Volodymyr Zelenskyj:

- Vil svekke Europa

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Mandag gikk startskuddet for energimessa ONS i Stavanger. På talerlista står blant andre Tesla-gründer Elon Musk og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Sistnevnte holder blant annet en appell under åpningen av konferansen. Det skjer via videolink. Salen bryter ut i applaus når Ukrainas president kommer på skjermen.

Kort tid før kom statsminister Jonas Gahr Støre med en lovnad til Zelenskyj, før sistnevnte tok over ordet: Norge gir 2 milliarder norske kroner for å finansiere gass til Ukraina i 2022.

Ukraina vil lagre gass for Europa

Innledningsvis takket Ukrainas president for Norges nye bidrag, på vegne av seg selv og landet.

- Denne krigen handler ikke bare om Ukrainas uavhengighet, men hele Europas uavhengighet.

- Vi ser at energiprisene er så høye nå at tusenvis av foretak sliter med å holde det gående. Denne vinteren kan energiprisene stige enda mer, sier Zelenskyj.

Presidenten foreslo også å lagre gass for å sikre Europas energisikkerhet.

- Sammen kan vi unngå priskriser. Vi har gasslagringsenheter ved grensa til EU. Dere kan lagre gass hos oss. Vi har plass til 12 millioner kubikkmeter gass, som kan hjelpe Europa gjennom vinteren.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer

- Russland brenner bare gassen

Han benyttet også muligheten til å kommentere nyheten om at Gazprom angivelig brenner tonnevis med gass like ved grensa til Finland.

- Russland kan ikke produsere mindre gass. De brenner bare gassen. Akkurat som de brenner vårt folk. De oppblåste prisene på energimarkedet er måten Russland forsøker å hindre markedet i å fylle opp gassen før vinteren. De gjør alt for å sikre at det er så lite gass på markedet til den høyeste prisen.

Ifølge Rystad Energy brenner russerne opp naturgass verdt nesten 97 millioner kroner daglig.

- Russland bruker økonomisk terror i et forsøk på å svekke Europa.

- Russland er den eneste terroristen i verden som har klart å gjøre om en kjernereaktor til en slagmark.

Zelenskyj minner om Tsjernobyl-nedsmeltingen og peker på at russerne har okkupert kjernekraftverk i Ukraina.

- Russland prøver å presse Europa til å forlate sine grunnleggende verdier gjennom denne utpressingen, framholder han.

Ber om innreiseforbud

Presidenten tar også til orde for sterkere sanksjoner, inkludert innreiseforbud for russere til Europa.

- Vi må ha enda sterkere europeisk samling, sånn at vi har et samlet forsvar. Vi må ha større energiuavhengighet fra Russland, og enda sterkere sanksjoner.

- Vi kjemper for alle europeere.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Ukrainas leder peker på at Russland gjør alt i sin makt for å splitte Europa, og Putin vil gjøre alt for å få europeerne til å gå vekk fra verdiene sine. Han understreker derfor at det er viktigere enn noensinne av Europa står samlet.

- Russland lager problemer og håper at ofrene for dette kommer til dem for løsningen. Russland vil at Europa skal lukke øynene for det som skjer i Ukraina.

Zelenskyj avsluttet talen som vanlig med "Slava Ukraina" og fikk trampeklapp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer