Vil strupe coronastøtten til Stordalen

De store bedriftene får for mye coronastøtte, sier SV.

CORONASTØTTE: Petter Stordalens Strawberry Group har fått over 200 millioner i coronastøtte. SV vil kutte støtten til de store selskapene dramatisk. Foto: Fredrik Hagen / NTB
CORONASTØTTE: Petter Stordalens Strawberry Group har fått over 200 millioner i coronastøtte. SV vil kutte støtten til de store selskapene dramatisk. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Petter Stordalen kan ikke hente støtte for hvert enkelt selskap som er i det samme konsernet, sier finanspolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

I dag legger SV fram et forslag for Stortinget som i praksis går ut på å strupe støtten til Petter Stordalens Strawberry Group, og en håndfull andre store bedrifter.

De ønsker å sette et tak på hvor mye et enkelt konsern kan få av kompensasjonsordningen til bedrifter, som gis til dem som har hatt et omsetningsfall på over 30 prosent.

Taket skal være 10 millioner kroner.

- Eier skal ta risiko

Ifølge en utregning gjort av postdoktor i samfunns- og næringslivsforskning ved NHH, Ole-Andreas Elvik Næss, ville 10-millionerstaket rammet fem konsern, og gitt en total innsparing på over 71 millioner kroner i måneden, om man tar utgangspunkt i tall fra coronastøtten i august i fjor.

Det viser en utregning Børsen har fått tilgang til.

Næss tok i en kronikk i DN i desember til orde for å sette et tak på 10 millioner kroner per måned, og at staten heller kunne gi lån på beløp over det.

- Det generelle økonomiske prinsippet er at man ikke skal gi så veldig mye penger direkte til bedriftens eier. Det er egenkapitalen som skal ta risikoen, eierne skal ta risiko, arbeidstakere skal sikres, sier Næss til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.