Dømt for coronajuks

Ville ha strafferabatt siden «det var like lett å stjele som å naske godteri i butikken»

Ble i stedet dømt hardere.

MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim
MISTENKT BRUKT TIL NAV-BEDRAGERI: Det som framstår som tre rolexer, til en verdi av nærmere en halv million og cirka 16 000 kroner i kontakter har blitt beslaglagt av Økokrim i saken. Foto: Økokrim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden pandemien satte inn, har staten betalt ut milliarder av kroner i støttemidler. Nå begynner de første dommene for juksing med coronapenger å komme.

En 27 år gammel Oslo-mann har blitt dømt til ni måneders fengsel for å ha svindlet til seg en halv million kroner i corona-støtte.

Mannen hadde uriktig oppgitt å ha over 12 ansatte i firmaet sitt, og fikk slik utløst en utbetaling i såkalt lønnskompensasjon fra Nav.

Saken var en tilståelsesdom, og 27-åringen erkjente straffeskyld. Straffeutmålingen er anket.

Forsvarer Øyvind Bratlien sa til Dagbladet før dommen forelå at han antok straffenivået i disse sakene ville ligge under det som er normalt, fordi Nav hadde gjort det så lett å få ut penger.

«Det var nesten like lett som å naske godteri i butikken», ifølge Bratlien.

Forsvareren ville ha strafferabatt fordi han mente Nav manglet kontrollrutiner. Men dommeren konkluderte motsatt: Straffen ble skjerpet.

«Siktede har på en planmessig måte utnyttet den tillitsbaserte støtteordningen som ble gitt i forbindelse med covid-19 pandemien, en ordning der myndighetene må bygge på opplysningene som søkeren gir. Det er enkelt å misbruke ordningen, og sterke allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Mistenker hvitvasking

Mannen, som er en seriekriminell, har en lang liste med dommer bak seg. Blant annet er han dømt for ran, vold, for oppbevaring av narkotika, bæring av kniv på offentlig sted, besittelse av slagvåpen uten aktverdig grunn, kjøring uten gyldig førerkort, og brudd på legemiddelloven.

Etterforsker coronajuks

  • Dagbladet har tidligere skrevet at politiet etterforsker mer enn 50 saker som gjelder misbruk av corona-midler, og mistenker misbruk av flere hundre norske personnumre.
  • Økokrim anslår at 60 prosent av sakene gjelder misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen.
  • Per dags dato er det utbetalt over 8 milliarder kroner i lønnskompensasjon til 74 000 bedrifter for 393 000 arbeidstakere. Lønnskompensasjon ble utbetalt fra Nav.Ordningen skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet. Det ble utbetalt inntil 42 141 kroner per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G).

I juni i fjor ble han dømt for å ha oppbevart 134 gram hasj og kjørt uten lovlig førerkort.

Han fortalte da at han hadde blitt et bedre menneske, fått orden på livet, fått jobb og deltatt på kurs, og skulle satse på familien. «Det er viktig for meg å få orden på livet mitt», sa han i retten 22. juni.

Retten valgte, under tvil, å tro på mannen, og idømte ham 22. juni samfunnsstraff på 53 timer.

Kort tid senere, i juli, svindlet han NAV. Gjennom falske a-meldinger til NAV skapte han fiktive ansatte og brukte deres personnumre til å hente inn støtte.

Etter det Dagbladet erfarer er det snakk om den samme saken hvor Økokrim har beslaglagt en rekke dyre Rolex-klokker, som Økokrim mistenker har blitt brukt til å hvitvaske coronajuks-pengene.

- Bare å plukke penger

Under rettssaken forklarte 27-åringen at han svindlet Nav fordi han skyldte «kriminelle penger» - og at det da var bedre å skylde staten penger.

Forsvareren viste til at siktede i dag har frigjort seg fra det kriminelle miljøet og befant seg i en annen livssituasjon, og argumenterte for samfunnsstraff. Retten mente allmenpreventive hensyn måtte veie tyngst og at det var skjerpende at han hadde misbrukt coronastøtteordninger.

«Etter rettens syn er det skjerpende at siktede utnyttet en støtteordning som ble gitt i en sårbar og kritisk situasjon», heter det i dommen.

Forsvarer Øyvind Bratlien er uenig. Han viser til at siktede har erkjent, angrer og vil gjøre opp.

- Når du vifter med tusenlapper foran nesa på en person i krise, kan man ikke si at det er skjerpende. Det var bare å plukke penger. Da er det en del mennesker i vanskelige situasjoner som vil falle for fristelsen. Man plikter å ikke gjøre fristelsen så stor, man må ha noen kontrollmekanismer, sier Bratlien.

- Når staten skal legge ut milliarder av kroner forventer jeg som skattebetaler at man bruker ei uke eller to på å legge inn kontrollmekanismer, så ikke hvem som helst kan ta ut store summer, sier Bratlien.

Oslo-politiet på sin side reagerer på Bratliens sammenligning med å naske i butikken.

- På generelt grunnlag vil vi nok anføre at det er ett betydelig skjerpende element at man har utnyttet en akutt alvorlig samfunnssituasjon til egen vinning. Skal man sammenlikne dette med noe, så er plyndring i evakuerte områder mer nærliggende enn naskeri i godteributikk, har politiadvokat Helge Vigerust tidligere sagt til Dagbladet. Han leder Oslo-politiets arbeid mot coronajukserne.

Leder for direktør i Nav Kontroll, Ole Johan Heir, har tidligere sagt til Dagbladet at lønnskompensasjonsordningen måtte utvikles svært raskt, og det ble derfor ikke tid til å bygge inn omfattende kontrolltiltak i løsningen.

- Dette har det blitt kompensert noe for med løpende kontroller og etterkontroller, ifølge Heir.

Syv måneders fengsel

Også i en annen sak er misbruk av coronastøtte-ordninger blitt sett på som skjerpende.

En 30 år gammel Trondheims-mann ble i november i fjor dømt til syv måneders fengsel for å ha svindlet til seg 400 000 kroner gjennom en ordning for kulturlivet.

Ordningen, som forvaltes av Lotteri- og stilftelsestilsynet, skal kompensere kulturlivet for avlyste arrangementer. Saken, som var en tilståelsesdom, er rettskraftig.

Retten finner det klart skjerpende at tillitsbruddet skjedde under en pandemi.

«Ved at enkelte velger å misbruke de støtteordningene som er lagt til grunn under en krisesituasjon, som er den største Norge har opplevd siden andre verdenskrig, taler for at det bør reageres sterkt på tillitsbruddet. Ikke minst mener retten at dette er en kynisk utnyttelse av en sårbar og kritisk situasjon», heter det i dommen fra Trondheim Tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer