LO mener folk bør jobbe mindre

Vil streike for mer fritid

LO er beredt til å streike for kortere arbeidsdag. Men hvor mange timer som skal kuttes og når det skal skje, er foreløpig i det blå.

KORTERE DAGER: Fagforbundet har lenge kjempet for å gjøre kortere arbeidstid til krav i lønnsoppgjøret. Nå er hele LO med på tanken - men fortsatt er mye i det blå. Tak. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
KORTERE DAGER: Fagforbundet har lenge kjempet for å gjøre kortere arbeidstid til krav i lønnsoppgjøret. Nå er hele LO med på tanken - men fortsatt er mye i det blå. Tak. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Vis mer
Publisert

Sekstimersdagen har lenge vært et krav fra LO-giganten i offentlig sektor, Fagforbundet. Men spørsmålet er omstridt innad i LO.

Fellesforbundet, som organiserer ansatte i konkurranseutsatt næringsliv og er størst i privat sektor, er blant skeptikerne. Frykten er stor for tap av arbeidsplasser, som følge av fallende produktivitet og konkurransekraft.

- LO har ikke sagt at vi skal innføre sekstimersdagen. Men vi har sagt at vi skal jobbe for arbeidstidsreduksjoner, sier LO-nestleder Roger Heimli, som selv har bakgrunn fra Fagforbundet.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri vil ikke kommentere saken.

Planen klar

På LO-kongressen i 2017 ble det vedtatt at organisasjonen skulle snekre en plan for hvordan arbeidsdagen for norske lønnsmottakere konkret kunne kuttes. Nå er planen klar.

- Alle forbundene står samlet bak rapporten. Vi er enige om at arbeidstidsreduksjoner skal prioriteres i kommende hovedoppgjør, at det skal skje innen frontfagets rammer i lønnsoppgjøret og ikke gjennom lovendringer, sier LO-nestleder Roger Heimli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.