Siden Russland invaderte Ukraina har EU, i samarbeid med sine allierte, vedtatt ti sanksjonspakker mot Russland.
For tiden pågår det diskusjoner om nye, tøffere sanksjoner, og spesielt USA har et ønske om at man strammer grepet ganske betraktelig for å hemme Russlands muligheter til å finansiere krigføringen.
Vil ha forbud
I forbindelse med samtaler i forkant av G7-toppmøtet i Hiroshima i mai, har USA kommet med et forslag om å forby all eksport til Russland, med bare noen ganske få unntak innenfor landbruk, medisin og enkelte andre produkter, skriver Financial Times.
Amerikanerne skal være lei av det nåværende sanksjonsregimet, som de mener har altfor mange smutthull.
Men det er lite som tyder på at USA får gjennomslag for sitt ønske. EU og Japan skal allerede ha gitt amerikanerne beskjed om at de ikke kan gå med på et fullstendig eksportforbud. De mener at et forbud ikke vil være gjennomførbart.
- Fra vårt perspektiv er det rett og slett ikke mulig, sier en tjenestemann som har kjennskap til forhandlingene.

Putins trumfkort: - Enorme konsekvenser
Advarsel fra USA
Nylig advarte også USA fire europeiske land om metodene Russland bruker for å unngå sanksjoner. De ga Sveits, Østerrike, Italia og Tyskland en detaljert liste over verdifulle varer Moskva forsøker å få fatt i, skriver Financial Times.
- Russland bruker mye ressurser på å omgå sanksjonene, sier en amerikansk tjenestemann, som legger til at Russland lærer fra andre kraftig sanksjonerte land, som Iran, hvordan de kan få tak i sensitiv teknologi gjennom bakdøra.
For EUs del er noe av problemet at de eneste delene av russisk økonomi som ikke er underlagt sanksjoner, er de delene en eller flere av EUs medlemsstater ikke kan klare seg uten.
- Vi er ferdig. Dersom vi innfører fler sanksjoner, vil det være flere unntak enn tiltak, har en kilde i EU fortalt til Financial Times.
Siden alle EUs medlemsland må gå med på eventuelle sanksjoner for at EU skal kunne innføre dem, er det en stor fare for at det vil bli nedlagt veto mot nye sanksjoner.

Mystisk fly kobles til «Putins edderkopp»
Jobber med sanksjoner
Det har heller ikke vært helt enkelt å få gjennom de ti sanksjonspakkene som fram til nå er vedtatt. Det har vært intense politiske dragkamper, der enkelte av landene har klart å sikre seg unntak for sin egen industri ved å true med vetomakta si.
Derfor er man skeptiske til å erstatte dagens sanksjonsregime med et eksportforbud, fordi man frykter at det vil gjøre det motsatte av det som er intensjonen, nemlig svekke de allerede innførte tiltakene.
Likevel bekreftet nylig en talsperson for EU overfor Børsen at unionen jobber med nye sanksjoner mot Russland.
- Men som vanlig kommenterer vi aldri på innholdet i sanksjonspakker før de er iverksatt, sa talspersonen.

Russisk rikingbyks tross sanksjoner
Diskusjonene vil ta tid
Diskusjonene går uansett på flere nivåer. EU vurderer nye sanksjoner, men ifølge Polens utenriksminister Zbigniew Rau kan det ta tid å komme i mål, skriver Reuters.
- Vi er fremdeles i diskusjonsfasen. Jeg tror ikke vi vil bli ferdig før seint i mai. Vi kan ikke forvente å få på plass noe før det, sier Rau til den polske nyhetsbyrået PAP.
Polen har allerede presentert nye forslag, som innebærer forbud mot russisk olje i rør og diamantimport.
Et viktig moment i de nye sanksjonsrundene vil være at de skal tre i kraft umiddelbart, slik at det blir vanskeligere for personer og selskaper å unngå dem.
- Vi må sørge for at de ikke finner veier rundt sanksjonene. Ikke undervurder innsatsen Russland vil legge inn sammen med sine kompiser globalt for å omgå sanksjonene – de har en innvirkning på russisk økonomi og på den russiske krigsmaskinen, sa EUs finanskommissær Mairead McGuinnes til CNBC.