- Vil være et stort skritt

EU advarer mot flere angrep på kritisk infrastruktur. Europa er spesielt sårbare på ett område, ifølge ekspert.

GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB
GÅR ETTER ENERGI: Ståle Ulriksen peker på at Russland har gått etter energileveransene i Ukraina. Bildet viser russiske missilangrep mot energiforsyningsanlegg i Kyiv, 10. oktober. Foto: Ukrinform / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eksplosjonene ved Nord Stream har fått alarmen til å ljome i Europa, og i en kunngjøring tirsdag roper EU-kommisjonen varsko.

«Sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningene og andre nylige hendelser gjør det klart at motstandskraften til EUs kritiske infrastruktur er truet», skriver de.

Nå haster det å innføre tiltak for å beskytte seg mot framtidige angrep, både i EU og i nærområdene, mener de.

Sannsynligheten for russiske angrep på kritisk infrastruktur er vanskelig å anslå, ifølge Ståle Ulriksen, forsker ved FHS Sjøkrigsskolen.

SABOTASJE: Europas energiinfrastruktur er sårbar for angrep, påpeker Ståle Ulriksen. Foto: Forsvarets Høgskole
SABOTASJE: Europas energiinfrastruktur er sårbar for angrep, påpeker Ståle Ulriksen. Foto: Forsvarets Høgskole Vis mer

- Men motivene er der. I Ukraina ser man at de går etter energileveranser, og Russland har ikke så mange måter å påvirke Europa på, men der har de det. Der er man sårbare, sier Ulriksen til Børsen.

Sabotasje

Flere hendelser etter eksplosjonene i Østersjøen har vakt oppsikt. 8. oktober stanset togtrafikken i deler av Nord-Tyskland i flere timer. Det skyldtes sabotasje, mente Deutsche Bahn.

Noen dager seinere ble noen av USAs største flyplasser rammet av cyberangrep. Det var utført av en aktør i Russland, hevdet en høytstående tjenestemann overfor ABC News.

Ifølge John Hultquist, sjef for etterretningsanalyse i cybersikkerhets-selskapet Mandiant, er det den prorussiske hackergruppa Killnet som antas å stå bak. Det finnes imidlertid ikke bevis for at Kreml var direkte involvert.

- Stor risiko

For Europas del trekker Ulriksen fram energileveranser som kritisk viktige, men vanskelige å beskytte.

- Det blir vinter og situasjonen er kritisk med tanke på strømleveranser. Når man bruker disse hybride midlene, leter man etter sårbarheter. Hva er lettest å angripe og hva gir størst effekt. Og energileveranser vil gi veldig stor effekt, sier han og legger til:

- Det vil være et stort skritt. Hvis man ser på den russiske retorikken definerer de seg som å være i krig med Vesten. Et angrep mot energileveranser vil imidlertid være et stort skritt som vil innebære stor risiko.

- Forvent flere hendelser

Flere har fryktet at utviklingen i Ukraina, der Russland presses tilbake, kan føre til bruk av taktiske atomvåpen.

«Putin har en tendens til å doble innsatsen når han er på defensiven - det er han nå, både på slagmarken i Ukraina og mot en mulig bølge av kritikk på hjemmebane.»

Det skriver Constanze Stelzenmüller, leder av Center on the US and Europe i Brookings Institute, i en kommentar i Financial Times.

Hun mener atomtrusselen må tas på alvor, men at det er flere ting som taler mot, og mener et slikt skritt i sum virker som «en virkelig dårlig idé» for Russland.

Derimot mener hun Russland vil foretrekke sabotasjehandlinger mot kritisk infrastruktur framfor atomvåpen, og viser til de ovennevnte hendelsene, som alle peker mot Russland.

«Forvent flere slike hendelser, kanskje mange flere», skriver Stelzenmüller.

«Angrep mot fysisk og digital infrastruktur er vanskelige å forhindre og det er enda vanskeligere å ansvarliggjøre noen. De undergraver tilliten til regjeringer og utnytter sprekker og svakheter i vestlige samfunn», begrunner hun.

- En vurdering

Ulriksen mener sjansen for cyberangrep er reelle, og at det skjer hele tida.

- I hvilken grad de vil bruke sine mest avanserte cybervåpen vet man ikke. Hvis du lager et virus og bruker det, vil motparten identifisere det og lage mottiltak mot det. Når det gjelder andre våpen, så kan du bruke så mange du har, sier han.

- Med cyber kan du bare bruke de store våpnene en gang. Da er det en vurdering hvor mye man skal gi fra seg. Derfor tror ganske mange at stormaktene sitter på heftige muligheter på cyberangrep, men vil holde igjen før de bruker det tyngste skytset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer