Ville skjule formuen

Dronningens vellykkede lobbyvirksomhet avdekket.

FIKK UNNTAK: Dronning Elizabeth fikk gjennom et unntak fra en ny lov for å skjule sin private formue. Foto: NTB
FIKK UNNTAK: Dronning Elizabeth fikk gjennom et unntak fra en ny lov for å skjule sin private formue. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Søndag kunne den britiske avisa The Guardian fortelle hvordan dronning Elizabeth på 70-tallet drev heftig lobbyvirksomhet for å endre et lovutkast.

Det er en rekke dokumenter som nå har blitt tilgjengelige hos nasjonalarkivet, som avdekker historien.

«Dronningens samtykke»

The Guardian avdekket dokumentene i forbindelse med at de undersøker en noe mystisk parlamentarisk prosedyre, kjent som «Queen's consent», altså «Dronningens samtykke».

Dette samtykket er helt sentralt for lovendringen på 70-tallet, fordi prosedyren sier at dronningen må varsles når lovgivning kan påvirke enten det kongelige privilegium eller dronningens private interesser.

I november 1973 gikk dronningen mot et lovforslag som skulle sikre åpenhet rundt hvem som eier aksjeposter i et selskap. Målet med den nye loven var å unngå at investorer i hemmelighet kunne bygge opp store eierandeler i selskaper gjennom frontselskaper eller forvaltningsselskaper.

Frontselskaper kunne kjøpe aksjeposter i et selskap på vegne av en investor, slik at ingen egentlig visste hvem det var som eide aksjeposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.