Husbanken:

Vil stoppe drømmelån: - Uakseptabelt

Flere av Samhällsbyggnadsbolagens (SBB) barnehager har fått ny eier – uten at långiveren Husbanken ble informert. Nå krever SV slutt på de statlige lånene med drømmerente til milliardkonsernet.

INGEN KOMMENTAR: Den svenske milliardæren Ilija Batljan, konsernsjef og største eier i Samhällsbyggnadsbolagen (SBB), vil ikke kommentere hvorfor flere norske barnehager bygget med lån i Husbanken, nylig ble overført til et nystiftet selskap - uten at långiveren fikk vite det. Foto: SBB
INGEN KOMMENTAR: Den svenske milliardæren Ilija Batljan, konsernsjef og største eier i Samhällsbyggnadsbolagen (SBB), vil ikke kommentere hvorfor flere norske barnehager bygget med lån i Husbanken, nylig ble overført til et nystiftet selskap - uten at långiveren fikk vite det. Foto: SBB Vis mer
Publisert

Et eierskifte i barnehager som har Husbanken-lån på 72 millioner kroner, kan bli et stort problem for konsernsjef Ilija Batljan og hans børsnoterte milliardkonsern Samhällsbyggnadsbolagen (SBB).

At Husbanken i det hele tatt oppdaget det, skyldes Dagbladets spørsmål. Det liker de ikke i den statseide banken.

«De burde ha sjekket med oss i forbindelse med eierskifte på eiendommene. Vi vil som sagt vurdere eventuelle konsekvenser», skriver Husbankens fagdirektør for kommunikasjon, Are Martin Sauren.

HUSBANK-BELÅNT: Espira Sletten på Karmøy er en av fem barnehager bygget med Husbanken-lån som den nye eieren SBB har beholdt. Nå har den og tre andre, Espira Tau, Espira Grønnestølen og Espira Ulvenvatnet, fått en ny eier i samme konsern. Foto: Google Maps
HUSBANK-BELÅNT: Espira Sletten på Karmøy er en av fem barnehager bygget med Husbanken-lån som den nye eieren SBB har beholdt. Nå har den og tre andre, Espira Tau, Espira Grønnestølen og Espira Ulvenvatnet, fått en ny eier i samme konsern. Foto: Google Maps Vis mer

- Kan sies opp

Husbankens lån ble gitt for nærmere 15 år siden, og gikk til å bygge fem barnehager. Slik Dagbladet har skrevet, gjør smutthull i reglene at SBB har arvet lånene fra tidligere eiere.

Lånene har drømmerente, i gjennomsnitt 2,1 prosent, og ei løpetid på 30 år.

Men nå kan SBB ha forregnet seg.

I låneavtalene står det, ifølge Husbanken, at lånene kan sies opp hvis «eiendommens eierforhold endres helt eller delvis».

Rett før jul var det nettopp det som skjedde: Et nystiftet, norsk datterselskap i SBB-konsernet gikk inn som ny eier for fire av SBBs fem barnehager som Husbanken har utestående lån til.

Overfor Dagbladet vil ikke SBBs konsernsjef Ilija Batljan kommentere saken.

LÅN FOR VANSKELIGSTILTE: Husbankens lokaler på Papirbredden i Drammen. Foto: Husbanken
LÅN FOR VANSKELIGSTILTE: Husbankens lokaler på Papirbredden i Drammen. Foto: Husbanken Vis mer

Oppfordres: - Si opp lånene!

Mens Husbanken «vurderer nærmere» hva som skal skje, har SVs Freddy Øvstegård et utvetydig råd til den statseide banken for vanskeligstilte i boligmarkedet.

- Her er det all grunn til å si opp lånene, og det oppfordrer jeg dem til på det sterkeste. Forutsetningene er brutt, og det må få konsekvenser, sier han til Dagbladet.

Han sier at flyttingen av barnehagene til et annet selskap i SBB-konsernet er «alvorlig» og «veldig uakseptabelt».

- BRYTER FORUTSETNINGENE: Freddy André Øvstegård (SV) gir Husbanken et utvetydig råd om å si opp lånene til milliardkonsernet Samhällsbyggnadsbolagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- BRYTER FORUTSETNINGENE: Freddy André Øvstegård (SV) gir Husbanken et utvetydig råd om å si opp lånene til milliardkonsernet Samhällsbyggnadsbolagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er jo et brudd med forutsetningene for disse veldig subsidierte lånene, sier Freddy Øvstegård.

Lånene til SBBs barnehager ble i sin tid gitt som en følge av Stortingets barnehageforlik for full barnehagedekning, med SV og Frp i hovedrollene.

Ifølge Øvstegård var ikke Husbankens barnehagelån ment for utenlandske milliardkonsern.

- Var SV naive?

- Barnehageforliket svarte på den tidas utfordringer. Nå må politikken oppdateres, sier Øvstegård.

Gigantfond blir medeier

SBBs konsernsjef Ilija Batljan vil ikke kommentere eierskiftene, men det er nærliggende å tro at de henger sammen med at SBB nylig fikk en ny partner: Den multinasjonale investorgiganten Brookfield.

I november meldte SBB at Brookfield skal få en eierandel på 49 prosent i hele SBBs portefølje av nordiske undervisningsbygg - inkludert konsernets 300 norske barnehager.

Prisen er opptil 10,4 milliarder svenske kroner.

Heller ikke det har SBB informert Husbanken om, slik Dagbladet har skrevet.

«VURDERER KONSEKVENSER»: Husbanken, som ledes av Osmund Kaldheim, vurderer nå hva som skal skje med SBBs lån på 72 millioner kroner i den statseide banken. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
«VURDERER KONSEKVENSER»: Husbanken, som ledes av Osmund Kaldheim, vurderer nå hva som skal skje med SBBs lån på 72 millioner kroner i den statseide banken. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

«Vi har ikke vært kjent med dette», opplyste seniorrådgiver i Husbanken, Marius Holt til Dagbladet.

Han sa at Brookfields inntreden «i utgangspunktet» ikke får følger for Husbankens låneforhold.

Holt tok likevel et forbehold: «Vi må eventuelt vurdere nærmere om denne endringen likevel (…) er av en slik karakter at vi trenger å kontakte vår låntaker for mer informasjon».

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Full kontroll

Etter Brookfield-transaksjonen skal de 300 norske barnehagene fortsatt leies ut til landets største barnehagekjeder.

280 av de 300 barnehagene ble kjøpt fra kjedene Læringsverkstedet og Trygge Barnehager i 2020 og 2021 – omtrent halvparten fra hver. Prisen var til sammen nesten ni milliarder kroner.

Nå leier Læringsverkstedet og Trygge Barnehager de samme barnehagene tilbake. I 2022 var årlig husleie til sammen drøyt 600 millioner svenske kroner. Det gjorde de to norske kjedene til SBBs største leietakere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer