Vil strupe Putin: EU nekter

USA vil stramme sanksjonsgrepet mot Vladimir Putin og Russland, men får nei fra G7, med EU i spissen, og Japan.

NYE SANKSJONER: USA og G7-landene jobber med nye sanksjoner mot Russland og president Vladimir Putin, men det er uenighet over hvor hardt man skal gå til verks. Foto: Aleksey Babushkin, Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
NYE SANKSJONER: USA og G7-landene jobber med nye sanksjoner mot Russland og president Vladimir Putin, men det er uenighet over hvor hardt man skal gå til verks. Foto: Aleksey Babushkin, Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina har EU, i samarbeid med sine allierte, vedtatt ti sanksjonspakker mot Russland.

For tiden pågår det diskusjoner om nye, tøffere sanksjoner, og spesielt USA har et ønske om at man strammer grepet ganske betraktelig for å hemme Russlands muligheter til å finansiere krigføringen.

Vil ha forbud

I forbindelse med samtaler i forkant av G7-toppmøtet i Hiroshima i mai, har USA kommet med et forslag om å forby all eksport til Russland, med bare noen ganske få unntak innenfor landbruk, medisin og enkelte andre produkter, skriver Financial Times.

Amerikanerne skal være lei av det nåværende sanksjonsregimet, som de mener har altfor mange smutthull.

Men det er lite som tyder på at USA får gjennomslag for sitt ønske. EU og Japan skal allerede ha gitt amerikanerne beskjed om at de ikke kan gå med på et fullstendig eksportforbud. De mener at et forbud ikke vil være gjennomførbart.

- Fra vårt perspektiv er det rett og slett ikke mulig, sier en tjenestemann som har kjennskap til forhandlingene.

Advarsel fra USA

Nylig advarte også USA fire europeiske land om metodene Russland bruker for å unngå sanksjoner. De ga Sveits, Østerrike, Italia og Tyskland en detaljert liste over verdifulle varer Moskva forsøker å få fatt i, skriver Financial Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.