- Vil være et stort skritt

EU advarer mot flere angrep på kritisk infrastruktur. Europa er spesielt sårbare på ett område, ifølge ekspert.

GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB
GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eksplosjonene ved Nord Stream har fått alarmen til å ljome i Europa, og i en kunngjøring tirsdag roper EU-kommisjonen varsko.

«Sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningene og andre nylige hendelser gjør det klart at motstandskraften til EUs kritiske infrastruktur er truet», skriver de.

Nå haster det å innføre tiltak for å beskytte seg mot framtidige angrep, både i EU og i nærområdene, mener de.

Sannsynligheten for russiske angrep på kritisk infrastruktur er vanskelig å anslå, ifølge Ståle Ulriksen, forsker ved FHS Sjøkrigsskolen.

- Men motivene er der. I Ukraina ser man at de går etter energileveranser, og Russland har ikke så mange måter å påvirke Europa på, men der har de det. Der er man sårbare, sier Ulriksen til Børsen.

Sabotasje

Flere hendelser etter eksplosjonene i Østersjøen har vakt oppsikt. 8. oktober stanset togtrafikken i deler av Nord-Tyskland i flere timer. Det skyldtes sabotasje, mente Deutsche Bahn.

Noen dager seinere ble noen av USAs største flyplasser rammet av cyberangrep. Det var utført av en aktør i Russland, hevdet en høytstående tjenestemann overfor ABC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer