Den tidligere Høyre-politikeren har ingen planer om å melde seg ut av Norske Selskab, i motsetning til hva flere av hans tidligere klubbvenner har gjort etter kvinnebråket som har ridd klubben som en mare dette året.
Rabalderet startet med et forslag om å utrede fordeler og ulemper ved å åpne for kvinnelige medlemmer. Det utløste en storm av protester i den 250 år gamle eksklusive herreklubben, kunne Børsen rapportere tidligere i år.

E-post utløste sinne i lukket og eksklusiv norsk herreklubb
Opprøret ble så voldsomt at utvalget som var nedsatt for å kaste lys over problemstillingen, ble nedlagt før det var kommet i gang med arbeidet.
Utmeldelser
Stormen som fulgte i de eksklusive salongene utløste et ras av utmeldelser fra klubben der superrike som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes er medlemmer sammen med en rekke investorer, forretningsadvokater, menn fra kultureliten, akademia, politikk og Forsvaret.

Snudde trill rundt om herreklubb
Men i løpet av våren og sommeren ble det altså noen avganger. Næringsminister Nikolai Astrup (H), forlagsdirektør Mads Nygaard, superfiolinist Arve Tellefsen og manusforfatter Petter Skavlan var blant dem som etter tur meldte seg ut i protest.
Løfte talenter
Men blant herrene som har valgt å beholde medlemskapet, finnes det fortsatt tungvektere som ønsker åpne dørene for kvinner på permanent basis.

Kulturtopper forlater herreklubb i protest
En av disse er administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.
En viktig del av Eriksen Søreides jobb er å stå i spissen for den årlige kåringen av «Norges 50 fremste tech-kvinner». Målet med kåringen er å «løfte fram talenter og gode rollemodeller og bidra til at flere kvinner blir inspirert til å velge teknologi og ledelse som karrierevei».
- Litt oppstuss
Eriksen Søreide har til nå ikke uttalt seg om kvinnestriden, men svarer bekreftende på Børsens spørsmål om han fortsatt er medlem.
- Er det utfordrende å jobbe for å tette kvinnegapet i tech-bransjen samtidig som du er medlem av en klubb som rystes internt over et forslag om å utrede kvinnelig medlemskap?
- Jeg har fulgt debatten litt fra sidelinja som menig medlem av Norske Selskab, og jeg må si at den debatten er betimelig. Jeg kan forstå at et slikt forslag skaper uro i rekkene i en så gammel klubb. Det har vært litt oppstuss. Men jeg mener bestemt at det er riktig å sette i gang en prosess for å komme fram til et oppdatert standpunkt.

- Spørsmålet er om medlemskapet medfører utfordringer for deg, gitt den jobben du har som blant annet handler om å øke kvinneandelen?
- De holdningene man har, må man jobbe for å fremme på de arenaene som er tilgjengelig. Og i den grad jeg har påvirkningsmuligheter, vil jeg stemme for et slik forslag når det fremmes. Dette ligger til de styrende organer, direksjonen og representantskapet. Jeg tror dette vil gå sin gang, og at foreningen på et seinere tidspunkt endrer standpunkt og åpner for kvinnelige medlemmer, sier Eriksen Søreide.
Finanstopp gikk ut
Et annet framtredende medlem med en sentral samfunnsposisjon tok nylig et motsatt standpunkt.
Administrerende direktør Idar Kreutzer i finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge kunngjorde i et innlegg i DN søndag 6. september at han meldte seg ut av Norske Selskab. Kreutzer hadde da vært medlem i 13 år.

Finanstopp ut etter kvinnebråk
Utmeldelsen kom noe overraskende, all den tid Kreutzer bare seks dager tidligere hadde latt seg velge på generalforsamlingen som nytt medlem av representantskapet.
Kreutzer forklarte utmeldelsen med at kvinnedebatten gikk ut over jobben. Han kunne ikke lenger forsvare at saken «påvirker min arbeidsgiver og de medlemmene jeg representerer negativt».
Kreutzer anførte at han helst skulle jobbet for endring innenfra, men skrev videre følgende: «Saken tar oppmerksomhet bort fra de viktige sakene vi arbeider med, og det kan ikke fortsette».
Nei fra Erna
Eriksen Søreide, som blant annet har vært Høyre-byråd for helse- og sosiale tjenester i Oslo, svarer ikke direkte på gjentatte spørsmål om han opplever noen tilsvarende konflikt, men sier blant annet følgende:
- Det bør være unødvendig å si at man skal jobbe for likestilling, i alle sammenhenger. Jeg vil applaudere å sette spørsmålet på dagsorden i Norske Selskab. Forhåpentligvis skjer det snart, og jeg vil heie på at prosessen går sin gang.

Boikotter herreklubb etter kvinnebråk: - Aldri igjen
Abelia-toppen var sjefsekretær i Oslo Høyre da han i 2006 giftet seg med partikollega Ine Marie Eriksen Søreide, som i 2013 ble forsvarsminister og fire år seinere utenriksminister i Erna Solbergs regjering.
Børsen er kjent med at det internt i Norske Selskab er en bekymring for at stadig flere takker nei til å komme og holde foredrag i den lukkede klubben. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås var tidlig ute etter Børsens avsløringer av kvinnebråket da han i januar i år kunngjorde livslang boikott.
Modige menn
Abelia har over 2400 medlemmer som sysselsetter rundt 50 000 årsverk innen IKT, telekom, undervisning, forskning, konsulent- og rådgivningsbransjen, kreative næringer og ideelle organisasjoner.
- Øystein Eriksen Søreide har absolutt makt i samfunnet gjennom sin stilling i Abelia, og er et godt eksempel på at Norske Selskab ikke bare er en herreklubb for pensjonister, sier Ellen Arnstad til Børsen.

Forbløffet over pappas gutteklubb
Hun var en av flere framtredende kvinner fra nærings- og samfunnsliv som nylig tok et dundrende oppgjør med Norske Selskab i et opprop publisert i DN. Det skjedde etter at herreklubbens generalforsamling vedtok at de ikke ønsket å endre klubbens form.
Den tidligere Aller-direktøren som for noen år siden deltok i TV 2-programmet «Skal vi danse», biter seg merke i at Eriksen Søreide heier på å åpne klubben for kvinnelige medlemmer.

- Det virker jo som han faktisk ønsker å gjøre en forskjell, og at han kan gjøre en påvirkningsjobb innenfra som medlem av Norske Selskab. Det er nettopp personer som Eriksen Søreide jeg har etterlyst, de modige mennene som reflekterer over den dobbeltrollen det kan være å jobbe for mangfold og likestilling på arbeidsplassen opp mot medlemskapet i herreklubben, sier Arnstad.
- Det er gledelig i disse «Skal vi danse»-tider at Eriksen Søreide er klar på at han vil by opp kvinner til dans! tilføyer Arnstad.
Maktbalanse
Eriksen Søreide presiserer følgende i intervjuet med Børsen:
- Dersom alle som ønsker at endring skal skje, melder seg ut, da får vi ikke noen endring.
Arnstad har sans for argumentasjonen:
- Oppropet som en rekke kvinner sto bak, og som jeg også var en del av, var ikke ment som et opprop for at medlemmer i Norske Selskab skulle melde seg ut. Poenget med å løfte debatten var å synliggjøre en overordnet maktbalanse i norsk næringsliv, og der Norske Selskab var et eksempel på det, sier Arnstad.

Rystet: - Dette er en skam
- Og da kan man leve med en eventuell interessekonflikt?
- Eriksen Søreide er en viktig rollemodell i næringslivet og vi trenger tydelige toppledere som faktisk tør å vise at de står for noe, og at de vil bidra til å ta de grepene som trengs. Abelia-direktøren har et poeng ved sitt resonnement at debatten om å åpne opp for kvinnelige medlemmer, debatten som faktisk ble dysset ned av Norske Selskab selv, kan komme til overflaten ved at ikke en rekke menn som ønsker endring melder seg ut, sier Arnstad.