Oljeutvinning i Nord:

- Vil være katastrofe for Norge

Miljøorganisasjon ber SV stille ultimatum i forhandlingene om nytt statsbudsjett.

OMSTRIDT: Wisting-feltet skal bygges ut i Barentshavet. Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV. Foto: NTB/Shutterstock
OMSTRIDT: Wisting-feltet skal bygges ut i Barentshavet. Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 300 kilometer fra land vil Equinor bygge ut verdens nordligste oljefelt utenfor kysten av Nord Norge.

Miljøorganisasjonen Greenpeace mener en slik utbygging vil være en katastrofe for Norge, og nå kommer de med en klar oppfordring til SV.

- Våre klare forventning til SV som et miljøparti er at de stiller ultimatum i forhandlingene til statsbudsjett. Hvis Ap og Sp ikke støtter dem, må de bryte forhandlingene tvert, sier organisasjonens leder Frode Pleym til Dagbladet.

I 2013 fant Equinor om lag 500 millioner fat olje i Barentshavet – lenger nord enn de noensinne hadde funnet slike mengder tidligere.

Oljen fra Wisting-feltet vil skape mer enn 200 millioner tonn CO₂, noe som tilsvarer fire ganger mer enn hele Norges årlige utslipp, ifølge Greenpeace.

- Oljeindustrien får stort sett alt den peker på, og vel så det, av politikerne. Ingen andre næringer har for eksempel fortsatt coronastøtte. Et sted må jaggu grensa gå ,og den grensa er Wisting, sier leder i Greenpeace, Frode Pleym.

Coronastøtten han peker på er oljeskattepakken som ble innført av Solberg-regjeringa under coronapandemien for å sikre kapital for investeringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.