- Vil utrede mest mulig

Over 500 dager etter Høyesteretts dom, har statsråd Terje Aasland verken en tidsplan eller utredere til sin «kunnskapsinnhenting» om reindriften på Fosen.

Greta Thunberg ble båret vekk to ganger i løpet demonstrasjonene i Oslo onsdag morgen. Til Dagbladet kaller hun vindmølleparken på Fosen «en stor forbrytelse». Video: Håvard T. L. Knutsen. Reporter: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer
Publisert

Over 500 dager etter at Høyesterett fastslo at vindkraftanleggene på Fosen-halvøya bryter med loven, gjentar statsråd Terje Aasland (Ap) stadig at et nytt «kunnskapsgrunnlag» må innhentes før dommen kan etterleves.

Fredag ble aksjonene foran Olje- og energidepartementet foreløpig avblåst, etter at Aasland beklaget at vindmøllene på Fosen krenker reindriftssamenes menneskerettigheter.

Men fortsatt har han ikke angitt noen tidsplan for utredningen sin - selv om reindriftssamenes advokater i månedsvis har etterlyst det.

- De har ikke svart, sier partner Jon-Andreas Lange i advokatfirmaet Dalan til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Lange representerer Nord-Fosen Siida, en av de to gruppene av reindriftssamer som vant mot vindkraftselskapene i Høyesterett i 2021.

FIKK BEKLAGELSE: Olje- og energiminister Terje Aasland og landbruks- og matminister Sandra Borch møter sametingspresident Silje Karine Muotka på Olje- og energidepartementet. Tema for møtet er oppfølginga av Fosen-saken.Foto: Rodrigo Freitas / POOL / NTB
FIKK BEKLAGELSE: Olje- og energiminister Terje Aasland og landbruks- og matminister Sandra Borch møter sametingspresident Silje Karine Muotka på Olje- og energidepartementet. Tema for møtet er oppfølginga av Fosen-saken.Foto: Rodrigo Freitas / POOL / NTB Vis mer

- Ingen vits

I et foreløpig ubesvart brev fra 6. februar, gjentar Lange en rekke spørsmål til departementet.

Et av dem er hvor lang tid utredningen vil ta, et annet om departementet mener at den kan tilsidesette Høyesteretts vurdering.

Hvem som skal utrede, var denne uka heller ikke klart:

«Når vi skal innhente dette kunnskapsgrunnlaget, er det naturlig å se på hvem det er som skal forestå utredningen, så det blir så uhilda som mulig», sa Aasland tidligere i uka til Klassekampen.

Det som derimot er klart, er at Aasland vil ha en omfattende utredning.

ADVOKAT FOR REINDRIFTSSAMENE: Jon-Andreas Lange. Foto: Advokatfirmaet Dalan
ADVOKAT FOR REINDRIFTSSAMENE: Jon-Andreas Lange. Foto: Advokatfirmaet Dalan Vis mer

- De ønsker tydeligvis å utrede mest mulig, mens vi mener at det ikke er noen vits i å utrede ting som er avgjort i Høyesterett, sier Lange.

Dagbladet har bedt Olje- og energidepartementet om kommentarer, men har foreløpig ikke fått svar.

- Et overgrep

Departementet vil utrede - blant mye annet - status i dag, hvor mye reintallet må reduseres uten avbøtende tiltak, hvordan skadevirkningene kan begrenses, og beitesituasjonen i distriktet som helhet.

Lange mener det meste er overflødig, og kaller det hele en «omkamp om en rekke spørsmål som er avgjort av Høyesterett».

«Et overgrep», skrev han om dette i oktober i fjor, i et brev stilet direkte til statsråd Terje Aasland.

Ifølge Lange var «det eneste teoretisk tenkelige avbøtende tiltaket som ikke ble vurdert av Høyesterett (...) om det finnes erstatningsbeiter utenfor distriktet».

SER PÅ UTREDERE: «Naturlig å se på hvem det er som skal forestå utredningen, så det blir så uhilda som mulig», sa statsråd Terje Aasland denne uka til Klassekampen. Foto: Nina Hansen
SER PÅ UTREDERE: «Naturlig å se på hvem det er som skal forestå utredningen, så det blir så uhilda som mulig», sa statsråd Terje Aasland denne uka til Klassekampen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dette avviste departementet bestemt.

Full skjæring

Brevvekslingen mellom Aaslands departement og reindriftssamene på Fosens representanter viser at dialogen har skåret seg fullstendig.

Det virker «lite sannsynlig at vi skal kunne komme til enighet», skrev underdirektør Tollef Taksdal til Lange i desember i fjor.

«Departementet er derfor usikker på om det er hensiktsmessig å konsultere videre om dette», fortsatte han.

Lange er ikke mer optimistisk.

Hans inntrykk er at departementet vil ha en full ny gjennomgang «uten at det hensyntas at Høyesterett har fastslått at vindkraftverket er ulovlig og menneskerettsstridig», skriver han i sitt siste brev.

- Tidligst medio 2023

Opptakten til krangelen kom i et brev vindkraftselskapet Fosen Vind sendte departementet kort etter Høyesteretts dom den 11. oktober.

- FERDIG UTREDET: - Høyesterettsdommen sier at alle avbøtende tiltak er vurdert, og at dette er et menneskerettighetsbrudd, sier Beaska Niillas, parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund i Sametinget. Fredag møtte han pressen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- FERDIG UTREDET: - Høyesterettsdommen sier at alle avbøtende tiltak er vurdert, og at dette er et menneskerettighetsbrudd, sier Beaska Niillas, parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund i Sametinget. Fredag møtte han pressen i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Få dager seinere sa departementet seg enig med Fosen Vind i at en ny konsesjonsbehandling og en «oppdatert konsekvensutredning» var nødvendig.

I januar i fjor skrev vindkraftselskapet Roan Vind at det måtte utarbeides et faglig grunnlag for å «vurdere hvilke endringer i konsesjonene som er nødvendige for å sikre reindriftens folkerettslige vern».

Selskapet antok at en slik utredning tidligst kunne være klar medio 2023.

I oktober kom vindkraftselskapenes advokater med forslag til utredere, blant annet konsulentselskapene Norconsult og Naturrestaurering.

Sametingspolitiker: - Ferdig vurdert

Blant reindriftssamene og deres representanter har responsen derimot vært svært negativ.

- Vår holdning er at dette er ferdig utredet. Høyesterettsdommen sier at alle avbøtende tiltak er vurdert, og at dette er et menneskerettighetsbrudd, sier Beaska Niillas, parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund i Sametinget, til Børsen.

Enn så lenge surrer vindmøllene på Fosen-halvøya videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer