaper staten eier skal ha så høye lønninger og bonuser som vi har sett i Statkraft. Dette går ikke lengre, sier han videre.

LOVER STRAMMERE STYRING: Bonusene for 2022 er det for seint å gjøre noe med, men Vedum lover nedgang i 2023. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LOVER STRAMMERE STYRING: Bonusene for 2022 er det for seint å gjøre noe med, men Vedum lover nedgang i 2023. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bonusene i Statkraft har vakt oppsikt. Barbara Flesche fikk for eksempel 2,9 millioner i bonus i 2022. 2,2 av de var for å bli værende i jobben.

Bare toppledelsen i Statkraft fikk i 2022 utbetalt 7,2 millioner kroner i bonus. Året før var den samlede bonusen for ledergruppen på 4,2 millioner kroner.

Trygve Slagsvold Vedum sier han vil ta grep for å unngå at Norge får en egen lønnsadel i selskaper som Statkraft.

Han sier også at regjeringen må bli tøffere, og gir dermed en klar oppfordring til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om å bruke sin eiermakt i større grad.

- Du har klaget på offentlig lederlønninger i flere år, men ingenting skjer?

- Denne regjeringen har en klar retning framover for å redusere lederlønningene i statseide selskaper, og vi har tatt grep siden vi overtok styringen, sier finansministeren.

- Men?

- Men vi må gjøre mer, det er helt klart. Regjeringen må være enda tøffere i styringen av Statkraft og liknende selskaper. Vi skal ikke ha en lønnsadel i Norge som nærmest opererer i en monopoltilstand gjennom selskaper uten konkurranse, og med offentlig eierskap. Det går ikke, sier Vedum.

Finansministeren tar på seg hatten som Sp-leder i helga når Senterpartiet samles til landsmøte i Trondheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer