Husbanken:

Vil stoppe drømmelån: - Uakseptabelt

Flere av Samhällsbyggnadsbolagens (SBB) barnehager har fått ny eier – uten at långiveren Husbanken ble informert. Nå krever SV slutt på de statlige lånene med drømmerente til milliardkonsernet.

INGEN KOMMENTAR: Den svenske milliardæren Ilija Batljan, konsernsjef og største eier i Samhällsbyggnadsbolagen (SBB), vil ikke kommentere hvorfor flere norske barnehager bygget med lån i Husbanken, nylig ble overført til et nystiftet selskap - uten at långiveren fikk vite det. Foto: SBB
INGEN KOMMENTAR: Den svenske milliardæren Ilija Batljan, konsernsjef og største eier i Samhällsbyggnadsbolagen (SBB), vil ikke kommentere hvorfor flere norske barnehager bygget med lån i Husbanken, nylig ble overført til et nystiftet selskap - uten at långiveren fikk vite det. Foto: SBB Vis mer
Publisert

Et eierskifte i barnehager som har Husbanken-lån på 72 millioner kroner, kan bli et stort problem for konsernsjef Ilija Batljan og hans børsnoterte milliardkonsern Samhällsbyggnadsbolagen (SBB).

At Husbanken i det hele tatt oppdaget det, skyldes Dagbladets spørsmål. Det liker de ikke i den statseide banken.

«De burde ha sjekket med oss i forbindelse med eierskifte på eiendommene. Vi vil som sagt vurdere eventuelle konsekvenser», skriver Husbankens fagdirektør for kommunikasjon, Are Martin Sauren.

- Kan sies opp

Husbankens lån ble gitt for nærmere 15 år siden, og gikk til å bygge fem barnehager. Slik Dagbladet har skrevet, gjør smutthull i reglene at SBB har arvet lånene fra tidligere eiere.

Lånene har drømmerente, i gjennomsnitt 2,1 prosent, og ei løpetid på 30 år.

Men nå kan SBB ha forregnet seg.

I låneavtalene står det, ifølge Husbanken, at lånene kan sies opp hvis «eiendommens eierforhold endres helt eller delvis».

Rett før jul var det nettopp det som skjedde: Et nystiftet, norsk datterselskap i SBB-konsernet gikk inn som ny eier for fire av SBBs fem barnehager som Husbanken har utestående lån til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer