Hyttebråket:

Vil ta drastiske grep

Komikerparet planlegger å rive og bygge nytt i hytteparadis. - Pernille og Dagfinn synes det er veldig leit å ha havnet i denne situasjonen.

- VIL RYDDE OPP: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de hytteforholdene som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- VIL RYDDE OPP: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de hytteforholdene som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august i fjor fikk komikerparet Pernille Sørensen (44) og Dagfinn Lyngbø (49) varsel om pålegg og tvangsmulkt for en rekke byggeavvik på hytta deres i Paradisbukta på Tjøme.

Bakteppet var et tilsyn fra Færder kommune i februar samme år, der byggesaksmyndigheten mente å ha avdekket seks ulovlige tiltak på eiendommen.

Ekteparet, som kjøpte fritidsboligen for ni millioner i 2014, har i dialog med kommunen framholdt at de ikke var kjent med avvikene. Da paret rev den opprinnelige hytta og erstattet denne med en langt mer moderne fritidsbolig, anskaffet eierne profesjonell bistand.

Omfattende ryddesjau

De profilerte komikerne hadde derfor «full tiltro» til en korrekt gjennomføring av søknads- og byggeprosessen. Ansvarlig søker, arkitekt Rune Breili, har på sin side ment at alt er gjort lovlig. Som eiere av fritidsboligen, falt likevel konsekvensene på Lyngbø og Sørensen da Færder satte ned foten.

Nå har KB Arkitekter sendt en omfattende søknad til Færder kommune. På vegne av tiltakshaverne ber arkitektkontoret om godkjenning til følgende tiltak:

  • Endring i planløsning i underetasje.
  • Endring av terrassearealer plan underetasje.
  • Oppføring av trapp mot vest.
  • Riving og oppføring av bod sør på eiendommen.
  • Riving og oppføring anneks nord på eiendommen.
  • Oppføring av platting/brygge.
  • Økning av bebygd areal.
BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vanskelig

Det er søkt om rammetillatelse og dispensasjon fra byggeforbudet i forbindelse med det planlagte arbeidet. I søknaden kommer det fram at Sørensen og Lyngbø blant annet vil fjerne en balkong på østsiden av hytta, og erstatte den med gangbane og trapp.

Videre ber paret om tillatelse til å rive terrasse og trapp mot vest, for så å føre opp en ny trapp med rekkverk, som skal plasseres inntil fasaden.

«På grunn av typografien er det vanskelig å bevege seg i terrenget rundt fritidsboligen. Det er derfor behov for etablering av trapp med rekkverk slik at det er trygg passasje mellom øvre og nedre del av eiendommen. Tiltakets beskjedene omfang og plassering vil således ikke påvirke friluftsinteressene ytterligere, og hensynene bak LNF-formålet og byggeforbudet vil således ikke bli vesentlig tilsidesatt.», argumenterer KB Arkitekter i søknaden, som Børsen har fått innsyn i.

- Gunstig for forbipasserende

Ytterligere bes det om godkjenning til å rive både bod og anneks, for så å erstatte dem med nye. I søknaden bes det også om at brygga bevares slik den ligger i dag.

Den var blant tiltakene som kommunen mente var ulovlig.

«Tiltaket har ikke funksjon som brygge da det er så grunt at det ikke er mulig å legge til med båt. Når det er høyvann ligger bryggen under vann. Tiltaket vil således ikke medføre noen form for båttrafikk eller annen privatiserende bruk. Etter vårt syn vil bryggen i stedet kunne ha en friluftsmessig gunstig funksjon ved at den kan benyttes til fiske og annen rekreasjon for forbipasserende.», heter det i søknaden.

- Beklager

Sørensen og Lyngby har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de forhold som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven.

- Først og fremst beklager vi den situasjonen kommunen og vi nå har havnet i. Det har naturligvis aldri vært vår intensjon å bygge i strid med plan- og bygningslovgivningen, og det var nettopp av den grunn vi anskaffet profesjonell bistand (...), skrev ekteparet i et brev til kommunen i april i fjor.

- Når vi nå ser at enkelte forhold likevel ikke er i henhold til regelverket, ønsker vi å bidra til rydde opp i dette, fortsatte de.

- Ubehagelig

Overfor Børsen utdyper advokat Roar R. Lillebergen - som bistår Sørensen og Lyngby i byggesaksprosessen - at paret nå håper på en ryddig avslutning i saken.

- For det første vil jeg understreke at Pernille og Dagfinn synes det er veldig leit å ha havnet i denne situasjonen. Det er en veldig ubehagelig situasjon og en de mener å være uforskyldt i. De ønsker nå å rydde opp, og håper at de fleste tiltakene godkjennes av kommunen, sier han.

- Hvordan opplever dere dialogen med kommunen?

- Vi opplever dialogen som grei. Vi skjønner at det er en utfordring for kommunen, som har ekstremt mange slike saker gående. Det blir antakelig en lang saksbehandlingstid, noe vi må akseptere. Så håper vi selvfølgelig at mest mulig godkjennes, men det er opp til kommunen å vurdere.

I et brev til KB Arkitekter bekrefter Færder kommune at søknaden er mottatt. Byggesaksavdelingen har foreløpig ikke tatt stilling til innholdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer