- Vil strekke seg langt

Den nye firerbanden som ventes å ta over roret i Kinas økonomi, får en haug med utfordinger i fanget. - Kina vil strekke seg langt for å tekkes Putin, sier ekspert.

ALLIERTE: Kina vil strekke seg langt for å tekkes Putin, samtidig som de har et akutt behov for et bedre forhold til Vesten. Det er en kilde til hodepine for Xi Jinping, ifølge Kina-kjenner. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB
ALLIERTE: Kina vil strekke seg langt for å tekkes Putin, samtidig som de har et akutt behov for et bedre forhold til Vesten. Det er en kilde til hodepine for Xi Jinping, ifølge Kina-kjenner. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Søndag går det årlige møtet i Kinas Folkekongress av stabelen.

I tillegg til at Xi Jinping formelt blir utpekt som landets president, er det ventet en rokering i Kinas økonomiske toppledelse.

Ny økonomiledelse

Xi blir regnet som landets mektigste leder siden Mao Zedong. Han har strammet grepet om makta og fylt toppledelsen med nære allierte.

- Før partikongressen i fjor høst, ble alle kandidatene til partiets sentrale organer gransket på alle bauger og kanter. Xi ville være sikker på at han kunne stole på dem og at de vil følge ham i tykt og tynt, sier Kina-ekspert Torbjørn Færøvik til Børsen.

Ifølge CNN er det fire menn som ventes å overta roret i verdens nest største økonomi:

Li Qiang som statsminister. Ding Xuexiang og He Lifeng som henholdsvis eksekutiv visestatsminister og visestatsminister, og Zhu Hexin som ny sentralbanksjef.

De fire regnes som nære allierte av Xi. Ingen av dem har vestlig utdanning, og de har liten erfaring med internasjonale finansielle organisasjoner, skriver CNN.

Xi er høyst sannsynlig opptatt av at folkene som omgir ham, er både lojale og kompetente, ifølge Færøvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer