Ville skjule formuen

Dronningens vellykkede lobbyvirksomhet avdekket.

FIKK UNNTAK: Dronning Elizabeth fikk gjennom et unntak fra en ny lov for å skjule sin private formue. Foto: NTB
FIKK UNNTAK: Dronning Elizabeth fikk gjennom et unntak fra en ny lov for å skjule sin private formue. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Søndag kunne den britiske avisa The Guardian fortelle hvordan dronning Elizabeth på 70-tallet drev heftig lobbyvirksomhet for å endre et lovutkast.

Det er en rekke dokumenter som nå har blitt tilgjengelige hos nasjonalarkivet, som avdekker historien.

«Dronningens samtykke»

The Guardian avdekket dokumentene i forbindelse med at de undersøker en noe mystisk parlamentarisk prosedyre, kjent som «Queen's consent», altså «Dronningens samtykke».

Dette samtykket er helt sentralt for lovendringen på 70-tallet, fordi prosedyren sier at dronningen må varsles når lovgivning kan påvirke enten det kongelige privilegium eller dronningens private interesser.

I november 1973 gikk dronningen mot et lovforslag som skulle sikre åpenhet rundt hvem som eier aksjeposter i et selskap. Målet med den nye loven var å unngå at investorer i hemmelighet kunne bygge opp store eierandeler i selskaper gjennom frontselskaper eller forvaltningsselskaper.

Frontselskaper kunne kjøpe aksjeposter i et selskap på vegne av en investor, slik at ingen egentlig visste hvem det var som eide aksjeposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer