Vil «ta» gullet hans

Amerikanske politikere ønsker å feste et enda klammere grep rundt russisk økonomi.

FJELL AV GULL: Putin og Russland sitter på gull verdt 1170 milliarder kroner. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB
FJELL AV GULL: Putin og Russland sitter på gull verdt 1170 milliarder kroner. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De massive, koordinerte vestlige sanksjonene har på mange måter sendt russisk økonomi i knestående. Rubelen er hittil i år nesten halvert målt mot dollar. Den russiske sentralbanken har derfor tatt flere grep for å styrke valutaen.

Rikinger med tilknytning til Kreml får luksuseiendeler beslaglagt. Også den jevne russer kjenner tiltakene på lommeboka.

Putin har imidlertid ikke vist tegn til tilbaketrekning fra nabolandet. Nå ønsker politikere i USA å gjøre strupetaket rundt Russlands økonomi enda litt klammere.

- Vil stramme løkka

Putin sitter på et fjell av gull. Nå vil republikanere og demokrater ta det vekk, skriver CNN.

I forrige uke kom et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere for landet å selge sine enorme gullreserver. Hensikten er blant annet å hindre Russland i å støtte opp om rubelen.

- Dette vil stramme den finansielle løkka, sier Maine-senator Angus King til kanalen.

Gullet, som er plassert innenfor Russlands grenser, har en verdi på 130 milliarder dollar - 1170 milliarder kroner.

Ifølge professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Jardar Østbø, utgjør det aktuelle gullet en viktig del av Putins «krigskasse» - altså utenlandsreservene, som totalt utgjør over 600 milliarder dollar.

- Gullet har blitt enda viktigere etter at man sperra utenlandsreservene til sentralbanken i dollar og euro. Valutareserver og verdipapirer i disse valutaene, som de altså har mistet tilgangen til, utgjør rundt halvparten av de totale reservene. Vel en femtedel av de totale reservene er gull, sier Østbø til Børsen.

GULL: IFS-professor Jardar Østbø viser til at Russlands gull har blitt enda viktigere etter at Vesten sperret tilgangen til store deler av utenlandsreservene. Foto: Forsvaret
GULL: IFS-professor Jardar Østbø viser til at Russlands gull har blitt enda viktigere etter at Vesten sperret tilgangen til store deler av utenlandsreservene. Foto: Forsvaret Vis mer

Reservene skulle også brukes til å prøve å stabilisere økonomien.

Østbø påpeker at Russland siden 2014 har kjøpt mye gull for å øke handlefriheten. Denne vil bli begrenset som følge av at amerikanske kjøpere ikke får kjøpt russisk gull, dersom lovforslaget går igjennom.

Tverrpolitisk

Det vil innebære sekundære sanksjoner mot amerikanske aktører som handler med eller transporterer gull fra Russlands sentralbankbeholdning.

Også amerikanske aktører som selger gull, fysisk eller elektronisk i Russland, vil rammes av sanksjoner, dersom lovforslaget går igjennom.

- Russland kan alltids selge gullet andre steder, og det meste av gullet som ble utvunnet i Russland i fjor, ble eksportert til Storbritannia, sier Østbø.

Det tverrpolitiske forslaget, som flere politikere står bak, har fått navnet «Stop Russian Government and Oligarchs from Limiting Democracy (Stop Russian GOLD)»

I tillegg til partiløse King, er det Texas' republikanske senator John Cornyn, Tennessee-republikaneren Bill Hagerty og New Hampshire-demokraten Maggie Hassan som står i bresjen for lovforslaget.

Kan ha smitteeffekt

Østbø mener at lovforslaget først og fremst har en symboleffekt.

- Så kan man jo se for seg en smitteeffekt i den vestlige verden, eksempelvis Storbritannia. Da kan man se for seg at Russland vil selge til Kina, sier Østbø og fortsetter:

- I en krigssituasjon vil man ønske å ha færrest mulige hindringer i veien, og tilgang til å for eksempel selge gull til enhver som måtte ønske det. Men det har ikke vært så mye snakk om Russlands evne til å bruke andre kanaler: Ulovlige kanaler, den svarte økonomien, smugling, «vennlige selskaper». De som sitter med makta i Russland, det vil si de som tar de viktige sikkerhetspolitiske beslutningene, de har i flere tiår holdt på med det som på fint kalles «uformelle transaksjoner og forbindelser», og det er jo kunnskaper de vil kunne ha enda mer nytte av nå.

Tverrpolitisk

Ifølge Østbø er sentralbanksjefen, finansministeren, og den såkalte politisk-økonomiske blokken, kompetente og holder på med sitt, men det finnes andre metoder, mener han.

- Regimet gjør bruk av uformelle nettverk og transnasjonal organisert kriminalitet, og har penger skjult i forskjellige eierstrukturer i offshore-jurisdiksjoner. Dette er ikke sentralbankens bord, men det er nærliggende å anta at regimet vil bruke slike midler for å finansiere deler av krigføringen, sier Østbø.

Men at Putin vil beordre en retrett fra Ukraina som følge av det amerikanske lovforslaget isolert sett, tror IFS-forskeren er lite sannsynlig.

- Det man kan si er at det ikke vil dempe russisk krigsinnsats på kort sikt. Det vil være politisk umulig for Putin å bare snu, særlig på kort sikt. Man kan til og med komme til å øke innsatsen for å få framgang på slagmarken så fort som mulig, på grunn av det samlede sanksjonstrykket, som begynner å bli tungt og helt sikkert er tyngre enn de tenkte seg, sier Østbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer