Oljeutvinning i Nord:

- Vil være katastrofe for Norge

Miljøorganisasjon ber SV stille ultimatum i forhandlingene om nytt statsbudsjett.

OMSTRIDT: Wisting-feltet skal bygges ut i Barentshavet. Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV. Foto: NTB/Shutterstock
OMSTRIDT: Wisting-feltet skal bygges ut i Barentshavet. Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 300 kilometer fra land vil Equinor bygge ut verdens nordligste oljefelt utenfor kysten av Nord Norge.

Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV.

- Våre klare forventning til SV som et miljøparti er at de stiller ultimatum i forhandlingene til statsbudsjett. Hvis Ap og Sp ikke støtter dem, må de bryte forhandlingene tvert, sier organisasjonens leder Frode Pleym til Dagbladet.

I 2013 fant Equinor om lag 500 millioner fat olje i Barentshavet – lenger nord enn de noensinne hadde funnet slike mengder tidligere.

Oljen fra Wisting-feltet vil skape mer enn 200 millioner tonn CO₂, noe som tilsvarer fire ganger mer enn hele Norges årlige utslipp, ifølge Greenpeace.

- Oljeindustrien får stort sett alt den peker på, og vel så det, av politikerne. Ingen andre næringer har for eksempel fortsatt coronastøtte. Et sted må jaggu grensa gå ,og den grensa er Wisting, sier leder i Greenpeace, Frode Pleym.

STOPP WISTING: Leder i Greenpeace Norge Frode Pleym mener SV må stille ultimatum til regjeringspartiene for å få stoppet utbyggingen av Wisting. Foto: Lise Åserud / NTB.
STOPP WISTING: Leder i Greenpeace Norge Frode Pleym mener SV må stille ultimatum til regjeringspartiene for å få stoppet utbyggingen av Wisting. Foto: Lise Åserud / NTB. Vis mer

Coronastøtten han peker på er oljeskattepakken som ble innført av Solberg-regjeringa under coronapandemien for å sikre kapital for investeringer.

- For Wisting sikret politikerne kunstig lønnsomhet for verdens nordligste oljefelt, som setter sårbar og verdifull natur i akutt fare. Et større utslipp herfra vil kunne nå både iskantsonen og Bjørnøya, noen av våre mest sårbare og verdifulle områder i Arktis, sier Pleym.

Han peker på at det internasjonale energibyrået og FNs klimapanel er samstemte: Skal verden nå 1,5-gradersmålet, som Norge har forpliktet seg til gjennom Glasgow-avtalen, er det ikke plass for et eneste nytt oljefelt.

- Jeg håper selvfølgelig at regjeringspartiene selv innser hvor dårlig Wisting-prosjektet er for naturen, klimaet, strømprisen i Finnmark og norsk økonomi. Hvis Ap og Sp mot formodning skulle stå bom fast i denne saken, er våre klare forventning til SV at de stiller ultimatum i budsjettforhandlingene, sier Pleym.

Vil stanse Wisting

To av de viktigste spørsmålene regjeringa arbeider med nå er kraftsituasjonen og inflasjon. Wisting vil kreve enorme mengder strøm.

- Med en prislapp på minst 60 til 75 milliarder vil den sette fyr på økonomien. Hvis regjeringa godkjenner Wisting, setter den oljenæringa over alle andre samfunnsområder. Jeg vet at det finnes gode krefter i både Ap og Sp, spesielt lokalt i Finnmark, som vil stanse Wisting. Regjeringspartiene må høre på både sine egne folkevalgte i nord og SV ved å legge dette galskapsprosjektet dødt, sier Pleym.

- Det er ikke noe poeng i å samarbeide med en regjering som vil ofre alt for å tillate verdens nordligste oljeboring, som attpåtil vil spise opp kraftoverskuddet i nord og kreve statlige subsidier som overoppheter økonomien.

SVs klimatalsperson Lars Haltbrekken har tidligere flagget sin og partiets motstand mot Wisting, og har kalt prosjektet for en «klimabombe».

- Vi kommer til å bruke vår rolle som opposisjonsparti til å presse Regjeringa til å stanse utbygginga av Wisting. Det er kjent hva vi mener i denne saken, og jeg kan garantere at vi kommer til å stemme mot Wisting hvis Equinours planer for utbygging blir lagt fram for Stortinget, sier stortingsrepresentant og energipolitiske talsperson i SV, Lars Haltbrekken.

Radikal endring av norsk oljepolitikk

- Vi har markert oss tydelig, brukt vår rolle til å stoppe en konsesjonsrunde og fjernet tre oljeblokker fra iskantsonen, og vi jobber fortsatt for en radikal endring av norsk oljepolitikk, sier Haltbrekken.

ULTIMATUM: Lars Haltbrekken og SV vil ikke love at de stiller ultimatum i forhandlingene til statsbudsjettet, men de har klart signalisert at de er mot utbyggingen av Wisting. Foto: NTB.
ULTIMATUM: Lars Haltbrekken og SV vil ikke love at de stiller ultimatum i forhandlingene til statsbudsjettet, men de har klart signalisert at de er mot utbyggingen av Wisting. Foto: NTB. Vis mer

Hvis Greenpeace gjør SV som sin hovedmotstander i spørsmålet om Wisting og nye leteprosjekter, mener Haltbrekken at de gjør en generaltabbe for å få endret norsk oljepolitikk.

- Da fjerner de effektivt presset mot de som ønsker mest mulig oljeboring i Nord. Det vil føre til at vi har mindre sjanse til å lykkes med å gjøre de endringene vi er helt avhengige av.

- Men kommer dere til å stille et ultimatum?

- Det ville vært forferdelig dumt å flagge noe slikt før vi går inn i forhandlinger. Greenpeace må jobbe mot de partiene som faktisk ønsker mest mulig oljeboring i Nord, vi er avhengig av det for å vinne kampen, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Frode Pleym i Greenpeace mener de jobber aller mest mot nettopp de partiene som er mest for oljeutvinning, men vil med dette utspillet tydelig markere sine forventninger til SV.

- Jeg tror ingen er i tvil om at Greenpeace mener det er regjeringa som er problemet i klima- og oljepolitikken. Men når Ap og Sp virker fornøyd med å fortsette og styre mot klimakrise, trengs SV for å få kastet Wisting-feltet på historiens skraphaug, sier Pleym

Skal vurdere

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett, foreslo de å gjøre endringer i den gunstige oljeskattepakken Stortinget ble enige om under pandemien.

I kjølvannet av disse endringene, skal nå også Equinor gjøre en ny vurdering av lønnsomheten. Det har pressetalsperson for finansiell kommunikasjon i Equinor, Rikke Høistad Sjøberg, uttalt til Altinget.

- Vår plan er å levere PUD for Wisting i slutten av året. Der vil vi ha oppdaterte beregninger for lønnsomhet med den skattesatsen som vi forventer på prosjektet, sa Sjøberg nylig til Altinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer