Vill jakt etter nazi-skatt

Arkivverket i Nederland publiserte et skattekart som angivelig skal vise vei til en skjult nazi-formue.

SKATTEKART: Dette kartet, som skal vise stedet hvor en angivelig skatt er begravet, ble publisert første uka i januar av arkivverket i Nederland, og har utløst skattejakt. Foto: Shutterstock / NTB
SKATTEKART: Dette kartet, som skal vise stedet hvor en angivelig skatt er begravet, ble publisert første uka i januar av arkivverket i Nederland, og har utløst skattejakt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 3. januar publiserte arkivverket i Nederland et dokument på sine nettsider som i ettertid har forårsaket en vill skattejakt i den lille nederlandske landsbyen Ommeren, seks mil sørøst for Amsterdam.

Dokumentet stammer fra 1945, og er et kart. Det skal være tegnet av soldater fra Nazi-Tysklands okkupasjonsmakt. Langs en liten vei på kartet er det nedfelt en rød «X».

Krysset skal markere stedet hvor en angivelig skatt er begravd, skriver The Guardian.

Markert med kryss

Historien går som følger: På tampen av andre verdenskrig, da Hitlers okkupasjonsmakt var i retrett i både øst og vest, skal fire tyske soldater ha begravet en stor mengde gull og juveler midt ute i ingenting i en nederlandsk landsby.

Soldatene skal deretter ha tegnet et kart, og markert stedet hvor de gravde ned skatten med et rødt kryss.

Skatten skal angivelig bestå av fire fulle ammunisjonskasser med gullmynter, klokker, smykker, diamanter og andre juveler. Skatten anslås å ha en verdi på hele 180 millioner kroner, men det er et stort forbehold.

Det er ingen som vet om den egentlig finnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer