Kornavtalen med Ukraina:

Vil trosse EU

Polen trosser EU og vil forlenge forbudet mot import av ukrainsk korn til landet fra midnatt, sier landets statsminister. Polen og Ungarn har også varslet egne forbud.

INNHØSTING: Bilde viser innhøsting på hvete fra landsbyen Zghurivka i Ukraina fra 9. august 2022. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB
INNHØSTING: Bilde viser innhøsting på hvete fra landsbyen Zghurivka i Ukraina fra 9. august 2022. Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen har besluttet ikke å forlenge det midlertidige importforbudet mot ukrainsk korn til Slovakia, Bulgaria, Polen, Ungarn og Romania.

Men EUs beslutning møter motstand:

- Vi vil forlenge dette forbudet på tross av at EU-kommisjonen er uenig, sier Mateusz Morawiecki under et arrangement i byen Elk nordøst i Polen.

- Vi kommer til å gjøre dette fordi det er i den polske bondens interesse, tilføyer han.

Statsministeren hadde på forhånd varslet at Polen ikke ville åpne grensene sine for ukrainsk korn, dersom EUs midlertidige forbud ikke ble forlenget. Et ensidig importforbud vil være et brudd på EUs felles handelsregler, ifølge Politico.

Ungarn innfører et nasjonalt importforbud på 24 ukrainske jordbruksprodukter. Det inkluderer korn, grønnsaker, kjøttprodukter og honning, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Reuters skal også Slovakia forlenge forbudet mot import på ukrainsk korn, som siterer den slovakiske TV-kanalen Markíza.

Bulgaria er det eneste landet av de fem som er omfattet som har sagt at de ikke ønsker å forlenge importforbudet mot ukrainsk korn.

Ifølge Ukrinform takket Ukrainas president EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, om beslutningen om å ikke forlenge importforbudet.

Ifølge Reuters uttalte Zelenskyj følgende angående kornimporten:

- Ukraina vil svare på en sivilisert måte hvis EU-medlemmene bryter EU-reglene om kornimporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer