Stoltenberg-jobben:

Vil strupe lønna

SV og Rødt vil slanke lønningsposen til statlige ledere. Derfor mener de to partiene at Jens Stoltenberg ikke bør tjene mer enn sin statsminister-venn Jonas Gahr Støre.

LØNNSKUTT: SV og Rødt mener Jens Stoltenberg må ta et kraftig lønnskutt når han går over til å bli sjef for Norges Bank i desember. Foto: Johannes Worsøe Berg
LØNNSKUTT: SV og Rødt mener Jens Stoltenberg må ta et kraftig lønnskutt når han går over til å bli sjef for Norges Bank i desember. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har foreslått at alle ledere i offentlig sektor maksimalt skal tjene like mye som statsministeren. Det skulle bare mangle at det også gjelder Stoltenberg når han blir sentralbanksjef, sier Grete Wold (SV) til Dagbladet.

Forrige fredag ble det klart at det blir Jens Stoltenberg som overtar sjefsstolen i Norges Bank fra desember.

Men hvor mye han skal tjene i den nye jobben, er fortsatt ikke klart. Det bekreftet Finansdepartementet til Dagbladet torsdag i forrige uke.

SV og Rødt er blant partiene som vil de høye lederlønningene i staten til livs. De mener at ingen statlige ledere bør tjene mer enn statsministeren og at dette også bør gjelde for den kommende sentralbanksjefen.

- Grelt

Rødt bærer ikke preg av dårlig samvittighet når de foreslår at Stoltenberg skal gå ned over tre millioner kroner i lønn når han overtar sjefsjobben som sjef for Norges Bank i desember.

Tvert imot er de ikke i tvil om at Stoltenberg skal kunne klare seg fint på samme lønnsnivå som statsministeren, som ligger på i overkant av 1,7 millioner kroner.

- Det er grelt at statens egne lederes lønninger skal være så høye at det drar opp forskjellene i samfunnet vårt. Noen av de viktigste jobbene i samfunnet vårt er det også det offentlige som betaler for, som lærere og sykepleiere for å nevne noen, så kontrastene blir enorme, sier finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.