Vil stanse og styre turister

Stiftelsen Preikestolen ber om å få lov til å stanse og styre turister på de mest besøkte dagene. Den Norske Turistforeningen er skeptisk til forslaget.

PREIKESTOLEN: Folk blir bedt om å heller komme tilbake i morgen. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen opplyser daglig leder i Stiftelsen Preikestolen Helge Kjellevold til NRK at de ber om lov til å stanse og styre fotturister på de mest besøkte dagene.

Besøksvekst

Kjellevold opplyser at prognosene på sikt viser en dobling i antallet besøkende fra den forrige besøksrekorden som ble satt i 2019, med over 330 000 besøkende på et år.

- Det er en mulighet som vi ikke har i dag, og for å sikre opplevelsen til folk, så tror jeg at det blir et viktig element å få inn i vår drift. Vi ønsker jo at Norge skal gi oss muligheten til dette innenfor konseptet nasjonale turiststier, sier Kjellevold til NRK.

- Siste utvei

Generalsekretær i Den Norske Turistforeningen (DNT), Dag Terje Klarp Solvang, er skeptisk til forslaget.

- Enhver regulering av trafikk og adkomst vil være en inngripen i allemansretten, og det er krevende. Samtidig har den som tilrettelegger for turmålet, slik som Stiftelsen Preikestolen, et ansvar for folks trygghet og at det skal være fint å gå på tur, sier Klarp Solvang til NRK.

- Jeg skjønner veldig godt at de har behov for å få bukt med de store folkemengdene. Men forbud og inngripen i allemanssretten må være absolutt siste utvei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer