Vinmonopolet må stenge

Alle butikker må stenges i 10 kommunene.

LANGE KØER: Det var svært lange polkøer flere steder i Oslo lørdag morgen, blant annet utenfor Vinmonopolet på Hasle torg. Foto: Frank Karlsen. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinmonopolet må stenge i kommunene som nå er rammet av de strenge tiltakene for å bremse smitteutbruddet i og rundt Nordre Follo kommune, heter det i en pressemelding.

«Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01 – 31.01», heter det.

De nye tiltakene gjelder fra klokka 12 lørdag, men kommunikasjonssjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, bekrefter til Børsen at Vinmonopolet ikke vil åpne utsalgene sine lørdag.

- Vi holder stengt fra klokka 10 i de berørte kommunene, skriver Nordahl i en SMS til Børsen.

- Følge myndighetens oppfordring

Nordahl forteller at den interne kommunikasjonen har fått fint lørdag morgen.

- Vi håper folk forholder seg til myndighetenes tiltak, og følger den klare oppfordringen om å holde seg i ro, sier Nordahl.

Vinmonopolet vil fortsatt tilby hjemkjøring av varer.

- Vi øker nå bemanningen på kundesenteret og e-lageret vårt. Pr idag er det 7 dagers leveringstid på bestilte varer med hjemlevering, sier Nordahl.

Helseministeren Høie undrestreket også under lørdagens pressekonferanse at det i løpet av de nærmeste dagene vil gjøres en vurdering av ulike typer butikker, inkludert Vinmonopolet, hvorvidt de har behov for å ha åpent.

Han påpeker også at det ikke er noen fare for at man går tomt for varer. Med det viste nok Høie til at det var tilløp til hamstring i Østlands-området i går ettermiddag.

Mye stengt

Kommunene som nå ilegges strenge tiltak er Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

Følgende steder må stenge:

 • Serveringssteder, men det er tillatt med take away.
 • Treningssentre
 • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
 • Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
 • Biblioteker
 • Butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner.
 • Vinmonopolet stenges i perioden 23.01 – 31.01.
 • Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
 • Museer
 • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
 • Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
 • Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

Bent Høie ba også lørdag morgen innstendig om at personene i de rammede kommunene ikke drar til andre kommuner for å benytte seg av tilbud som er stengt i egen kommune.

- Der er vi avhengig av at folk stiller opp og er med sammen på denne jobben, og følge de rådene vi har. Vi har god erfaring med at folk vil være med og løfte sammen og ta et krafttak. Jeg ber innstending om at man tar dette rådet, sier Høie.

- Vinmonopolet er flinke til å passe på at det ikke blir store ansamlinger. Vi kommer til å gjøre vurderinger fortløpende om butikker som er stengt, som i løpet av uken må åpne. Vi kan ikke overse alle konsekvenser på så kort tid som vi nå har hatt.

Nordahl i Polet oppfordrer også innstendig folk om å følge myndighetenes oppfordring, og har grunn til å tro at de gjør det også.

- Vi vet fra tidligere at folk har opptrådt veldig rasjonelt og fulgt myndighetenes oppfordringer, sier Nordahl.

Dette er de nye anbefalingene:

 • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
 • Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
 • En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde èn meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
 • Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Usikkerhet

Da de nye strenge tiltakene ble varslet fredag var det knyttet en del usikkehet til hva de faktisk innebar.

Vinmonopolet visste for eksempel ikke hvorvidt de skulle stenges.

- Vi og våre medarbeidere får trolig ikke vite noe før klokka 09 lørdag morgen som alle andre, sa Vinmonopolets kommunikasjonssjef Jens Nordahl til Dagbladet seint fredag kveld.

Vinmonopolets har ikke vært berørt av stengningsrestriksjoner under coronapandemien fram til nå.

De nye tiltakene kommer i kjølvannet av at virusmutasjonen som først ble oppdaget i England ble påvist hos sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo, med mulig spredning til en barnehage. I løpet av fredag ble det påvist 17 positive tilfeller.

Oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer