Vinekspert: - Mer ustabil tilgang

Ekstrem tørke i Frankrike kan gi utslag både på kvaliteten og kvantiteten til landets populære vindruer.

UTFORDRINGER: Et tørrere klima kan gjøre produksjonen av de franske vinene mer krevende. Shutterstock / NTB
UTFORDRINGER: Et tørrere klima kan gjøre produksjonen av de franske vinene mer krevende. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Champagne. Bordeaux. Burgund. Mange av verdens mest klassiske og berømte viner er franske.

Nå er det imidlertid knyttet usikkerhet til den franske vinen, fordi Frankrike har sin tørreste vinter på 64 år.

Frankrike er i beredskapstilstand som følge av tørken. Det har nesten ikke regnet på en måned, og franskmennene står overfor den tørreste vinteren siden 1959, skriver NTB.

Vinekspert og senior produktsjef Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet forteller at vinteren generelt er en viktig årstid for vinproduksjonen fordi vannmagasinene da normalt fylles opp, og fordi frosten dreper uønskede skadedyr.

- Konsekvenser av en slik tørke som Frankrike har nå, kan være både kvalitative og kvantitative, sier Nordlien.

- Overlever ikke

En vinter uten regn bekymrer franskmennene, som i fjor opplevde den varmeste sommeren i landet noensinne. Nå vurderer myndighetene å innføre vannrestriksjoner, skriver BBC.

De siste 31 dagene har det nesten ikke kommet nedbør i Frankrike, noe som øker bekymringen for at vannreservene ikke fylles opp nok før sommerheten slår inn. Normalt er vinteren avgjørende for å fylle opp grunnvannet i landet.

- Hele 2022 var svært tørr. Vinstokkene tålte det bra, og de eldre plantene klarte seg greit, men de unge måtte vannes for å overleve, sier vinekspert Nordlien, og forklarer at det skyldes at de unge plantene ikke har like lange røtter.

For kvantiteten innebærer en slik tørke at det blir færre druer, samt mindre innhold av saft i bærene, forteller vineksperten.

- For kvaliteten kan dette gi vinen høyere alkohol og mer konsentrasjon på smak, fortsetter han.

Nordlien forteller at forrige gang det var så tørt som nå, var i 1959.

- Det endte opp som en veldig flott årgang, sier han.

VINRANKER: Bildet er fra Burgund i Frankrike. Foto: Massimo Santi / Shutterstock / NTB
VINRANKER: Bildet er fra Burgund i Frankrike. Foto: Massimo Santi / Shutterstock / NTB Vis mer

Champagne-risiko

Siden 21. januar har det kommet mindre enn 1 millimeter nedbør per dag i hele Frankrike. Nedbørsmangelen tilsvarer den franske rekorden som ble satt våren 2020, ifølge Météo-France, som er Frankrikes meteorologiske institutt.

Vinstokkene i Frankrike har over flere hundre år tilpasset seg klimaet og når dette skifter så plutselig som nå, blir det vanskelig, mener vinekspert Nordlien.

Ifølge ham ser de franske vinbøndene foreløpig ut til å ta situasjonen med ro.

- Men jeg vil tro at de er nervøse for tida som kommer. De håper det kommer nedbør, samtidig som de er redd for at plantene skal begynne å utvikle seg om det blir for varmt. Med en knoppskyting i mars er det en fare for at det kommer frost i april, og da dør alle knoppene, sier han.

Han forteller at Champagne ligger i et område der forholdene er frostutsatt.

- Bekymringsfullt

Det er bekymringsfullt å se den utviklingen som skjer. Dette er tegn på at klimaendringene virkelig er over oss, mener Nordlien.

TØRKE: Årets vinter har vært den varmeste i Frankrike på 64 år. Sist det var så varmt, var i 1959, ifølge Météo France. Her fra Montbel-dammen. Foto: AFP / NTB
TØRKE: Årets vinter har vært den varmeste i Frankrike på 64 år. Sist det var så varmt, var i 1959, ifølge Météo France. Her fra Montbel-dammen. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Produksjonen av vin kan tilpasses. Man kan bruke andre teknikker, og motvirke effektene av et varmere klima. Men dette er et arbeid som tar tid, og som skiller seg fra måten vinbøndene er vant til å jobbe på - så i enkelte perioder nå vil vi oppleve mer ustabil tilgang på kvantitet og kvalitet, sier han.

- Det gjenstår fortsatt å se hva som blir fasiten i år, tilføyer vineksperten, og viser til at høstingen av de franske vindruene skjer i september og oktober.

Forberedt på sommeren

Fremdeles sliter flere regioner i Europa med å komme seg etter ekstremtørken i fjor sommer hvor vannmangel førte til uttørkede elver, ødelagte avlinger og store skogbranner, skriver NTB.

Tørken førte til en betydelig belastning på Europas strømnett og vannreserver, og det ble blant annet satt varmerekord i Storbritannia, Frankrike, Italia og Spania.

Det er også grunnen til at Frankrike nå forbereder seg på nye beredskapstilstander. Klimaeksperter har advart om at ekstremvarme vil bli stadig mer normalt de neste åra som følge av klimaendringene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer