Stoltenberg-jobben:

Vil strupe lønna

SV og Rødt vil slanke lønningsposen til statlige ledere. Derfor mener de to partiene at Jens Stoltenberg ikke bør tjene mer enn sin statsminister-venn Jonas Gahr Støre.

LØNNSKUTT: SV og Rødt mener Jens Stoltenberg må ta et kraftig lønnskutt når han går over til å bli sjef for Norges Bank i desember. Foto: Johannes Worsøe Berg
LØNNSKUTT: SV og Rødt mener Jens Stoltenberg må ta et kraftig lønnskutt når han går over til å bli sjef for Norges Bank i desember. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har foreslått at alle ledere i offentlig sektor maksimalt skal tjene like mye som statsministeren. Det skulle bare mangle at det også gjelder Stoltenberg når han blir sentralbanksjef, sier Grete Wold (SV) til Dagbladet.

Forrige fredag ble det klart at det blir Jens Stoltenberg som overtar sjefsstolen i Norges Bank fra desember.

Men hvor mye han skal tjene i den nye jobben, er fortsatt ikke klart. Det bekreftet Finansdepartementet til Dagbladet torsdag i forrige uke.

SV og Rødt er blant partiene som vil de høye lederlønningene i staten til livs. De mener at ingen statlige ledere bør tjene mer enn statsministeren og at dette også bør gjelde for den kommende sentralbanksjefen.

- Grelt

Rødt bærer ikke preg av dårlig samvittighet når de foreslår at Stoltenberg skal gå ned over tre millioner kroner i lønn når han overtar sjefsjobben som sjef for Norges Bank i desember.

Tvert imot er de ikke i tvil om at Stoltenberg skal kunne klare seg fint på samme lønnsnivå som statsministeren, som ligger på i overkant av 1,7 millioner kroner.

- Det er grelt at statens egne lederes lønninger skal være så høye at det drar opp forskjellene i samfunnet vårt. Noen av de viktigste jobbene i samfunnet vårt er det også det offentlige som betaler for, som lærere og sykepleiere for å nevne noen, så kontrastene blir enorme, sier finanspolitisk talsperson Marie Sneve Martinussen til Dagbladet.

VIL KUTTE LØNNA: Marie Sneve Martinussen, nestleder og finanspolitisk talsperson i Rødt, mener sentralbanksjefen ikke bør lønnes høyere enn statsministeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL KUTTE LØNNA: Marie Sneve Martinussen, nestleder og finanspolitisk talsperson i Rødt, mener sentralbanksjefen ikke bør lønnes høyere enn statsministeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Så er det opp til Rødt, så får ikke Stoltenberg høyere lønn enn statsministeren?

- Nei. Dette er et enkelt prinsipp. Statsministeren har det øverste ansvaret for Norge. Han har altså ansvar for hele Norge, så du får ikke mer ansvar enn det. Men selv med denne lønna så tror jeg nok Stoltenberg skal ha til både salt i grøten, fine slips og alt annet han måtte trenge til jobben i sentralbanken, sier Martinussen.

Hun mener dette er spesielt viktig gitt at dette er en offentlig stilling.

- Det finnes ingen god eller logisk grunn til at han skal ha fem ganger så mye som gjennomsnittslønna i Norge. Det er det samme budsjettet som går på helsefagarbeidere og barnehageansatte, sier Martinussen.

- Grei nok lønn

Rødt og SV er helt enige i denne saken. Også SV er overbevist om at Stoltenberg skal klare seg godt på 1,7 millioner kroner, selv om det er et betydelig lavere beløp enn det dagens sentralbanksjef, Øystein Olsen, har på sin arbeidsavtale.

- Statsministeren tjener over 1,7 millioner kroner. Det er en mer enn grei nok lønn for alle, og det lever også Stoltenberg godt med, selv om han nok har tjent mer som NATO-sjef, sier Wold til Dagbladet.

VIL HA KUTT: Både SV og Rødt vil stanse utviklingen i de statlige lederlønningene. Grete Wold (SV) er sikker på at Stoltenberg skal klare seg likevel. Foto: Javad M.Parsa / NTB
VIL HA KUTT: Både SV og Rødt vil stanse utviklingen i de statlige lederlønningene. Grete Wold (SV) er sikker på at Stoltenberg skal klare seg likevel. Foto: Javad M.Parsa / NTB Vis mer

I dag tjener Stoltenberg svært godt som generalsekretær i NATO. Årlig kan han innkassere 2,9 millioner kroner i godtgjørelse. I henhold til Ottawa-avtalen er lønnen dessuten skattefri, noe som innebærer at den tilsvarer en lønn på omkring 5 millioner kroner før skatt i Norge.

- Generelt sett har lederlønningene i offentlig sektor løpt løpsk de siste åra. Hvis regulering fra politikerne er det som trengs, så får det faktisk bare være, fortsetter Wold.

- Kopierer de borgerlige

Regjeringspartiet Senterpartiet har selv foreslått at lederlønningene i staten ikke bør overstige 1,5 millioner kroner. Like før valget i høst lovet de å fryse lønnen for de lederne som tjener mer.

- Det er viktig for oss å klare å snu den utviklinga. Det må vi gjøre for å unngå at det blir en «lønnsadel» i statlige selskaper, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum, bare dager etter han hadde inntatt sjefsstolen i Finansdepartementet.

Både SV og Rødt har denne uka lagt fram forslag i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget for å bremse utviklingen i de høye statlige lederlønningene, men ingen av forslagene fikk flertall.

Heller ikke Sp støttet forslagene denne uka.

I den anledning kommer Sneve Martinussen med et stikk.

- Det er flaut å se hvor raskt Sp har blitt en del av dem samme politikereliten de har kritisert i årevis. De høres ut som en ren kopi av den borgerlige regjeringen når de både stemmer nei til lønnskutt på lederlønningene og på stortingslønna.

- Mulig å snu

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum svarer med å si at regjeringen er klar på at de ønsker å redusere lønnsforskjellene i staten som han mener har skjedd de siste åra under Høyre-regjeringen.

- Senterpartiet har vært klare på over tid på at vi vil snu utviklingen med at lederlønningene i staten og statlig virksomhet bare skal gå opp. Staten har de siste åra under Høyre bidratt til økte forskjeller både gjennom en voldsom sentralisering og økte lønnsforskjeller, sier Vedum til dagbladet.

- Med politisk vilje er det mulig å snu begge deler, og mitt klare mål er at lønninger i ulike lederstillinger gradvis skal ned eller skal fryses slik at forskjellene over tid blir mindre, fortsetter han.

Vedum legger til at regjeringen også vil ha samme styringsmål for å kutte i dyre konsulenttjenester og «annen svært høy godtgjøring» som staten betaler for ulike oppdrag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer