Vingårder tørker ut: - Alt blir dyrere

Europas hetebølger gjør at vinbøndene sliter med avlingene sine. Det får konsekvenser også i Norge.

SOAVE: Vinbonden Roberto Anselmi sliter med å få nok vann til sine druer på vingården ved Soave. Det har regnet svært lite det siste året, og vannstanden er nede på et minimum. Dattera Lisa Anselmi bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SOAVE: Vinbonden Roberto Anselmi sliter med å få nok vann til sine druer på vingården ved Soave. Det har regnet svært lite det siste året, og vannstanden er nede på et minimum. Dattera Lisa Anselmi bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert

SOAVE, ITALIA (Dagbladet): - Vi er heldige. Vi mister nok «bare» opp mot 30 prosent av årets produksjon, sier Lisa Anselmi.

Hun og svigersøstera, Martina Soave, tar imot Dagbladet i biblioteket på familiens vingård.

Det er godt over 30 grader utenfor, til tross for at kalenderen viser en av de siste dagene i august.

- Dere skulle ha vært her for noen uker siden. Dette er ingenting i forhold, sier Lisa om temperaturen.

Det har vært nærmere 40 grader hver dag siden mai, ifølge Lisa, og det har gått tre måneder uten nedbør av betydning. Det, i tillegg til at det snødde 70 prosent mindre enn normalt i Alpene i vinter, gjør at Italia tørker ut.

Tidlig i juli erklærte den italienske regjeringen unntakstilstand for fem regioner i Nord-Italia på grunn av tørke. Deriblant Veneto, hvor Anselmis vingård ligger.

Her er innhøstinga i full gang. Ni ansatte er i vinrankene oppe i åsen for å høste inn druene. Innhøstingen av vindruene starter tidligere enn det som var vanlig tilbake i tid og kvantiteten går ned, som følge av klimaendringene.

Hvor mye tørken vil bety for årets produksjon er for tidlig å si. Men at volumet blir mindre enn vanlig for årets innhøsting, er allerede klart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer