LO mener folk bør jobbe mindre

Vil streike for mer fritid

LO er beredt til å streike for kortere arbeidsdag. Men hvor mange timer som skal kuttes og når det skal skje, er foreløpig i det blå.

KORTERE DAGER: Fagforbundet har lenge kjempet for å gjøre kortere arbeidstid til krav i lønnsoppgjøret. Nå er hele LO med på tanken - men fortsatt er mye i det blå. Tak. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
KORTERE DAGER: Fagforbundet har lenge kjempet for å gjøre kortere arbeidstid til krav i lønnsoppgjøret. Nå er hele LO med på tanken - men fortsatt er mye i det blå. Tak. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Vis mer
Publisert

Sekstimersdagen har lenge vært et krav fra LO-giganten i offentlig sektor, Fagforbundet. Men spørsmålet er omstridt innad i LO.

Fellesforbundet, som organiserer ansatte i konkurranseutsatt næringsliv og er størst i privat sektor, er blant skeptikerne. Frykten er stor for tap av arbeidsplasser, som følge av fallende produktivitet og konkurransekraft.

- LO har ikke sagt at vi skal innføre sekstimersdagen. Men vi har sagt at vi skal jobbe for arbeidstidsreduksjoner, sier LO-nestleder Roger Heimli, som selv har bakgrunn fra Fagforbundet.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri vil ikke kommentere saken.

Planen klar

På LO-kongressen i 2017 ble det vedtatt at organisasjonen skulle snekre en plan for hvordan arbeidsdagen for norske lønnsmottakere konkret kunne kuttes. Nå er planen klar.

- Alle forbundene står samlet bak rapporten. Vi er enige om at arbeidstidsreduksjoner skal prioriteres i kommende hovedoppgjør, at det skal skje innen frontfagets rammer i lønnsoppgjøret og ikke gjennom lovendringer, sier LO-nestleder Roger Heimli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer