- Ville ført til økonomisk apokalypse

Tysklands visestatsminister, Robert Habeck, takket Norge da han talte under NHOs årskonferanse.

NHO-KONFERANSE: Tysklands visekansler, klima- og næringsminister Robert Habeck, talte i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NHO-KONFERANSE: Tysklands visekansler, klima- og næringsminister Robert Habeck, talte i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHOs årskonferanse går torsdag av stabelen i Oslo Spektrum, der politikere og norske og internasjonale ledere samles for å snakke om blant annet klima, energi, framtidstro og veien videre.

Årets konferanse har tittelen «Uro». Tysklands visekansler Robert Habeck tok ordet fra scena litt etter klokka 11.

- Norge har blitt den viktigste leverandøren av energi til Tyskland, og vil være det i framtida, sa Habeck.

Apokalypse

Tyskland var før invasjonen i Ukraina det landet i Europa som var mest avhengige av russisk gass. Etter krig og sanksjoner har den russiske gassflyten blitt bremset kraftig - noe som går hardt utover landets økonomi.

- Året som gikk var alt annet enn lett for det internasjonale samfunnet. Spesielt ikke for Europa. Ikke for dere for Norge, som lider av høye strømpriser og inflasjon. Ikke for Tyskland, som sto overfor en trussel om økonomisk sammenbrudd, sa Habeck.

- Utvilsomt ville et økonomisk sammenbrudd i Tyskland ha ført til en økonomisk apokalypse for Europa.

Men uansett hvor utfordrende disse hindrene er, må man ikke glemme hvor de virkelige lidelsene finner sted, og hvem som har skyld i dem, fortsatte Habeck.

- Det vi går igjennom er ingenting - ingenting - sammenliknet med det som skjer i Ukraina. Død, tortur og voldtekter. Ødeleggelse av et land, og hundretusenvis sulter og fryser. Folk dør i dette minutt.

- Uforståelig

Den som har skyld i lidelsene har et navn: Vladimir Putin, framholder Habeck.

- Putin må ikke lykkes, og vil ikke lykkes.

Han snakket også om energiskvisen Tyskland står i. Han vedgikk at det var naivt å gjøre seg avhengige av russisk gass.

- Noen politiske beslutninger de siste åra har vært gale. Et feilsteg. Spesielt avhengigheten av russisk gass, og Nord Stream 1 og 2. Når vi ser tilbake er det ikke lett å se hvorfor disse beslutningene ble tatt.

Det er ikke forståelig, sa Habeck og pekte blant annet på at Russland annekterte Krim i 2014.

- Vi lærte det på den harde måten i fjor. Demokrati, fred og frihet er ikke noe som kan vinnes en gang for alle. Å kjempe for dette er en pågående og evigvarende oppgave.

- Vi har gjort våre egne feil. Vi har betalt en høy pris for det. Vi kan ikke klage, det er våre egne feil.Så ble det min jobb å fikse det. Det er ikke fikset, men vi har oppnådd noe.

Hyllet Norge

Han sier den økonomiske situasjonen i Tyskland er stabil nå, og de har unngått et økonomisk sammenbrudd.

- Og det skjer ikke. Energisituasjonen i Tyskland er stabil nå, prisene er synkende. Selv inflasjonen er mildere enn forventet, hevder Habeck.

Gasslagrene er over 90 prosent.

Habeck viste til at landets første LNG-terminaler har kommet i desember, og flere kommer i løpet av den nærmeste tida.

- Uten Norge, og uten de økte gassforsyningene fra deres land, ville ingenting av dette vært mulig.

- Norge har spilt en viktig rolle i at Tyskland har lykkes med å frigjøre seg fra avhengigheten av russisk energiimport så fort. Jeg vil benytte anledningen til å si: «Mange takk», sa Habeck på norsk, til applaus fra salen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer