Witzøes skattedebatt

Vil ta milliardene hans

Venstresida raser mot Gustav Witzøe etter laksemilliardærens intervju med Dagbladet. SV sier SalMar-gründeren gjerne må flagge ut. - Men formuen hans skal bli værende i Norge uansett, sier Kari Elisabeth Kaski.

IRRITERT: Kari Elisabeth Kaski og SV lar gjerne Gustav Witzøe flagge ut, men pengene hans vil hun holde i landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IRRITERT: Kari Elisabeth Kaski og SV lar gjerne Gustav Witzøe flagge ut, men pengene hans vil hun holde i landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et sjeldent intervju med norsk presse tok laksegründer Gustav Witzøe et knallhardt oppgjør med formuesskatten gjennom Dagbladets finansnettsted Børsen i forrige uke.

Intervjuet har vakt enorm oppsikt.

SalMar-sjefen ble tolket til å true med å flagge ut dersom venstresida vinner valget og formuesskatten økes, slik blant andre Ap og SV vil.

Svaret fra venstresida er krystallklart: Witzøe må gjerne flytte utenlands, men pengene hans blir igjen i Norge.

- Det er direkte uetisk, det Witzøe snakker om. Hvis han vil flagge ut, skal ingen nekte ham det, men milliardformuen hans skal bli igjen i Norge, sier Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Hun er SVs finanspolitiske talsperson og listetopp for partiet i Oslo.

- Det er Witzøes penger, skal du bare ta dem?

- Det er en formue tjent opp på norske naturressurser og tilgjengeliggjort med infrastruktur betalt av norske skattebetalere. Formuen skal han ikke bare kunne flytte med seg ut av landet. Vi snakker om at Witzøe må betale 1 til 2 prosent skatt av en milliardformue. At han mener det er så ille at han må flytte utenlands, det synes jeg er helt utrolig, sier Kaski.

- Sutrete

SV har tatt til orde for å innføre en exit-skatt for rikinger som vil flagge ut. Den skatten lover Kaski å bruke på Witzøe dersom hun vinner valget og han flagger ut.

- Dette er så sutrete av Witzøe, men dette illustrerer den store maktforskjellen i samfunnet vårt. Witzøe kommer på trykk fordi han er kjent og rik, og det er på tide å minne Witzøe om at alle i Norge må betale skatt, også han.

Exit-skattens trinnivå vil måtte utredes, men Kaski lover at den vil merkes grundig på Witzøes formue dersom det skulle bli tilfelle. 100 prosent blir exit-skatten likevel ikke på, slik at deler av en formue vil kunne flyttes ut av landet også med SV i regjering.

- Laksen blir også igjen, fjordene blir igjen, og arbeidsfolkene blir igjen, legger Kaski til.

- Usmakelig

SalMar-gründeren ga i går uttrykk for at kritikken fra venstresida var ondsinnet.

- Jeg synes det er svært trist når ledende politikere går til angrep med begreper som «usmakelig» for å stemple folk som er uenige i deres ønske om å doble den særnorske skatten på norskeide bedrifter. Det er slike angrep fra politikere som gjør at næringslivets folk ikke våger å stikke hodet fram i den politiske debatten, og det er kanskje også hensikten, sa Witzøe til Dagbladet.

Witzøe har tjent milliarder på oppdrettslaks. Og han har overført sin formue på over 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe jr. Han overførte samtlige aksjer da sønnen var 13 år.

Utvikle næringa

Witzøe jr. sto i 2020 oppført med en inntekt på 183 millioner kroner, og samlet betalte han 235,5 millioner kroner i skatt i fjor. Det gjorde den unge mannen til Norges største bidragsyter til fellesskapet.

Witzøe senior påpeker også at han ikke drives av pengene, men av ønsket om å skape noe. Én av drømmene hans nå er å utvikle en mer bærekraftig oppdrettsnæring.

- Men det er ikke mulig for oss å utvikle næringa vår på den måten vi vil, for eksempel i mer bærekraftig retning, hvis vi som norske eiere må betale ekstra skatt sammenliknet med utenlandsk eierskap. Da kommer vi på sikt ingen vei. Hvor er logikken i dette? spør Witzøe.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer