Dømt for coronajuks

Ville ha strafferabatt siden «det var like lett å stjele som å naske godteri i butikken»

Ble i stedet dømt hardere.

MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim
MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden pandemien satte inn, har staten betalt ut milliarder av kroner i støttemidler. Nå begynner de første dommene for juksing med coronapenger å komme.

En 27 år gammel Oslo-mann har blitt dømt til ni måneders fengsel for å ha svindlet til seg en halv million kroner i corona-støtte.

Mannen hadde uriktig oppgitt å ha over 12 ansatte i firmaet sitt, og fikk slik utløst en utbetaling i såkalt lønnskompensasjon fra Nav.

Saken var en tilståelsesdom, og 27-åringen erkjente straffeskyld. Straffeutmålingen er anket.

Forsvarer Øyvind Bratlien sa til Dagbladet før dommen forelå at han antok straffenivået i disse sakene ville ligge under det som er normalt, fordi Nav hadde gjort det så lett å få ut penger.

«Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken», ifølge Bratlien.

Forsvareren ville ha strafferabatt fordi han mente Nav manglet kontrollrutiner. Men dommeren konkluderte motsatt: Straffen ble skjerpet.

«Siktede har på en planmessig måte utnyttet den tillitsbaserte støtteordningen som ble gitt i forbindelse med covid-19 pandemien, en ordning der myndighetene må bygge på opplysningene som søkeren gir. Det er enkelt å misbruke ordningen, og sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer