Europas største gassfelt:

Vil stenge: - Veldig, veldig farlig

Nederlandsk toppolitiker vil stenge Europas største gassfelt i år.

- FARLIG: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men nederlandske toppolitikere hevder det er stor risiko forbundet med å øke produksjonen der. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB
- FARLIG: Gassfeltene i Groningen kan bidra kraftig til å forsyne Europa med gass, men nederlandske toppolitikere hevder det er stor risiko forbundet med å øke produksjonen der. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Vis mer
Publisert

Nederland ønsker å stenge gassfeltet Groningen, Europas største gassfelt, i år.

Årsaken er at Groningen-feltet skal være svært jordskjelvutsatt og dermed farlig, melder Financial Times.

- Veldig farlig

- Det er veldig, veldig enkelt: Alle som har kunnskap om jordskjelvfare forteller meg at det er veldig farlig å fortsette å produsere der. Jeg er ganske overbevist om at det er lurt å stenge det, sier statssekretær Hans Vijlbrief i det nederlandske gruvedepartementet, til avisa.

Europa står midt i en blytung energikrise som følge av bortfallet av russisk gass. Vijlbrief, som er ansvarlig for det aktuelle feltet, sier han sikter mot å stenge det 1. oktober i år.

Likevel - om man får gassmangel i Europa på andre siden av denne vinteren, vil han åpne for å holde feltet åpent til oktober 2024.

Jordskjelvfare

Siden 1980-åra har det vært opptil 100 rystelser i området årlig. Det sterkeste målte en styrke på 3,6 - men effekten av disse ble ifølge FT forsterket på grunn av mykt jordsmonn og at de skjedde nær overflaten.

Feltet åpnet i 1963 og pumpet ut 50 milliarder kubikkmeter (BCM) årlig på det meste. Nå pumpes det ut 2,8 BCM - et minimum for å holde pumpene gående.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer