Vil «ta» gullet hans

Amerikanske politikere ønsker å feste et enda klammere grep rundt russisk økonomi.

FJELL AV GULL: Putin og Russland sitter på gull verdt 1170 milliarder kroner. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB
FJELL AV GULL: Putin og Russland sitter på gull verdt 1170 milliarder kroner. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De massive, koordinerte vestlige sanksjonene har på mange måter sendt russisk økonomi i knestående. Rubelen er hittil i år nesten halvert målt mot dollar. Den russiske sentralbanken har derfor tatt flere grep for å styrke valutaen.

Rikinger med tilknytning til Kreml får luksuseiendeler beslaglagt. Også den jevne russer kjenner tiltakene på lommeboka.

Putin har imidlertid ikke vist tegn til tilbaketrekning fra nabolandet. Nå ønsker politikere i USA å gjøre strupetaket rundt Russlands økonomi enda litt klammere.

- Vil stramme løkka

Putin sitter på et fjell av gull. Nå vil republikanere og demokrater ta det vekk, skriver CNN.

I forrige uke kom et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere for landet å selge sine enorme gullreserver. Hensikten er blant annet å hindre Russland i å støtte opp om rubelen.

- Dette vil stramme den finansielle løkka, sier Maine-senator Angus King til kanalen.

Gullet, som er plassert innenfor Russlands grenser, har en verdi på 130 milliarder dollar - 1170 milliarder kroner.

Ifølge professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Jardar Østbø, utgjør det aktuelle gullet en viktig del av Putins «krigskasse» - altså utenlandsreservene, som totalt utgjør over 600 milliarder dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.