Vil straffe Røkke

Rødt ønsker å innføre en exit-skatt for norske rikinger som flytter utenlands, og de vil at den skal ha tilbakevirkende kraft.

EXIT-SKATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil innføre en exit-skatt med tilbakevirkende kraft, sånn at man kan sørge for at Kjell Inge Røkkes urealiserte kapitalinntekter blir skattlagt i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EXIT-SKATT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil innføre en exit-skatt med tilbakevirkende kraft, sånn at man kan sørge for at Kjell Inge Røkkes urealiserte kapitalinntekter blir skattlagt i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har et hull i skattesystemet på størrelsen med en sveitserost, som Røkke og andre rikinger utnytter, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Børsen.

Da det mandag ble kjent at Kjell Inge Røkke tar med seg sin private formue og flytter til Lugano i Sveits, sparket det også i gang skattedebatten for alvor igjen.

For der de som forsvarer Røkke blant annet peker på formuesskatten, som har blitt skrudd opp det siste året, er tonen en helt annen fra den politiske venstresiden.

- Kan ikke slippe unna

Smutthullet som Moxnes snakker om er at rike nordmenn kan flytte utenlands med sine opptjente verdier, og dersom de blir boende i utlandet i mer enn fem år, så slipper de skatt på alle urealiserte gevinster i Norge.

- I Røkkes tilfelle har han tjent milliarder på norske ressurser og på innsatsen til norske arbeidsfolk. Vi kan ikke la sånne som ham slippe unna uten å betale tilbake til fellesskapet, sier Moxnes.

Røkke selv har ikke eksplisitt sagt noe om grunnen til at han flytter, men overfor DN tilstår Aker-sjef Øyvind Eriksen at skatt har vært en del Røkkes vurdering, men at det ikke handler om det alene.

Og for ordens skyld: Røkke hadde en skattbar formue på 19,5 milliarder kroner i 2020. Han betalte samme år 175 millioner kroner i skatt til Norge.

Siden 2008 har han betalt 1,5 milliarder i skatt.

Rødt mener på sin side mener at Norge bør se til Tyskland. Der har de innført fraflyttingsskatt, eller exit-skatt som det populært har blitt omtalt som i Norge.

- Da må du skatte av de urealiserte gevinstene hvis du flytter, og vi vil at det skal ha tilbakevirkende kraft. Regjeringen må snarest undersøke det rettslige rammeverket, sier Moxnes.

Med andre ord: Rødt ønsker en ordning som gjør det mulig å kreve inn skatt fra Røkke, selv om han allerede har meldt flytting.

Vil stramme til smutthull

Dersom det ikke lar seg gjøre å innføre en exit-skatt med tilbakevirkende kraft, mener Moxnes man burde stramme til det omtalte smutthullet, slik at urealiserte kapitalgevinster først blir unntatt skatt i Norge etter 20 år i utlandet.

- Og det haster. Nå ser vi skatteadvokater murrer om at det er mange rikinger som vurderer å flytte utenlands. Derfor må regjeringen skalke alle lukene allerede i statsbudsjettet, og tette smutthullet, sier Moxnes.

Ideen om en exit-skatt er på ingen måte noen nyskapning i Norge. Allerede i fjor var SV ute og sa at de ville ha det.

Vil utvide tidsfrist

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier de også har lagt seg på en tysk modell, men at deres modell ikke vil kunne få tilbakevirkende kraft.

- Det som kan få en betydning er at det i dag er en grense på 5 år på urealiserte kapitalgevinster. Utvider vi den til 30 år, så vil det kanskje få tilbakevirkende kraft. Faren med en sånn løsning er at man kan tilpasse seg i mellomtida, sier Fylkesnes.

Med tilbakevirkende kraft mener Fylkesnes at dersom en rik nordmann allerede har flyttet til utlandet, bodd der i fire år, og så utvides grensen til 20 år, da må vedkommende vente i ytterligere 16 år for å få skattefrihet for de urealiserte gevinstene i Norge - selv om hen flyttet før tidsfristen ble endret.

- Du er ikke redd for at norske rikinger vil rømme landet om de ser at det kommer en exit-skatt for å komme den i forkjøpet?

- Grunnen til at det er mange som flytter er at vi har en sånn femårsregel i utgangspunktet. Hadde ikke det hullet vært der hadde de ikke hatt noen grunn til å flytte, sier Fylkesnes.

- Må ha et rettferdig system

Han er ikke spesielt opptatt av å heve en moralsk pekefinger overfor de som flytter, fordi han mener det er systemet som er problemet.

- Vi kan ikke ta utgangspunkt i at de rike skal være snille. Vi må ha et rettferdig system, som gjør at de også betaler en lik andel skatt som andre, sier Fylkesnes, som påpeker at den samlede kapitalbeskatningen i Norge er lav sammenliknet med andre land, og konkluderer:

- Jeg tror at når de har hatt så gode kår som de har hatt - og vi har rekordmange milliardærer i Norge nå - når det blir endringer så får du en bortskjemt-effekt ved at noen drar til skatteparadis.

Og disse skatteparadisene skal ikke Norge konkurrere med, fastslår han.

- Skal vi konkurrere med skatteparadis på skatt så er det bare å si farvel til hele Velferds-Norge og samfunnet som vi kjenner det.

Fikk kjeft av Sissener

Da SV dro opp debatten i fjor var det ganske naturlig ikke alle som ga seg hen i ellevill trampeklapp for forslaget. Aksjeforvalter Jan Petter Sissener slaktet forslaget etter noter.

- Det vitner om hvor lite SV har skjønt av hva som skal til når man skal investere kapital og skape varige arbeidsplasser. Det vil ramme en rekke norske arbeidsplasser som eksisterer i dag, samtidig som nye ideer vil bli skapt alle andre steder enn i Norge, sa Sissener, uten at verken Moxnes eller Fylkesnes endrer syn av den grunn.

- Det er bare tull. Ingenting av verdiskapningen havner i Sveits. Fisken, olja og gassen blir i havet. Verftene blir værende i Egersund, på Stord og i Verdal. Verdiskapningen beholder vi, sier Moxnes, og fortsetter:

- Problemet er at den private formuen som er skapt på disse ressursene, den tar han med seg - uten å skatte av den.

I februar åpnet også finansminister Trygve Slagsvold Vedum for å stramme inn reglene for utflyttingsskatt, men understreket samtidig at reglene må være i tråd med EØS-avtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer