- Jeg føler det som et slag i magen. Ja, under beltestedet. Det er fullstendig respektløst. Rett og slett en skandale.
Vinentusiast Bjørn Håvard Larsen måtte gå hjem fra årets slipp av eksklusive burgundviner med uforrettet sak. Måten det skjedde på, gjør han rett og slett forbannet.
- Hadde noen fortalt meg at dette ville komme til å skje, hadde jeg spurt dem om de hadde røyka maling, sier Larsen oppgitt.
- Les hva Vinmonopolet svarer nederst i saken!
Gullet glapp
For landets vinentusiaster er dagen i dag julaften, nyttårsaften, 17. mai og bursdag på en og samme tid.
Flere sover under åpen himmel i mange dager for å sikre seg et kupp. Mange er gjengangere, og Larsen sjøl har vært med i en årrekke.

Vinslipp i den siste sovjetstaten
Denne gangen hadde han særlig sett seg ut en Rousseau Chambretin, Grand cru, 2019 årgang til den nette sum av 16 999 kroner.
De mest eksklusive flaskene er svært rimelige i Norge sammenliknet med hva du må ut med hver som helst i verden. Det handler om Vinmonopolets strenge prispolitikk.
- Det er en helt ubetydelig pris. Dette er nemlig en vin fra den beste produsenten, fra den beste vinmarken og den beste årgangen. En absolutt toppvin. Folk har ligget i kø i ukevis for å sikre seg denne, forteller Larsen.
Som altså måtte se kuppet glippe.

- Hakeslepp
Spesialpolet på Aker Brygge hadde sikret seg 12 flasker av de nevnte edle dråpene til årets burgundslipp.
Larsen var nummer 12 i køen.
Dermed skulle han være garantert ei flaske Rousseau Chambretin, fordi denne vinen faller inn under kvotesystemet med maksimalt én flaske per kunde av de aller mest spesielle utgavene.
- Men da jeg kom fram. Jeg fikk helt hakeslepp. Den tolvte flaska var ikke der. Den hadde røket med under en vinsmaking for de ansatte allerede tirsdag. På det tidspunktet hadde jeg allerede tilbrakt fire dager i kø for å sikre meg nettopp denne flaska, sier en opprørt Larsen til Børsen.

Vingårder tørker ut: - Alt blir dyrere
- Tok toppvinen
- Hvordan vet du at flaska ble tømt under en vinsmaking for de ansatte?
- De sa det selv. Og de hevdet at dette var i deres fulle rett. Fordi de må kjenne varene for å kunne rådgi kundene.
- Hva tenker du om det?
- Det er intet mindre en skandale at de ansatte forsyner seg av lasset, når kunder ligger i dagesvis for å skaffe seg denne. De kunne tatt veldig mange andre varer, men de tok den absolutte toppvinen.
Larsen understreker at det ikke er et fnugg av tvil om at denne spesielle flaska er et kupp. Det faktum at de elleve første i køen tok én hver, beviser at en Rousseau Chambretin 2019 til sytten tusenlapper er et eksepsjonelt godt kjøp, mener han.
- De ansattes argument om at de må kunne rådgi kundene, faller på sin egen urimelighet. Absolutt alle i denne køen ville gladelig kjøpt ei flaske av denne uten fnugg av råd fra de ansatte, sier Larsen.

Ekstremhete og tørke: Vinproduksjonen synker
- Skjønner at kunden ble lei seg
Butikksjef på Vinmonopolet Gjert Rasmus Fjørtoft bekrefter at de 15 ansatte på butikken prøvde flaska Larsen hadde sett seg ut.
Han henviser videre til Halvor Bing Lorentzen, samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, da det fortsatt er mye folk på polet han er sjef for.
- Vi har vinsmakinger for vinjournalistene, fra både Dagbladet og andre medier, hvor noen av flaskene som potensielt kunne blitt lansert i dag blir åpnet. I tillegg gjennomfører vi smakinger for flere av spesialbutikkene våre, hvor de smaker i fellesskap, og så smaker de ansatte også noe lokalt i butikk, sier han til Børsen, og legger til:
- Det gjør vi for å kunne gjøre en best mulig jobb for kundene som kommer i butikken, og veilede de på en god måte.
Han forteller at det er et spesielt år i år på grunn av flere år med pandemi, og at det derfor er ekstra mange kvoterte varer. Aker Brygge-polet hadde 115 kvoterte varelinjer, med varierende antall flasker innenfor hver varelinje.
- Jeg skjønner at kunden ble lei seg for at den ene av de 12 kvoterte varene han kunne få med seg ikke var der. Men samtidig så er det en viktig faglig oppdatering at de ansatte kan smake på vinen de skal selge, sier Lorentzen.

Slår tilbake: - En dårlig og søkt sak
- Nyttig for oss å smake
- Larsen mener det faller på sin egen urimelighet, siden alle i køen var ute etter den flaska, uavhengig av rådgivning?
- Det er ikke slik at alle de kvoterte varene blir solgt ut med en gang. Det er veldig mange kvoterte varer, så å smake på én av dem er nyttig for oss, sier han.
Han forteller at det totalt var 36 Chambertin fra Rosseau de mottok, i tre forskjellige årganger. De andre årgangene var fortsatt tilgjengelig da Larsen var i btuikken.
- Det kan virke som at kunden ikke fikk med seg noen varer i det hele tatt fra dette slippet, og det er jo feil. Jeg er sikker på at han kom ut av butikken med mange flotte og spennende viner dette året også, avslutter Lorentzen.
Den aller dyreste vinen i årets burgundslipp var en Domaine Romanee-Conti fra 2019 til 75 000 kroner for én flaske. Vinmonopolet hadde sikret seg to eksemplarer av denne vinen, som angivelig kan omsettes for 200 000 kroner på det globale privatmarkedet.