Kutt i strømavgift:

- Vil være utfordrende

Regjeringens kutt i elavgiften har utløst sterke reaksjoner. Silje Sandmæl er positivt innstilt, men mener grepet neppe er en redning for dem med dårlig råd.

INGEN «REDNING»: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener regjeringen i teorien kan ta ulike grep for å sikre vanlige husholdninger fra skyhøye strømregninger. Foto: Heiko Junge / NTB
INGEN «REDNING»: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener regjeringen i teorien kan ta ulike grep for å sikre vanlige husholdninger fra skyhøye strømregninger. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tenker at alle monner drar. Regjeringen kan ta grep om elavgiften, så kunne de gjort noe med momsen. Sistnevnte hadde vært til stor hjelp for forbrukerne, men ville nok hatt en altfor stor kostnad. Å kutte i elavgiften er derfor en god start, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

På grunn av de høye strømprisene vil den nye regjeringen legge fram et kutt i strømavgiftene på 2,9 milliarder kroner.

Det opplyser finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK mandag morgen. Klokka 12 skal regjeringen legge fram sitt forslag til endringer i statsbudsjettet.

- Uforutsigbare

Grepet har imidlertid møtt sterke reaksjoner. SV og Frp mener regjeringen bommer og at tiltaket er særdeles lite målrettet. I rene kroner og øre dreier det seg altså om en redusert strømregning på opp mot en tusenlapp for en vanlig husholdning.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener regjeringens tiltak er et steg i riktig retning, men at dette ikke kan anses som en redningspakke i møte med rekordhøye strømpriser.

- For de som har dårlig råd, vil det være utfordrende. Akkurat nå er strømprisene dyre og uforutsigbare, og da er det viktig at forbrukerne selv følger med på når du skal ta en dusj eller lade elbilen.

- Tilsvarer 25 dusjer

Ifølge strømbørsen Nord Pool er det ventet at det skal settes årsrekord på 2,8 kroner per kilowattime mandag ettermiddag. Med nettleie og alle andre påslag vil det innebære en pris på rundt 4 kroner per kilowattime for vanlige husholdninger. Mandag ettermiddag er det anslått at en vanlig dusj vil koste om lag 20 kroner.

- Er dette egentlig en gavepakke til de med størst hus og best økonomi?

- Grepet hjelper for så vidt alle, men med dagens høye strømpriser, er ikke dette noe som vil redde noen med dårlig råd. Jeg vil si det er positivt at elavgiften går ned, men hvis du ser på dagens strømpriser, tilsvarer lettelsene ikke mer enn om lag 25 turer i dusjen.

- Mitt råd vil være å gå gjennom strømavtalen din og velg gjerne spotpris på lang sikt, fortsetter hun.

- Reduseres med 600

Vedum omtaler tiltaket som et tungt kutt som vil innebære at staten får 2,9 milliarder mindre inntekter fra strømavgifter i løpet av neste år, sammenliknet med i år.

Ole Tom Djupskås i analyseselskapet Refinitiv har på forespørsel fra Børsen regnet på regjeringens kutt i elavgiften. En gjennomsnittlig husholdning bruker 20 000 kilowattimer i året.

Gitt at de første månedene i året utgjør om lag 30 prosent av strømforbruket, ville man med de gamle prisene ha betalt 10 500 kroner i totale utgifter, alt inkludert.

Ifølge NRK vil kuttet i elavgiften tilsvare rundt 10 øre per kwh.

- Når man reduserer nettleien med rundt 10 øre så reduseres utgiftene med 600 kroner for de månedene, sier Djupskås.

Gjennom vinteren anslår analytikeren at prisen i gjennomsnitt vil ligge på 90 øre per kwh.

- Er det noe annet regjeringen kunne gjort for å få ned strømprisen?

- Kortsiktig er det nok dette man kan gjøre. Man kan også fjerne momsen helt i tillegg. Å gjøre noe med kabler eller marked har jeg veldig liten tro på, sier Djupskås.

- Høyere normal

Den siste tida har også ekstremt høye gasspriser bidratt til høye strømpriser. De høye gassprisene vil neppe vedvare, mener Djupskås.

- Men de høye karbonprisene vil nok holde seg på et høyere nivå noen år.

- Så vi får en litt høyre normal når det gjelder strømpris?

- Ja, vi får en litt høyere normal.

Analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sier til E24 at en privatperson kan spare mellom 500 og 1000 kroner gjennom vinteren dersom en legger et forbruk på 3000 kilowattimer per måned til grunn.

Men han legger til at staten også har store økte inntekter som følge av den høyere strømprisen.

- En betaler 25 prosent moms av kraftprisen, så staten har enorme inntekter når prisene er høye, sier Lilleholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer