Vinkrise i Bordeaux: - Veldig vanskelig

En cocktail av flere ting truer vinproduksjonen i et av Frankrikes mest anerkjente og sagnomsuste vinlandskaper: Bordeaux.

PÅ RAD OG REKKE: Å gå blant vinrankene i Bordeaux blir muligens ikke like enkelt i framtida. Her fra landsbyen St Emilion. Foto: FLPA/Nigel Cattlin/REX
PÅ RAD OG REKKE: Å gå blant vinrankene i Bordeaux blir muligens ikke like enkelt i framtida. Her fra landsbyen St Emilion. Foto: FLPA/Nigel Cattlin/REX Vis mer
Publisert

I helga ble det kjent at den franske regjeringa, med hjelp fra EU, vil bruke 200 millioner euro, eller 2,3 milliarder kroner, på å destruere overskuddsvin.

Grunnen er at det blir produsert for mye vin. Dermed blir salgsprisen under produksjonsprisen, noe som går hardt ut over mange av vinregionene i Frankrike.

Bordeaux er blant dem. Økte levekostnader for forbrukerne, etterdønninger av coronapandemien og endrede forbruksmønstre går hardt utover det kjente vinlandskapet.

I 1979 startet vinentusiast og hotelleier Jan Bruse Andersen på sitt livsverk. Han begynte å samle på verdens beste vin, og la de i bomberommene på hotellet han eide på Voss. Nå er det vossingen Reidar (28) som styrer den dyrebare vinen. Reporter: Guro Havro Bjørnstad Video: Eivind Senneset Vis mer

- Vil bli færre vinstokker

Ifølge en interesseorganisasjon for vinbøndene, har lavere etterspørsel ført til overproduksjon, prisfall og store økonomiske problemer for hver tredje vinprodusent i Bordeaux.

- Det har blitt veldig vanskelig, sier en vinprodusent i Bordeaux til CNBC.

Sylvie Courselle, landbruksingeniør og ønolog på Château Thieuley, stemmer i.

- I løpet av de neste fem åra vil det bli færre vinstokker i Bordeaux, sier hun til nettstedet.

En rekke vinprodusenter vil nå nemlig avslutte produksjonen sin helt, eller endre bruken av jordene sine. Ifølge tall fra lokale myndigheter fikk de inn hele 584 søknader om kompensasjon fra vinprodusenter på nettopp dette mellom juni og juli i år.

Ifølge Sylvie Courselle kan klimaendringer akselerere vinbøndenes utfordringer. Haglstormer, frost og tørke kan gjøre at det blir enda færre vinmarker i framtida.

Tilgangen til vann kan bli en av de største utfordringene.

Vinansvarlig Ole Strangstadstuen Berg i Furset-gruppen viser fram de eksklusive vinene i kjelleren på ærverdige Grand Hotel i Oslo. Video: Kristin Svorte. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

Tyskland jubler

Endringer i forbruksmønster gir også utslag for produsentene. Ifølge data fra det franske instituttet OFDT har salget av vin falt med mer enn en tredjedel fra år 2000 til år 2020, skriver nettstedet. I samme periode steg ølsalget med 7 prosent.

Frankrike eksporterer også mindre vin. I 2022 falt utenlandssalget fra landet med 5 prosent, viser tall fra International Organisation of Vine and Wine.

Tyskland var det eneste landet som i 2022 økte utenlandssalget sitt av vin, med 6 prosent.

- Vi er veldig fornøyde, sier Ernst Büscher, pressekontakt for det tyske vininstituttet til nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer