- Vil være et stort skritt

EU advarer mot flere angrep på kritisk infrastruktur. Europa er spesielt sårbare på ett område, ifølge ekspert.

GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB
GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eksplosjonene ved Nord Stream har fått alarmen til å ljome i Europa, og i en kunngjøring tirsdag roper EU-kommisjonen varsko.

«Sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningene og andre nylige hendelser gjør det klart at motstandskraften til EUs kritiske infrastruktur er truet», skriver de.

Nå haster det å innføre tiltak for å beskytte seg mot framtidige angrep, både i EU og i nærområdene, mener de.

Sannsynligheten for russiske angrep på kritisk infrastruktur er vanskelig å anslå, ifølge Ståle Ulriksen, forsker ved FHS Sjøkrigsskolen.

- Men motivene er der. I Ukraina ser man at de går etter energileveranser, og Russland har ikke så mange måter å påvirke Europa på, men der har de det. Der er man sårbare, sier Ulriksen til Børsen.

Sabotasje

Flere hendelser etter eksplosjonene i Østersjøen har vakt oppsikt. 8. oktober stanset togtrafikken i deler av Nord-Tyskland i flere timer. Det skyldtes sabotasje, mente Deutsche Bahn.

Noen dager seinere ble noen av USAs største flyplasser rammet av cyberangrep. Det var utført av en aktør i Russland, hevdet en høytstående tjenestemann overfor ABC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.