Vingårder tørker ut: - Alt blir dyrere

Europas hetebølger gjør at vinbøndene sliter med avlingene sine. Det får konsekvenser også i Norge.

SOAVE: Vinbonden Roberto Anselmi sliter med å få nok vann til sine druer på vingården ved Soave. Det har regnet svært lite det siste året, og vannstanden er nede på et minimum. Dattera Lisa Anselmi bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SOAVE: Vinbonden Roberto Anselmi sliter med å få nok vann til sine druer på vingården ved Soave. Det har regnet svært lite det siste året, og vannstanden er nede på et minimum. Dattera Lisa Anselmi bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert

SOAVE, ITALIA (Dagbladet): - Vi er heldige. Vi mister nok «bare» opp mot 30 prosent av årets produksjon, sier Lisa Anselmi.

Hun og svigersøstera, Martina Soave, tar imot Dagbladet i biblioteket på familiens vingård.

Det er godt over 30 grader utenfor, til tross for at kalenderen viser en av de siste dagene i august.

- Dere skulle ha vært her for noen uker siden. Dette er ingenting i forhold, sier Lisa om temperaturen.

«THE BIG BOSS»: Skøyeren Robert Anselmi, eller «The big boss», som dattera kaller ham, ved produksjonslokalet. Dattera Lisa Anselmi (t.v.) og svigerdattera Martina Soave bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
«THE BIG BOSS»: Skøyeren Robert Anselmi, eller «The big boss», som dattera kaller ham, ved produksjonslokalet. Dattera Lisa Anselmi (t.v.) og svigerdattera Martina Soave bak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Det har vært nærmere 40 grader hver dag siden mai, ifølge Lisa, og det har gått tre måneder uten nedbør av betydning. Det, i tillegg til at det snødde 70 prosent mindre enn normalt i Alpene i vinter, gjør at Italia tørker ut.

Tidlig i juli erklærte den italienske regjeringen unntakstilstand for fem regioner i Nord-Italia på grunn av tørke. Deriblant Veneto, hvor Anselmis vingård ligger.

Her er innhøstinga i full gang. Ni ansatte er i vinrankene oppe i åsen for å høste inn druene. Innhøstingen av vindruene starter tidligere enn det som var vanlig tilbake i tid og kvantiteten går ned, som følge av klimaendringene.

VINDRUER: Familien begynte innhøstinga litt over ei uke før Dagbladet møter dem. Lisa anslår at kvantiteten vil være omlag 30 prosent lavere enn normalt, som følge av tørken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VINDRUER: Familien begynte innhøstinga litt over ei uke før Dagbladet møter dem. Lisa anslår at kvantiteten vil være omlag 30 prosent lavere enn normalt, som følge av tørken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Hvor mye tørken vil bety for årets produksjon er for tidlig å si. Men at volumet blir mindre enn vanlig for årets innhøsting, er allerede klart.

- Stort problem

Lisas far, Roberto Anselmi, er sjefen for familiebedriften. «The big boss», som Lisa beskriver ham.

74-åringen plantet de første druene i 1975, og vokste selv opp med en far som jobbet med vin.

- Klimaendringene er et stort problem. Hvert år er det noe. Neste år er det kanskje for mye vann, sier sjefen sjøl, som kommer innom biblioteket på en rask visitt.

- Vi krysser fingrene for at kvaliteten blir perfekt, men mengden vil være mindre, legger Lisa til.

FEM VINER: Familien produserer fem viner, derav tre hvitviner. Omlag fem prosent av produksjonen havner i Norge, ifølge Lisa Anselmi. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FEM VINER: Familien produserer fem viner, derav tre hvitviner. Omlag fem prosent av produksjonen havner i Norge, ifølge Lisa Anselmi. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

En av konsekvensene av klimaendringene er at vinprodusentene lager mindre vin, og prisene må opp for å kompensere. At vinen blir dyrere i tida som kommer, er ifølge Lars Geir Rein-Helliesen selvsagt.

Han er markedssjef i vinimportselskapet Gaia Gruppen.

- Bøndene blir enda mer sårbare, det er ikke så store volumer å ta av. Folk skjønner at de må legge 40 kroner ekstra i kurven for vin fra disse åra. Markedet har disse prisendringene blant annet på grunn av klimaendringer, sier han.

Roberto Anselmi er midt i sin førtiniende innhøsting. Sammenliknet med hvordan det var for rundt 20 år siden, starter de nå rundt to uker tidligere.

- I 1978 eller 1982, jeg husker ikke helt, kom det snø under innhøstinga. I tillegg er det varmere nå, så om vi venter lenger tørker druene inn.

- Hvis det blir en ny snøfattig vinter, lover det ikke godt, legger han til.

De er tolv ansatte i bedriften. Deriblant Roberto, hans to barn Lisa og Tomasso Anselmi, og Tomassos kone Martina Soave. Storfamilien bor på vingården eller i umiddelbar nærhet.

FAMILIEBEDRIFT: Robertos svigerdatter, Martina Soave, er også ansatt i bedriften. Her fra produksjonslokalet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FAMILIEBEDRIFT: Robertos svigerdatter, Martina Soave, er også ansatt i bedriften. Her fra produksjonslokalet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Rett over gata står vinrankene på rekke og rad, og åsen ovenfor huset er dekket av drueplanter.

Familien driver på 70 hektar med land i dalen mellom Monteforte og Soave, og de eier den øverste delen av åsen.

- Ny teknologi blir viktigere

For å kunne tåle klimaendringene bedre, har familien investert rundt én million euro, i overkant av ti millioner kroner, i et nytt vanningssystem. Da bruker de om lag 50 prosent mindre vann, og tørken påvirker dem ikke like mye.

VINDRUER: Familien krysser fingrene for at årets kvalitet er den samme, til tross for tørken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
VINDRUER: Familien krysser fingrene for at årets kvalitet er den samme, til tross for tørken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Ny teknologi vil bare bli viktigere og viktigere i framtida, ifølge Lisa, som sammen med broren skal ta over produksjonen den dagen faren vil pensjonere seg.

- Er du bekymret for klimaendringene?

Lisa nikker.

- Teknologien vil uten tvil være viktigere i tida som kommer. Investeringen i det nye vanningssystemet var selvsagt. I tillegg planter vi nye druer som tåler mer vær.

Det er vanskelig å drive med noe som er så væravhengig, sier hun.

- Og det medfører mye stress. Men når resultatene kommer gir det en enorm tilfredsstillelse.

Flere år med tørke

Roberto er aktiv. Han har en finger med i spillet når det kommer til alle deler av bedriften, fra selve vinproduksjonen til teppene på gulvet i produksjonslokalet på 4500 kvadratmeter.

På veiene opp til vinmarkene, på toppen av åsene mellom Monteforte og Soave, spinner hjulene på bilen og Roberto kjører oppover på en måte som sikkert bare han kan.

- Han er her oppe hver dag, til alle døgnets tider, sier dattera Lisa, mens Roberto fører bilen opp en stupbratt, smal bakke.

Fra toppen av åsen ser man det store omfanget av vinproduksjonen i dalen. Hele åsen er dekket.

PÅ TOPPEN: Robert Anselmi er oppe i åsen hver dag, til alle døgnets tider, ifølge dattera. Her ved noen av vinrankene sine. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ TOPPEN: Robert Anselmi er oppe i åsen hver dag, til alle døgnets tider, ifølge dattera. Her ved noen av vinrankene sine. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Fjoråret var i likhet med i år preget av tørke, og frosten i mai medførte at mange av avlingene døde.

- Det kom litt regn forrige uke, men ikke nok. April til august er den viktigste perioden vår, da er druene ferdige. Det regnet som kommer nå er ikke av betydning. Brønnen er tom, sier Lisa.

- Alt ble ødelagt

Anselmi lever tett på ytterpunktene når det kommer til klima. Familiehuset og produksjonslokalet ligger nederst i dalen. Under høstflommen i 2010 sto vannet to meter opp langs veggene.

VIN: Slik ser det ut inne i produksjonslokalet. Under flommen for ti år siden, fløt vintønnene rundt på hele eiendommen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VIN: Slik ser det ut inne i produksjonslokalet. Under flommen for ti år siden, fløt vintønnene rundt på hele eiendommen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Vintønnene fløt rundt, de måtte ta seg fram med båt, og familien brukte ei uke på å få bukt med vannmengdene.

Skadene var store.

DEN GANG DA: Vannet sto to meter opp fra bakken, og familien brukte ei uke på å få bukt med skadene. Foto: Privat
DEN GANG DA: Vannet sto to meter opp fra bakken, og familien brukte ei uke på å få bukt med skadene. Foto: Privat Vis mer
MÅTTE BRUKE BÅT: På grunn av den høye vannstanden måtte byens befolkning ta seg rundt med båt. Foto: Privat
MÅTTE BRUKE BÅT: På grunn av den høye vannstanden måtte byens befolkning ta seg rundt med båt. Foto: Privat Vis mer

- Det var en katastrofe. Vi hadde ordre som var klare til å sendes. Alt av teknologi, elektrisitet og springvann var borte, sier Martina.

De eldste årgangene klarte de å redde - som var noe av det viktigste. Flaskene som var klare til å sendes ut ble vasket for hånd, og familien fikk hjelp av venner til å få bukt med produksjonen.

- Alt ble ødelagt på en time, sier Robertos svigerdatter.

Produksjonslokalet er på mange måter bedriftens hjerte, forteller Martina og viser oss rundt. Det er mørkt, mye kaldere enn utenfor, og lukta av vin og eikefat er sterk.

BEDRIFTENS HJERTE: Martina Soave, svigerdattera til Robert Anselmi, beskriver deler av produksjonslokalet som bedriftens hjerte. Her er eldre og litt finere årganger lagret. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BEDRIFTENS HJERTE: Martina Soave, svigerdattera til Robert Anselmi, beskriver deler av produksjonslokalet som bedriftens hjerte. Her er eldre og litt finere årganger lagret. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

De mange stearinlysene er tent, det ligger persiske tepper overalt, og nedstøvede vinflasker fyller hyllene.

- Hele historien til selskapet er i disse rommene. Det er flasker fra Robertos far her, og årganger fra 1982, sier hun.

- Prisene går opp

Markedssjef i Gaia, Lars Geir Rein-Helliesen, forteller at klimaendringene gjør at det blir færre viner på markedet, i tillegg til at prisene går opp.

- Det er ekstremvær hele tiden, og en vedvarende klimaendring. Ekstremene skjer oftere og er mye sterkere. I Chianti Classico kom det nylig en enorm haglskur et par steder. Noen produsenter mistet hundre prosent av avlingene sine. Det er helt nytt for dem - det hagler ikke her, sier han over telefon til Dagbladet.

- Det lille de har klart å produsere blir veldig kostbart. Kvaliteten kan være den samme eller til og med lavere, men dyrere, legger han til.

TØRKE: Nord-Italias elver tørker ut. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
TØRKE: Nord-Italias elver tørker ut. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Flere av vinbøndene Gaia har samarbeidet med i Frankrike, har måttet legge ned driften gjennom de siste åra.

- Vi er inne i en periode med nye ekstremer. Nå har det vært ekstremer mange år på rad, og det er nytt.

Fjorårets sesong var preget av flere ytterpunkter. Våren i Italia og Frankrike kom i mars, det ble varmt og plantene blomstret.

- Når knoppene kommer på rankene er det kjempesårbart. Temperaturen gikk fra 15 pluss til 15 minus over natta. Man tente bål i rankene for å varme dem, men de hadde ikke sjans. Avlingen var over før den kom i gang, sier Helliesen.

SOAVE: Området Soave, i regionen Veneto, er kjent for sine hvitviner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SOAVE: Området Soave, i regionen Veneto, er kjent for sine hvitviner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tilbake på vingården fortsetter innhøstingen for fullt. Familien Anselmi krysser fingrer for at høsten, vinteren og våren blir mer som normalt - med mye regn i høst, mye snø i Alpene i vinter, og at våren ikke blir like tørr som i år.

På spørsmål om hvor viktig det er at høsten blir regntung, og vinteren snørik, blir den ellers snakkesalige Roberto Anselmi stille.

Han stirrer utover vinrankene, som er både hans og familiens livverk.

- Jeg vet ikke hva jeg gjør om det ikke kommer betydelige mengder nedbør, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer