Vil stanse og styre turister

Stiftelsen Preikestolen ber om å få lov til å stanse og styre turister på de mest besøkte dagene. Den Norske Turistforeningen er skeptisk til forslaget.

PREIKESTOLEN: Folk blir bedt om å heller komme tilbake i morgen. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen opplyser daglig leder i Stiftelsen Preikestolen Helge Kjellevold til NRK at de ber om lov til å stanse og styre fotturister på de mest besøkte dagene.

Besøksvekst

Kjellevold opplyser at prognosene på sikt viser en dobling i antallet besøkende fra den forrige besøksrekorden som ble satt i 2019, med over 330 000 besøkende på et år.

- Det er en mulighet som vi ikke har i dag, og for å sikre opplevelsen til folk, så tror jeg at det blir et viktig element å få inn i vår drift. Vi ønsker jo at Norge skal gi oss muligheten til dette innenfor konseptet nasjonale turiststier, sier Kjellevold til NRK.

LEVERER: Preikestolen blir godt besøkt av fjellvante og coronafaste nordmenn. Men, pass på: Nå kommer dansker og andre utlendinger tilbake! Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Siste utvei

Generalsekretær i Den Norske Turistforeningen (DNT), Dag Terje Klarp Solvang, er skeptisk til forslaget.

- Enhver regulering av trafikk og adkomst vil være en inngripen i allemansretten, og det er krevende. Samtidig har den som tilrettelegger for turmålet, slik som Stiftelsen Preikestolen, et ansvar for folks trygghet og at det skal være fint å gå på tur, sier Klarp Solvang til NRK.

- Jeg skjønner veldig godt at de har behov for å få bukt med de store folkemengdene. Men forbud og inngripen i allemanssretten må være absolutt siste utvei.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer