Putins «Frankenstein-flåte»:

Vil ta tilbake himmelen

Russisk luftfart opplever stor turbulens som følge av vestlige sanksjoner. Nå har Russland testet et nytt passasjerfly, som ifølge produsenten skal kunne erstatte sine vestlige motparter.

UNDER PRESS: Sanksjoner til tross gjennomfører russiske flyselskaper daglige flygninger. Her er Vladimir Putin i et øvelsesfly utenfor Moskva i mars 2022. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
UNDER PRESS: Sanksjoner til tross gjennomfører russiske flyselskaper daglige flygninger. Her er Vladimir Putin i et øvelsesfly utenfor Moskva i mars 2022. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske luftfarten har vært i hardt vær siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Vestlige land svarte nemlig med et omfattende sanksjonsregime, som strupet tilgangen på reservedeler og vedlikehold av vestlig-produserte passasjerfly.

Foreløpig har den russiske flyflåten holdt seg på vingene. Dette til tross for at eksperter lenge har slått alarm om sikkerheten om bord, og advart om en luftfart på kollisjonskurs.

VINDKAST: Et passasjerfly skal lande på den spanske øya Lanzarote 7. november. Vinden vil noe annet. Video: CBN. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Jeg vil si at russerne har klart seg langt bedre enn det jeg først trodde, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til Børsen.

- Vi vet at de får importert deler og liknende til vestlige fly gjennom ymse uoffisielle kanaler, og så lenge det fortsetter, vil det bidra til å holde dem i lufta. Men nøyaktig hvor lenge dette går, vet man ikke.

Nå planlegger Russland å ta tilbake himmelen med egenproduserte fly.

Landets ledende flyprodusent, United Aircraft Corporation (UAC), meldte i en pressemelding forrige uke at det nye langdistanseflyet IL-96-400M hadde gjennomført sin første flygning.

De mener at flyet på sikt skal kunne erstatte sine vestlige motparter.

JOMFRUTUR: Den 1. november gjennomførte United Aircraft Corporation (UAC) sin første flygning av flyet IL-96-400M. Foto: United Aircraft Corporation
JOMFRUTUR: Den 1. november gjennomførte United Aircraft Corporation (UAC) sin første flygning av flyet IL-96-400M. Foto: United Aircraft Corporation Vis mer

Kan frakte 370 passasjerer

Det var 1. november at en prototype av UACs nye flaggskip gjennomførte jomfruturen. Flygningen varte i 26 minutter, og foregikk på en høyde på opp mot 2000 meter. Flyet skal i tillegg ha nådd en hastighet på nærmere 390 kilometer i timen.

- Flyet er en modernisert utgave av IL-96-300, med et skrog som er forlenget med 9,35 meter, kraftigere PS-90A1-motorer og en kapasitet til å romme opptil 370 passasjerer.

Det skriver UAC i en pressemelding, som også er delt på meldingstjenesten Telegram.

- Dette er tydelig bevis på at vi har den nødvendige kompetansen til å sikre transportforbindelser i landet vårt, sier UAC-sjef Yuri Slyusar i en uttalelse.

Videre sier han at flyet vil bli benyttet i hele landets luftfartsnettverk, og at det vil erstatte utenlandske motstykker.

UAC hevder at IL-96-400M har en sikkerhet og pålitelighet som er sammenliknbar med «verdens beste modeller på grunn av redundansen i flyets systemer og dets aerodynamiske utforming».

De sier også at flyet oppfyller samtlige internasjonale krav.

- Ikke noe nytt

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs påpeker at det ikke er noe nytt at russerne bygger kommersielle fly.

- Dette har de gjort i lang tid, men russiske fly har gradvis blitt utfaset av vestlig teknologi, forklarer han.

Det var på begynnelsen av 2000-tallet at Russland startet utfasingen av egenproduserte passasjerfly. Nær 75 prosent av luftflåten ble i stor grad erstattet av flymaskiner bygget av produsenter som europeiske Airbus og amerikanske Boeing.

Da sanksjoner fra vestlige land trådte i kraft etter invasjonen av Ukraina, ble luftfarten blant næringene som ble hardest rammet. Sanksjonene gjorde det vanskelig å få tilgang på sertifisert service, vedlikehold og nye reservedeler.

- Det ble plutselig langt mer komplisert. Vi har sett at russerne som følge av disse restriksjonene har begynt å produsere tilsvarende deler og systemer. Det er klart at dette har satt dem under press og skapt store utfordringer for mobiliteten, sier Elnæs.

- Likevel har russisk luftfart holdt seg i lufta, både med egne og vestlige fly, til tross for disse begrensningene.

«Frankenstein»-flåten

I august 2022 kunne Reuters melde at russiske flyselskap begynte med såkalt «flykannibalisme», altså å demontere fly for å sikre seg reservedeler. Flyselskapene har også kjøpt brukte deler fra russisk-vennlige land som Iran og Kina.

Som følge av disse utradisjonelle løsningene går disse flyene nå under betegnelsen «Frankenstein-flåten».

I mai skrev Børsen om en rapport fra den uavhengige russiske avisa Projekt som konkluderte med at antallet flyulykker har økt med nærmere en fjerdedel. Ifølge den samme rapporten blir feil og mangler på de russiske flymaskinene ofte underrapportert, hvis de i det hele tatt blir nevnt.

- Det har ikke vært en vesentlig økning i ulykker og andre hendelser ut ifra det vi kjenner til, sier Elnæs.

- Når det er sagt, hadde jeg ikke satt meg på et russisk fly. Men det er jo mange som gjør det likevel.

Han legger til at det også er mange flyselskaper som fortsatt gjennomfører flygninger gjennom russisk luftrom.

Børsen har tidligere skrevet at det dreier seg om lag 55 internasjonale flyselskaper, som hovedsakelig er basert i Midtøsten og Asia - deriblant Qatar Airways, Air China, Etihad Airways og Emirates.

- Det hadde de ikke gjort dersom lufttrafikktjenesten ikke var vurdert til å være innenfor rammene, sier Elnæs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer