Kvinne ble jackpot-milliardær

- Vil svirre rundt deg

Tirsdag fikk Norge en ny milliardær, da en kvinne vant 1,36 milliarder i Eurojackpot. Ekspert advarer mot flere fallgruver for den nybakte superrikingen.

MILLIARDÆR: Her ringer Norsk Tipping en kvinne som vant 1,36 milliarder kroner i Eurojackpot. Video: Norsk Tipping. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fjerde gang i historien at summen i Eurojackpot lander på 120 millioner euro, tilsvarende 1,36 milliarder kroner.

Den heldige vinneren var en norsk kvinne tirsdag kveld.

- Hæ, er dette tull eller? Det er jo bare helt vanvittig, var reaksjonen hennes da Norsk Tipping tok kontakt tirsdag.

Da Norsk Tipping tok kontakt igjen onsdag morgen, sa hun:

- Det har vel ikke gått helt opp for meg. Jeg har ikke sovet et eneste sekund i natt. Men jeg har det bra, altså.

- En kolossal sum

Så hva gjør man egentlig når man får en så spinnvill sum på konto?

Hallgeir Kvadsheim, TV-profil og ekspert på personlig økonomi, sier det først og fremst er gledelig for personen. Men det følger med noen utfordringer.

- Det er en kolossal sum, sier Kvadsheim til Børsen.

- Det som er morsomt, er om du skulle satt alt i banken så får du 70 millioner renteinntekter i året. Det er så store summer - det blir nesten fantasisummer ut av det. Jeg bare sier lykke til, og kos deg med pengene.

FLERE FALLGRUVER: Hallgeir Kvadsheim påpeker at selv om det er fantastisk å vinne så mye penger, følger utfordringene med. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FLERE FALLGRUVER: Hallgeir Kvadsheim påpeker at selv om det er fantastisk å vinne så mye penger, følger utfordringene med. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Peker på bekymringer

Likevel sier han det vil dukke opp fallgruver, og små luksusproblemer, som arv og skatt.

- Først og fremst er jo dette fantastisk. Men det kommer noen bekymringer i kjølvannet, fortsetter han.

Han advarer mot flere fallgruver.

- Det kommer til å svirre såkalte rådgivere rundt deg, som bier rundt honningkrukka, som vil anbefale både ditt og datt.

Noe av det aller viktigste er å knytte seg til rådgivere som er objektive, ifølge ham. Det kan det være verdt å bruke noen penger på.

Norsk Tipping tilbyr vinneren gratis økonomisk rådgivning fra et advokatfirma.

En annen fallgruve er å ikke bruke nok tid, ifølge eksperten.

- Du har veldig god tid her. Det kan være fornuftig å ikke gjøre så mye de første månedene, men summe seg litt. Det kan få store konsekvenser hvis du gjør feil, lyder Kvadsheims beskjed til den nybakte milliardæren.

Han sier også at vedkommende bør forberede seg på at dette etter hvert vil bli synlig - gjennom skattelistene.

- Det vil bli skriverier, og du må forholde deg til det før eller seinere.

Gigantisk skatteregning

Selve premiesummen er skattefri. Men som kjent har vi formuesskatt i Norge. For formuer over 20 millioner kroner er skattesatsen 1,1 prosent.

- Du må ha rundt 15 millioner i året til formuesskatt. Det er en betydelig sum. Så du må plassere pengene på en måte så du kan trykke ut en sånn sum til å betale skatt.

- Enten må du ha noe i cash, eller sette det i rentefond eller noe som gir løpende renteinntekter.

På spørsmål om hva Kvadsheim selv ville brukt gevinsten til, svarer han oppgradering av hytta, og han ville tatt med venner og familie på en fin reise. Han slår også et slag for å investere i norsk gründervirksomhet.

- Det er både spennende og givende. Ikke for mye, slik at du blir helt bitt av basillen, men noe ville jeg brukt på å investere i oppstartsselskaper og gode norske gründere.

- Behold jobben

Med mindre man har en «veldig kjip jobb», bør man ikke slutte i den, ifølge Kvadsheim.

- Jeg ville beholdt den for å ha et anker i din vanlige tilværelse. De fleste ønsker å leve livet normalt etter en sånn gevinst, men vil unne seg noe ekstra.

Han mener en person med slike enorme verdier skiller seg fra en vanlig pensjonssparer.

- De som vinner en så stor gevinst, må tenke mye mer på opprettholde og ikke miste verdiene.

- Med andre ord: Ta noe mindre sjanser med pengene enn en vanlig pensjonssparer gjør med sin kapital. Det betyr nok litt mer obligasjoner og rentefond og litt mindre aksjer, og ikke minst fordele det på litt flere banker og forvaltere.

Han viser også til at en slik sum kan sikre arvinger et godt liv i generasjoner, og at vinneren kan vurdere å gi noe allerede nå.

- Vi har ikke noe arveavgift i Norge enn så lenge. Så det er «gratis» for arvinger å motta dem. Den arveavgiften kan bli gjeninnført. Det er ikke sannsynlig om kort tid, men det kan jo skje om noen år. Og da gjerne for store formuer som nettopp denne.

Vinneren hintet om nettopp slike intensjoner:

- Det er veldig moro. Jeg kommer til å dele mye med familien. I tillegg kommer jeg nok til å reise en del, sa hun videre.