Vinkrise i Bordeaux: - Veldig vanskelig

En cocktail av flere ting truer vinproduksjonen i et av Frankrikes mest anerkjente og sagnomsuste vinlandskaper: Bordeaux.

PÅ RAD OG REKKE: Å gå blant vinrankene i Bordeaux blir muligens ikke like enkelt i framtida. Her fra landsbyen St Emilion. Foto: FLPA/Nigel Cattlin/REX
PÅ RAD OG REKKE: Å gå blant vinrankene i Bordeaux blir muligens ikke like enkelt i framtida. Her fra landsbyen St Emilion. Foto: FLPA/Nigel Cattlin/REX Vis mer
Publisert

I helga ble det kjent at den franske regjeringa, med hjelp fra EU, vil bruke 200 millioner euro, eller 2,3 milliarder kroner, på å destruere overskuddsvin.

Grunnen er at det blir produsert for mye vin. Dermed blir salgsprisen under produksjonsprisen, noe som går hardt ut over mange av vinregionene i Frankrike.

Bordeaux er blant dem. Økte levekostnader for forbrukerne, etterdønninger av coronapandemien og endrede forbruksmønstre går hardt utover det kjente vinlandskapet.

- Vil bli færre vinstokker

Ifølge en interesseorganisasjon for vinbøndene, har lavere etterspørsel ført til overproduksjon, prisfall og store økonomiske problemer for hver tredje vinprodusent i Bordeaux.

- Det har blitt veldig vanskelig, sier en vinprodusent i Bordeaux til CNBC.

Sylvie Courselle, landbruksingeniør og ønolog på Château Thieuley, stemmer i.

- I løpet av de neste fem åra vil det bli færre vinstokker i Bordeaux, sier hun til nettstedet.

En rekke vinprodusenter vil nå nemlig avslutte produksjonen sin helt, eller endre bruken av jordene sine. Ifølge tall fra lokale myndigheter fikk de inn hele 584 søknader om kompensasjon fra vinprodusenter på nettopp dette mellom juni og juli i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.