Vil straffe Røkke

Rødt ønsker å innføre en exit-skatt for norske rikinger som flytter utenlands, og de vil at den skal ha tilbakevirkende kraft.

EXIT-SKATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil innføre en exit-skatt med tilbakevirkende kraft, sånn at man kan sørge for at Kjell Inge Røkkes urealiserte kapitalinntekter blir skattlagt i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EXIT-SKATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil innføre en exit-skatt med tilbakevirkende kraft, sånn at man kan sørge for at Kjell Inge Røkkes urealiserte kapitalinntekter blir skattlagt i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har et hull i skattesystemet på størrelsen med en sveitserost, som Røkke og andre rikinger utnytter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Børsen.

Da det mandag ble kjent at Kjell Inge Røkke tar med seg sin private formue og flytter til Lugano i Sveits, sparket det også i gang skattedebatten for alvor igjen.

For der de som forsvarer Røkke blant annet peker på formuesskatten, som har blitt skrudd opp det siste året, er tonen en helt annen fra den politiske venstresiden.

- Kan ikke slippe unna

Smutthullet som Moxnes snakker om er at rike nordmenn kan flytte utenlands med sine opptjente verdier, og dersom de blir boende i utlandet i mer enn fem år, så slipper de skatt på alle urealiserte gevinster i Norge.

- I Røkkes tilfelle har han tjent milliarder på norske ressurser og på innsatsen til norske arbeidsfolk. Vi kan ikke la sånne som ham slippe unna uten å betale tilbake til fellesskapet, sier Moxnes.

Røkke selv har ikke eksplisitt sagt noe om grunnen til at han flytter, men overfor DN tilstår Aker-sjef Øyvind Eriksen at skatt har vært en del Røkkes vurdering, men at det ikke handler om det alene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.