Dømt for coronajuks

Ville ha strafferabatt siden «det var like lett å stjele som å naske godteri i butikken»

Ble i stedet dømt hardere.

MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim
MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden pandemien satte inn, har staten betalt ut milliarder av kroner i støttemidler. Nå begynner de første dommene for juksing med coronapenger å komme.

En 27 år gammel Oslo-mann har blitt dømt til ni måneders fengsel for å ha svindlet til seg en halv million kroner i corona-støtte.

Mannen hadde uriktig oppgitt å ha over 12 ansatte i firmaet sitt, og fikk slik utløst en utbetaling i såkalt lønnskompensasjon fra Nav.

Saken var en tilståelsesdom, og 27-åringen erkjente straffeskyld. Straffeutmålingen er anket.

Forsvarer Øyvind Bratlien sa til Dagbladet før dommen forelå at han antok straffenivået i disse sakene ville ligge under det som er normalt, fordi Nav hadde gjort det så lett å få ut penger.

«Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken», ifølge Bratlien.

Forsvareren ville ha strafferabatt fordi han mente Nav manglet kontrollrutiner. Men dommeren konkluderte motsatt: Straffen ble skjerpet.

«Siktede har på en planmessig måte utnyttet den tillitsbaserte støtteordningen som ble gitt i forbindelse med covid-19 pandemien, en ordning der myndighetene må bygge på opplysningene som søkeren gir. Det er enkelt å misbruke ordningen, og sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.